Drago 610 Open – kreikkalainen aihio

Koeajot 05.11.2010

Koeajossamme ollutta Drago 610 Openin esituotantovenettä voi kutsua keskeneräiseksi aihioksi, koska siinä on paljon korjattavaa. Tämän on havainnut myös suomalainen maahantuoja.

Kreikkalaisella Dragolla on vahvoja siteitä Skandinaviaan. Osa veistämön veneistä on ruotsalaisen John H.V. Lindblomin suunnittelemia, kuten nyt koeajossa ollut 610 Open. Lindblom tunnetaan erityisesti länsinaapurissa valmistettujen Storebro- ja Ryds-veneiden hovipiirtäjänä.

Suomesta Dragon väki saa huomattavan määrän tuotekritiikkiä arvostamaltaan maahantuojalta, joka on entiseltä ammatiltaan yliperämies. Hän ei anna omissa ”testeissään” veneille minkäänlaista armoa.

610 Openin koeajopäivä alkoikin veneilytoimittajan näkökulmasta erikoisesti. Käteen annettiin jo ennen veneen vesille laskua pitkä lista sen puutteista. Maahantuoja korosti, että kyseessä on niin sanottu nollasarjan vene. Sen tiedossa olevat viat pyritään korjaamaan ennen varsinaisen tuotannon alkua.

Open oli ensimmäistä kertaa esillä Suomessa Helsingin venemessuilla viime helmikuussa. Sen nuolimainen olemus suorastaan huokui halua päästä trailerin päältä merelle. Harmaa kylkiväri ja pelkistetyt tilajärjestelyt olivat osa perustyylikästä kokonaisuutta.

Messuhallissa huomio kiinnittyi veneen pohjaan, ennen kaikkea leveisiin, osin negatiivisiin palteisiin. Keulasta perään ulottuvia nousulistoja on yksi pari. Perän V-kulma on 21 astetta, eli kohtalaisen paljon.

Painoltaan kevyen (610 kg) Dragon tapauksessa iskut itsessään eivät olleet normaalista poikkeavia, mutta niitä seurasi toistuvasti tunne omituisesta jälkivapinasta. Muistiinpanoihin kirjautui hämmentynyt ensireaktio: ” En tiedä, kumpi on pahempi: tunne siitä, että vene hajoaa käsiin vai tietoisuus siitä, että runko ja kansi elävät omaa, toisistaan lähes riippumatonta elämäänsä”.

Vene kaipaa runkoonsa lisää jäykkyyttä sekä pituus- että poikittaissuunnassa. Lisäksi rungon ja kannen kiinnityspintoja tulisi lisätä ja osa laajoista ilmataskuista vaahdottaa. Myös ohjauspulpettia voisi vahvistaa. Nopeana ensiapuna voisivat toimia trimmilevyt.

Kevyessä aallokossa Drago 610 Open on tasapainoinen, johdonmukainen ja rauhallinen ajettava.

Peräpeilissä oleva 115-hevosvoimainen Tohatsu nostaa veneen nätisti liukuun ja mahdollistaa yli 30 solmun huippunopeuden sekä kahden hengen että täydellä kuormalla. Täyteen lastattuna liukukynnyksen ylitys vaatii lastin runsasta siirtoa keulaan.

Tämä kreikkalainen aihio olisi valmiina veneenä ilman muuta täysin soveltuva Suomenkin vaativille vesille. Mutta sitä ennen veistämön olisi otettava laminointitela nöyrästi käteen ja pistettävä tuote kuntoon.

Suurin osa 610 Openin ”virheistä” voidaan arvioida huonoksi viimeistelyksi. Sen sijaan näin selvästi havaittavat rakenteelliset heikkoudet ovat nykyään veneissä harvinaisia. Ilman kokonaisuuden vahvistamista lienee turha pohtia, laitetaanko perässä olevan ankkuriboksin kanteen lukitus vai kaasujousi.


Osta ja lue Vene-lehden koko juttu Drago 610 Open – koeajost

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä