Anytec A27C -Perinne velvoittaa

Katso video
Koeajot 23.12.2018

Hanko joulukuun lopulla. Etelän ja kaakon välinen tuuli 10m/s. Teräksen harmaa meri. Sunnuntaikelit siis veneelle, joka syö aallokkoa aamiaiseksi.

Anytecin uuden A-sarjan 27 -jalkainen avoversio esiteltiin yleisölle viime vuoden lopulla. Kyseessä on suositun 750 -sarjan uudistettu versio ja on siksi ollut alan erityistarkkailussa. Nyt on siis tämän uuden mallisarjan hyttiversion vuoro. Nettivene pääsi ensimmäisenä mediana testaamaan uuden Anytec A27C -veneen ensimmäistä sarjavalmistettua kappaletta.

Legendaarinen Anytecin 750 -malli asetti toistakymmentä vuotta sitten markkinoille tullessaan standardin tämän tyyppisille nopeakulkuisille ja merikelpoisille alumiiniveneille. Kun puhuttiin ajo-ominaisuuksista ja merikelpoisuudesta, sitä pidettiin pitkään johtotähtenä johon muut valmistajat vertasivat itseään ja mallejaan. Sen erittäin kapea ja terävä keula ja järeät nousulistat eivät jättäneet kenellekään epäselväksi mistä oli kyse. Venettä ei tarvinnut edes ajaa. Pelkkä vilkaisu laiturissa riitti. Aika tekee kuitenkin tehtävänsä ja ajokoneelle piti saada uskottava seuraajaa. Ei ole yhdentekevää, minkälainen korvaava malli tulee perästä jos haluaa pitää trendin luojan maineestaan kiinni. Siksi valmistajan tekemiä ratkaisuja on jännä seurata.

Isompaa, raskaampaa, kauniimpaa

Array

Se ratkaisu näyttäisi seuraavan vanhan automaailman mallia, missä uudempi tarkoitti aina isompaa, raskaampaa, suuritehoisempaa ja tietenkin kalliimpaa. Nykymaailmassa, missä globaalilla tasolla ryhmittäydytään kohta ilmastotalkoisiin, samanaikainen päinvastainen kehitys nopeiden moottoriveneiden maailmassa, missä mikään ei tunnu olevan liikaa, voi näyttää todella oudolta. Sitä se osaltaan onkin.

Myös perämoottoreissa on toki saatu päästöjä kuriin ja kulutustakin alemmaksi, mutta polttomoottoria korvaavat vaihto-ehdot ovat vähissä. Tätä kirjoitettaessa mikään maalla toimivista vihreimmistä vaihtoehdoista ei sellaisenaan toimi nopeissa moottoriveneissä vielä. Ei hybridit, ei sähkömoottorit, ei LNG. Merellä kun on aivan toisenlaiset olosuhteet ja vaatimukset kuin maantiellä. Hieman nurinkuriselta voi tuntua myös se, että lämpenevä ilmasto pidentää meillä Suomessa myös veneilykautta ja silloin ajetaan myös järeämmällä kalustolla. Perinteisellä tyylillä mennään siis veneilyn maailmassa kaiken kaikkiaan vielä hetki.

Perhemuskelia

Nyt ei kuitenkaan olla tultu katsomaan muskeli- tai kilpavenettä vaan suorituskykyistä perhesporttia. Siinäkin kategoriassa koolla ja painolla on myös merkitystä. Hangon Auto- ja Venetalon luona koe-ajettu ensimmäinen sarjavalmisteinen Anytec A27C on siten 35cm pidempi, 23cm leveämpi ja peräti 804kg painavampi kuin edeltäjänsä Anytec 750 SPD. Perälaudassa roikkuva Yamahan F350 V8 saa siis tehdä töitä, jotta saa tämän veneen liikkeelle 51 solmun huippunopeuteen. Ei ole vaikea kuitenkaan ennustaa, että Yamahan 5,6 litran 425hv:n XTO -konetta tullaan näkemään tämän veneen perässä koska se on tyyppihyväksytty juuri siihen maksimiin. Nopeutta ollaan kokeissa saatu tällä koneella kolmisen solmua lisää.

A27 -avoversion tullessa markkinoille keskusteltiin heti siitä, tyypitetäänkö vene 500hv:n koneelle kun sellainen tulee markkinoille. Perälauta olisi siihen valmis, mutta ovatko käyttäjät? A27C:n kohdalla tätä keskustelua ei olla näkyvästi ainakaan vielä käyty.

Tasapainoista mukavuutta

Harva keski-ikäinen mökkeilijä on kilpavenekuljettaja ja 350 pirteää hevosta tämän veneen perässä tuntuu kahden hengen kuormalla toimivalta ja riittävältä paketilta. Talvinen mökkimatka taittuu siis varmasti ihan riittävän nopeasti myös esimerkiksi 47 solmun nopeudessa. Viidenkymmenen solmun haamuraja on kuitenkin tärkeä imagotekijä tämän tyyppisessä veneessä ja vakioaihe laiturikeskusteluissa. Vaikka omistaja käyttäisikin huippunopeutta vain kerran kesässä.

Suunnitellessaan 750:lle jatkajaa valmistaja päätyy ehkä juuri siksi siis suurimpaan mahdolliseen konetehoon ja suurimpaan runkoon millä tähän huippunopeuteen päästään.

A27C:n runko poikkeaa paitsi edellismallista myös saman sarjan A27 -avoversiosta kantavammalla perällä. Verrattuna 750:een, jonka upeat ajo-ominaisuudet saattoivat olla maksimi konetehoilla äärirajoilla ehdottomat ja jopa arvaamattomat, tämä runko on astetta maltillisempi ja tasapainoisempi korkeissa nopeuksissa. Tällä kosiskellaan siten laajempaa ostajakuntaa tarjoamalla enemmän mukavuutta ja tasapainoisempia ajo-ominaisuuksia.

Toimii kuin junan vessa

Puikkoihin siirryttäessä on siis lupa odottaa hyviä ajo-ominaisuuksia. Liukuun lähdetään vaivattomasti ja plaaniin siirrytään heti 22. solmun jälkeen. Kiihtyvyys on suoraviivaista, muttei mitenkään räjähtävää. Tuulen painaessa klo.11 suunnalta runko kallistuu tuulta päin odotetusti. On siis aika kokeilla Zipwake -trimmitasoja. Automaattitasot suoristavat heti veneen ja kuljettaja voikin sitten keskittyä muuhun ajamiseen. Toisin kuin perinteiset roiskeläpät, ne ovat pystysuorina höylinä luonnollinen ratkaisu veneeseen jonka voi jättää ohueen jäähän ilman että menettää sen takia yöunensa. Muuten vene näyttäisi viihtyvän parhaiten noin 35. solmun jälkeisellä asteikolla. Siitä se hauskuus sitten alkaa…

Pienessä aaltohyppelyssä 40:n solmun paremmalla puolella laite toimii kun junan vessa. Varmasti ja odotetusti. Aallolta toiselle siirrytään hallitusti. Mennään myötäiseen ja vastaiseen. Kaikki käy. Keula leikkaa huippunopeudessakin pienen alkavan merenkäynnin ongelmitta. Lisäpainosta on selvästi hyötyä kun se on saatu istutettua runkoon peräpainoitteisesti. Myös kaarre-ajot sujuvat yllätyksittä. Ajo-ominaisuuksiltaan A27C ei petä. Jos nyt oltaisiin maantiellä oltaisiin BMW M3 sedanin kyydissä. Tätä voisi jatkaa koko päivän.

Isomman aallokon kimppuun ei nyt päästy, mutta ei ole vaikea kuvitella että vene leikkaa niitäkin kuin veitsi voileipäkakkua päättäjäisjuhlissa. Tärkeintä nopeatempoisessa off-shore ajossa on kuitenkin yllättävien ja ennalta arvaamattomien tapahtumien karsiminen. Hauskuus kun loppuu sillä sekunnilla kun vene tekee jotakin yllättävää. Esimerkiksi hallitsematon laskeutuminen ilmalennosta voi välittää runkoon huomattavia sivuttaisia G-voimia jotka voivat pahimmillaan singota kuljettajan ja matkustajat paikoiltaan.

Nyt meno on itsevarmaa, tasapainoista ja johdonmukaista, Anytec A27C lunastaa siltä osin ennakko-odotukset. Ei muuta kun menoksi, kunhan muistaa että kaikella on rajansa ja että loppupeleissä merellä on aina viimeinen sana. Ja että millään rakenteellisella ratkaisulla ei voi kokonaan paikata inhimillistä ajovirhettä.

Vaihtoehto happihyppelylle

Mutta vilkaistaanpa tuota hyttiä. Eikö pressullinen avoversio A27 olisi markkinoille sitten riittänyt? Ei. Kallista sisustaa suojaamaan ei enää riitä ensilumessa jäätynyt pressu. Ja talvi yllättää paitsi autoilijat myös tämän tyyppisten veneiden omistajat taatusti myös vastaisuudesta. Hytillinen C-versio tarjoaa omistajalleen selvästi pidennettyä ajokautta ja myös mielenrauhaa.

Tähän asti on saanut matkustaa raikkaassa ulkoilmassa jos on ollut Anytecin A-sarjalla liikkeellä

ja tyytyä siihen, että vene kannattaa nostaa ennen pakkasia. Sisätiloihin pääsi toki jo 747CAB -mallissa, mutta nyt on väljemmät ja mukavammat oltavat.

Tyylikästä ja lämmintä hyttiä hallitsee ennen kaikkea kuljettajan ja kolmen matkustajan laadukkaat joustoistuimet.

