Highfield UL 260 - Vauhdikas pikkujolla

Koeajot 15.03.2018

Mitä jos jolla olisi sellainen, jolla saa rantautumisten lisäksi myös ajettua vauhdilla? Alumiinirunkoinen RIB-jolla tarjoaa menoa ja meininkiä.

 

Kiinalais-australialaisen Highfieldin mallistossa kaikki ovat alumiinisia RIB-veneitä, pienimmästä jollasta alkaen. Kiinassa on valmistus, suunnittelun tekee australialainen Swift Marine. Se on toiminut alumiini-RIB-veneiden parissa jo päälle parikymmentä vuotta.

Vuonna 2011 perustettu merkki on noussut jo yhdeksi maailman suurimmista RIB-veneiden valmistajista. Apujollissa se on jo RIB-mallisten jollien ykkönen. Esimerkiksi Beneteau, Lagoon ja Moorings käyttävät Highfield-jollia.

Mallisto alkaa 2,4-metrisestä vajaan 2000 euron RIB-jollasta. Ihan huippuedullisia nämä eivät siis ole, vaan nimenomaan astetta paremman pään jollia. Tuo pienin malli kantaa kolme henkeä ja liikkuu iloisimmin 2,5-4-heppaisella perämoottorilla. Painoa on alumiinirungon ja ilmatäytteisten kylkien ansiosta vain 25 kiloa.

Näitä apujolla- tai muuten pienimuotoisempaan käyttöön suunniteltuja on paria eri tyyppistä mallisarjaa välillä 2,4-3,8 metriä. Isommat Classic-mallit ovat rattiohjattavia, Ultralite-mallit taas kevyitä ja kahvaohjattavia.

Jykevämpiä meriveneitä on myös kaksi mallisarjaa välillä 3,5-6,4 metriä sekä ammattilaissarja Patrol pituusluokkaan 6,0-8,6 metriä. Patrol-mallit saa myös suomalaisen Navia Designin suunnittelemalla kansiratkaisulla.

Kevyt ja kantava

Array

Ilma-, rima- ja levypohjaisiin kumiveneisiin nähden alumiini-RIB-veneelle hintaa kertyy enemmän. Toisaalta kunnon V-pohja tekee hyvää jollan kulkuominaisuuksille.

Alumiini taas pitää huolen, että paino pysyy kurissa. Kokeiltu malliston toiseksi pienin Ultralite eli UL 260 painaa 28 kiloa ilman moottoria. Tällöin sen voi kantaa rantaan jopa yksin. Nostaminen ison veneen kannelle ei ole myöskään mahdoton tehtävä edes ilman nosturia, jos vene on ilman moottoria. Tosin tämän veneen ominaisuudet ehkä menevät hukkaan ilman moottoria soutamalla.

Koeajettu Honda BF6 painaa 27 kg, eli tuplaa veneen painon. Muita moottorivaihtoehtoja on paketteihin tarjolla 4-6-heppaiset Hondan lisäksi Suzukilta. Sähkömoottoria kaipaavalle on Torqeedo Travel 1003 -moottori vain muutaman satasen Honda BF6:ta kalliimpana.

Kantavuutta on ilmavassa veneessä neljälle hengelle. He mahtuvat mukaan esimerkiksi istumalla kaksi henkeä takana sivuilla ilmatäytteisen osan päällä ja kaksi tiiviisti penkillä.

Penkki sijaitsee varsin edessä, joten siltä käsin on vaikea ajaa. Yksin ajaessa onkin ihmettelemistä, missä pitäisi olla. Vene on niin pieni ja kevyt, että sivulla istuminen kallistaa runsaasti.

Parasta onkin istua takana lattialla. Silloin vene herää eloon ja pääsee nauttimaan täysillä sen ominaisuuksista. Valitettavasti kuvaaja ei ollut enää paikalla kuvaamassa, kun taakse lattialla istumalla pääsin kunnolla vauhtiin. Tällöin paino alhaalla takana ja yhden hengen kuormalla vene oli kuin pikkuversio ”oikeasta” isosta RIB-veneestä.

 • Array
 • Array
 

 

Vauhtia ja hintaa

Miniatyyri-RIB on ominaisuuksiltaan vesillä aika velikulta. Syvällä V-pohjalla vene liikahtaa huiman tuntuiseen vauhtiin ja pikkuisena käännähtelee haluttaessa salamannopeasti. Isot ilmatäytteiset reunat pitävät huolta jonkinasteisesta turvallisuudesta, ettei ainakaan vettä hörpätä.

Silti tuntuu aika hurjalta, kun vene pompahtelee menemään aallokossa. Pienelle veneelle nypyttävät lyhyetkin aallot tuovat jo ilmalentoja, vaikkeivät ne V-pohjalla olekaan kovin pahoja. Takana lattialla istuessaan nuo pomput kuitenkin tuntuvat takamuksessa kovaa. 80-kiloisena kuskina kokeillulla 6-hevosvoimaisella vauhti nousi jo hurjan tuntuiseen 16 solmuun.

Kahdella äijällä vene ei enää noussut liukuun. Näissä tapauksissa se onkin lähinnä lyhyen matkan jolla. Yksin ajaen se taas voisi olla aikamoisen vauhdikas käytännön veneilykoulu huimapäiselle perheen pienimmälle.

Tämä ajettu UL 260 maksaa 1 960 euroa. Bensamoottorin kanssa ollaan jo 2 950 – 3 610 eurossa. Torqeedon sähkömoottoreilla hinnat ovat 3 880 – 4 110 euroa. Pienehkö lisähinta voi tuntua aika houkuttelevalta sähköversiosta. Sen kanssa käyttö ja meno on tyylikkäämpää verrattuna brutaalimpiin bensaperäprutkuihin.

Joka tapauksessa ollaan kyllä varsin kookkaissa hinnoissa, sillä edelleen puhutaan apujollasta. Jollien maailmassa harvinaisen vauhdikkaista RIB-ominaisuuksista joutuu siis kyllä maksamaankin.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Highfield UL 260

Pituus: 2,60 m
Leveys: 1,51 m
Paino: 28 kg + moottori
Matkustajia: 4 (/ 340 kg)
Moottori: 4-6 hv
Huippunopeus: mitattu 16 s (1 hlö, 6 hv)
Hinta: vene alkaen 1 960 euroa, paketti Honda BF6 -moottorilla 3 610 euroa
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä