Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Diesel-koneen huolto on helppo tehdä itse

Vinkit 24.04.2014

Sisämoottorin huollon voi tehdä hyvin itsekin. Tarvitaan vain hiukan aikaa ja hyvät ohjeet.

Veneen Diesel-moottorin vuosihuollossa ei tarvita ihmeellisiä työkaluja tai taitoja. Huolellinen on kuitenkin syytä olla, sillä koneen hyvä toiminta kesäkaudella voi olla yhdestä huonosti kiinni olevasta tiivisteestä kiinni.

Puolisen päivää vievä työ kannattaa aloittaa öljynvaihdolla. Alipainepumpulla vanhat öljyt saa näppärästi pois koneesta joko öljytikun putken tai erillisen öljynvaihtoaukon kautta. Nyt työn alla olevassa Volvo Penta 2030:ssä on erillinen vaihtoaukko, jolloin öljyt saa pois pohjaa myöten. Imu kannattaa jättää hetkeksi päälle. Öljyt pitäisi vaihtaa jo syksyllä, sillä öljyyn kertyy talven aikana laakereita syövyttävää rikkiä, mikä taas saattaa lyhentää moottorin elinkaarta.

Seuraavaksi voi vaihtaa öljynsuodattimen. Suodatin saattaa olla tiukasti kiinni, joten irrotusta varten on hyvä olla remmillinen suodatinavain. Suodattimen alle kannattaa asettaa rätti tai pieni purkki keräämään öljyt talteen. Volvo Pentan virallisen huoltopisteen Damec Marinen Kennet Sund muistuttaa, että öljynvaihto pitää tehdä joka vuosi myös vähän ajetuissa purjeveneissä. Seisovasta öljystä haihtuu suoja-aineita, ja erityisesti s-vetolaitteella varustetuissa veneissä täytyy varoa myös veden pääsyä öljyn joukkoon. Suodatinta kiinnittäessä pitää noudattaa ohjekirjan ohjeita kireydestä.

Kun suodatin on vaihdettu ja öljyt imetty, täytetään moottori uudella öljyllä. Öljymitan maksimin yli ei saa mennä, joten määrät kannattaa katsoa ohjekirjasta. Lopullinen mittaus tehdään koneen ensimmäisen käytön jälkeen.

Myös vaihteistoöljyt täytyy vaihtaa säännöllisesti, aikaväli riippuu moottorista. Jälleen vanhat öljyt imetään ensin pois, minkä jälkeen uutta öljyä lisätään korkeintaan tikun maksimimiin.

 

Ilma pois polttoainejärjestelmästä

Array

Myös polttoaineensuodattimet pitää vaihtaa vuosittain. Suodattimia on yleensä kaksi. Ensin pitää kuitenkin sulkea tankin sulkuhana, mikäli sellainen on. Sen jälkeen esisuodatin tyhjennetään purkkiin, minkä jälkeen voi irrottaa hienosuodattimen. Näin kaikki diesel valuu talteen, eikä pilssi tahriinnu.

Suodattimet irrotetaan, ja esisuodattimen pysyvä osa puhdistetaan. Esisuodattimen mallista riippuen vaihdetaan lisäksi useampi tiiviste. Esisuodatinta kannattaa tarkkailla myös kesän aikana, ja mahdollisesti pohjalle kertyvä vesi päästetään ulos alaventtiilistä.

Polttoaineen suodattimia vaihtaessa ja erityisesti tiivisteitä paikalleen laittaessa pitää muistaa, että järjestelmään ei saa päästä yhtään ilmaa ajon aikana. Suodattimien ollessa kiinni vaihdon jälkeen järjestelmä ilmataan ilmausruuvi avaamalla ja polttoaineen siirtopumppua pumppaamalla. Volvo Pentassa pumppu on varsinaisen polttoainepumpun yhteydessä. Ilmaus on tehty, kun ilmausruuvista tulee pelkää dieseliä.

 

 • Array
 • Array
 

Siipipyörän tarkistus

Impellerin siipiratas on syytä ainakin tarkistaa joka vuosi. Kovettunut ja asentoonsa jähmettynyt ratas vaihdetaan, samaten pienet halkeamat rattaiden juuressa ovat varma merkki vaihdon ajankohtaisuudesta. Kannen tiiviste vaihdetaan jokaisen avauksen yhteydessä. Tiivisteen saa näppärästi irti esimerkiksi mattoveitsellä tai hiekkapaperilla. Liikaa ei saa kuitenkaan hioa, jottei tiiviys kärsi. Uutta siipiratasta asennettaessa täytyy muistaa voidella rattaan kammion pinnat hyvin, ettei ratas pääse kuumentumaan ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä. Kannen tiiviys varmistetaan, kun kone käynnistetään meressä ensimmäistä kertaa.

Viimeisenä kannattaa vielä ennen kesän retkiä tarkistaa hihnan kireys. Apuna voi käyttää tavallista viivoitinta, ja verrata hihnan joustoa ohjekirjan arvoihin. Kiristäminen on yleensä helppoa, vaikka käytäntö riippuukin koneen mallista. Volvo Penta 2030:ssä avataan kiristyksen ruuvi, työnnetään vaikka ruuvimeisselillä pyörää hiukan ulospäin, ja kiristetään ruuvi takaisin. Kulunut hihna vaihdetaan uuteen.

Jokavuotisten huoltotoimien lisäksi diesel-koneesta vaihdetaan säännöllisesti ilmansuodatin ja makeavesijäähdytteisen koneen jäähdytysnesteet. Myös venttiilivälyydet pitää tarkistaa säännöllisesti. Moottoriveneissä huoltovälit ovat tiukemmat kuin purjeveneissä.

 

Muistilista diesel-moottorin vuosihuoltoon:

 • 1. Vaihda öljyt sekä koneesta että vaihteistosta. Vaihda öljynsuodatin.
 • 2. Vaida polttoaineensuodattimet ja niiden tiivisteet. Kiinnitä uudet suodattimet kunnolla. Ilmaa kone.
 • 3. Tarkista ja tarvittaessa vaihda impellerin siipiratas.
 • 4. Tarkista hihnan kireys. Kiristä tarvittaessa.
 • 5. Vaihda imansuodatin, jos huoltoväli on tullut umpeen.
 • 6. Tarkista jäähdytysnesteen taso. Vaihda nesteet säännöllisesti.
 • 7. Ensimmäisen merikäynnistyksen yhteydessä tarkista lopullinen öljyntaso ja impellerin kannen tiiveys.

 

Tapani Mylly
Tapani Mylly on intohimoinen veneilijä, joka haaveilee maailmanympäripurjehduksesta, mutta käytännössä kyyditsee lapsiaan Nauvon hiekkarannalle.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.