Fysioterapeutin suosittelema

Veneen luonteen johdosta joustoistuimet kuljettajalle ja navigaattorille (vakiovaruste) ovat aivan välttämämättömät. Anytecin omat laadukkaat kuppi-istuimet tarjoavat hyvän sivutuen ja jousto-alusta riittävän joustovaran. Tämä on sisäelintärkeää, koska pohjakosketus voi aiheuttaa jopa enemmän vahinkoa kun istuja ei osaa varautua iskuun.  Lisävarusteena (3000€/kpl) joustot saa myös kahdelle lisämatkustajalle jos haluaa pitää heidätkin poissa kiropraktikon pöydältä. Muutoin saavat istua sohvilla sivuilla. Hytti on suunniteltu kahdeksalle hengelle. Kaksi istumapaikkaa on ylös käännettäviä tilapäisistuimia jotka muodostavat takapenkin koko hytin leveydeltään. Lasinen iso kattoluukku toimii sähköllä ja tuo avaruutta ja valoa hyttiin. 

Surffaa aalloilla

Kuljettajan työpaikalla Simradin 12 tuuman plotteri 9 tuuman lisänäytöllä hallitsee kojelautaa. Muutenkin koe-ajoveneessä löytyy riittävästi apuvälineitä kuten tehostinta, tutkaa, hakuvaloa, keulapotkuria, etäkäyttökytkintä ja Zipwakea. Näytöt ja nippelit ovat hyödyksi, mutta tämä on ennen kaikkea ajokone joten katse kannattaa pitää mieluummin aalloilla ja jättää turha näytöillä surffaaminen kotisohvalle. Ratin tilttiä ja hieman leveämpää jalkatukea voisi harkita kuljettajan tasapainoa ylläpitämään. Off-shore kuskin tunnistaa yleensä John Wayne -tyyppisestä X-muotoa hakevasta leveästä haara-asennosta. Tätä venettä ajetaan tosin painamalla jalkoja voimakkaasti jalkatukea vasten jotta selkä saa tukea istuimen pohjalta.

Keulapotkuri saattaa tuntua tämä kokoluokan veneessä turhalta, mutta auttaa tuulessa kevyen keulan hallinnassa kyllä. Webastoa saa kahta teholuokaa, mutta HAV:in Jani Jansson suosittelee heti tehokkaampaa 4kW:n laitetta. Pakkanen saattaa paukkua kunnolla tällä veneellä ajettaessa ja jo näkyvyyden takia suositus vaikuttaa järkevältä. 

 • Array
 • Array
 

Sunnannäyttäjän tyylinäyte

Ulkoapäin ärhäkän näköinen ylärakenne vastaa tämän päivän ihanteita. Kulmikas muotoilu on merialumiinille myös luonteva muotoilukieli.  Musta, harmaa ja alumiini ovat tämän veneen hallitsevat värit. Veneen tunnistaa laiturilla heti Anyteciksi. Tummennettujen ikkunoiden ja tiukan ilmeensä johdosta tämä olisi siis täydellinen työsuhdevene Darth Vaderille joka näyttäisi varmasti hyvältä myös futuristisen ratin takana.

Teknisesti kansien ratkaisut ovat tuttua Anyteciä. Jykevää hitsattua alumiinia, reiluja mitoituksia ja toimivaa ergonomiaa. Kaikki on kiinni ja kunnolla. Alumiinin hitsaajanakin Anytec on toiminut suunnan näyttäjänä ja jatkaa A27C -mallillaan tätäkin perinnettä. Bokseja löytyy sieltä, missä olettaa niiden olevankin. Takakannen peräkaide on mielenkiintoinen ja toimiva ratkaisu. Jos jotakin saa toivoa, niin hytin katolle kahvaa kun noustaan laidan yli etukannelle. Mikään kun ei ole niin liukasta kun jäätävän tihkusateen peittämä merialumiini. 

Anytec 750 -sarjan jälkeen on toki markkinoille tullut muitakin alumiinisia kabiiniveneitä erinomaisilla ajo-ominaisuuksilla. Trendin luojana Anytec puolustaa kuitenkin A27C:llään asemiaan uskottavasti pysymällä ratkaisuilleen ja tyylilleen uskollisena. Anytec A27C onkin varsin oiva elämyskone sille joka haluaa myös jouluna tai pääsiäisenä aalloille tanssimaan. Taloudellista joustovaraa tämä toki omistajaltaan hieman vaatii. Suomesta löytyy kuitenkin yhä enemmän myös niitä veneilijöitä, joilla on sitä enemmän kuin aikaa. 

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas 12/2018

Anytec A27C

Pituus: 8,43 m
Leveys: 2,55 m
Paino: 1.924 kg ilman moottoria
Matkustajia: 8 henk.
Moottori: 425 hv. maks.
Rungon V-kulmat: 20,7° / 55° (perä/keula)
C-luokitus: C rannikko
Huippunopeus: 51 solmua, mitattu
Hinta: Venepaketti alk. 145.000€. Koe-ajovene 166.000€ Yamaha F350 -moottorilla / Hangon Auto- ja Venetalo
Leif Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä