Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Jantun lokikirja – Saaristomeren 10 parasta satamaa: Högsåra, Byviken

Katso video
Jutut 09.05.2015

Tästä ei idylli enää idyllöidy. Satama on suojaisa, mitä nyt silloin tällöin väylällä ohi kyntävät räikköset hieman keinuttavat. Ja jos saari kelpasi Venäjän tsaarille, niin kelpaa se myös meille.

Högsåra, Byviken

59°57,20′ N   22°22,25′ E

Ääniraita: Edvard Persson, Jag har bott vid en landsväg https://www.youtube.com/watch?v=4zj5JjeVADs

Landauspaukku: Satamabaarin terassi, jossa tarjolla (kenties Saaristomeren itäisintä) Stallhagenia.

Mukana: Keihänen (vaimo), Toni (veli), Riina (käly), Niki (lankopoika)

Högsårassa aistii sen historian. Asiat ovat olleet pitkän aikaa samoilla paikoilla. Tuo navetta, tuo mökki, jopa nuo lehmät ja lampaat tuntuvat kuuluneen tänne aina. ”Bää-ä-ää vain teillekin.”

Kylänraittia kävellessä, joka askeleella tuntee kuinka nykyaika loittonee. Näillä samoilla tienoilla Venäjän tsaari ja tämän hovi viettivät kesiään 1800-luvulla. Ja jos hetkeksi malttaa pysähtyä saattaa edelleen kuulla sukkahousujen suhinaa ja haistaa puuterin nenässään.

 • Array
 • Array
 

(Kuva 3: Toni, Riina ja minä kylillä)

Yöllä kun niittyjen ylle laskeutuu sumu, epätodentuntu kasvaa. Ymmärrän heitä, jotka yhtäkkiä riisuvat vaatteensa ja lähtevät alasti kirmaamaan jalkapallokentälle. Maltan kuitenkin mieleni. Tuntuu kuin olisin onnellisesti päättyvässä Stephen King kirjassa. Mutta sellaista ei ole olemassa. Aivan.

(Kuva 4: Toni usvassa)

(Kuva 5: Minä odotan vitsikkäästi bussia)

(Kuva 6: Minä merenneitona pukilla)

(Kuva 7: Maalaispoika-Toni nojaa rennosti seinään)

(Kuva 8: Keihänen löysi Kassiopeian metsästä)

—-

Mitä on kesä ilman Farmors Caféta? Se on kesä ilman Saaristomeren parhaita kakkuja. Vanhan talon pihalle on aseteltu pöytiä ja tuoleja tarkan huolimattomasti kuin teinin hiukset. On taito saada asiat näyttämään luonnollisilta. Lapset pelaavat jalkapalloa viereisellä kentällä. Ihmiset istuvat pöydissään, paistattelevat iltapäiväauringossa, rupattelevat ei-tärkeistä asioista ja nauttivat keittiön antimista. Kellään ei ole kiire. He ovat perillä. Farmors Café on niitä paikkoja, jonne matkustetaan varta vasten kauempaakin.

—-

Tuulivoima on kiistelty energiamuoto. Kaikki ovat periaatteessa sen kannalla, mutta kukaan ei haluaisi sitä omalle takapihalleen. Niin myös täällä. Vastareaktioita ovat aiheuttaneet niiden ääntely ja kuuleman mukaan se, että kaikki niistä saatava energia viedään saarelta pois, mikä onkin outoa. Silti Högsåraa kaunistaa kolme jylhää uusiutuvan energian toteemia, jotka on nimetty osuvasti kolmen saarella asuneen työhevosen mukaan Frej, Ilo ja Flora.

—-

Satama

Array

Högsåraan olemme tehneet monta landausta. Mutta yksi on jäänyt lähtemättömästi mieleeni (kenties siksi, että se on viimeisin). Meillä oli ollut päivällä ongelmia Jennin (eturullapurje) kanssa. Puhuri oli edelleen kova, hämärä oli laskeutunut ja satama, saattoi jonkun mielestä olla täysi. Äkkäsimme kuitenkin pienen raon ja päätimme yrittää. ”Kyllä pieniperäiselle aina tilaa löytyy” kuulin Teslan putputtavan. Ja avotharasoo, pikkuhiljaa hivuttamalla saimme kapeakupeisen veneemme laituriin.

Naapuri kömpi ylös morjenstamaan ja kertoi pahoitellen, että olisi muuten tullut auttamaan, mutta oli juuri nukuttamassa lapsenlastaan. Lupasimme olla hiljaa.

Niki kävi kysymässä saunatilanteen ja saimme viimeisen vuoron. Saunasta tullessamme oli tuuli yltynyt. Nousin veneeseen ja otin tukea Jennistä. Se rullautui otteestani irti ja siinä samassa tuuli tarttui purjeeseen ja räväytti sen auki. Genuan rumpu oli hajonnut. Pyyhkeet lanteilla yritimme kesyttää paukkuvaa purjetta, mutta turhaan. Pitkällisten ponnistelujen jälkeen saimme Jennin raavittua alas, käärittyä kasaan ja viikattua takapiikkiin nukkumaan.

Sellaista mekkalaa emme olisi saaneet aikaan vaikka olisimme pitäneet kannella perinteiset kattilatanssit.

Joskus luonnonvoimat voittavat jaloimmatkin pyrkimykset. Pahoittelumme naapurin väelle.

—-

Sämpylöitä ja muita lämpimäisiä saa ostaa rannalla olevasta laatikosta, jonne niitä ilmestyy pari kertaa päivässä kuin taikaiskusta. Sämpylät toimivat erinomaisesti esimerkiksi tuoremakkaroiden ympärillä. Tämä rakennelma tunnetaan maailmalla yleisemmin hotdogina.

(Kuva 9: Syödään hodareita, ollaan kavereita)

—-

Tästä ei sauna paljoa parane. Puulämmitteinen, uinti terassilta, eikä haise vanha pylly. Ja bonuksena erinomainen palvelu: ennen kuin ehdimme edellisten jälkeen livahtaa sisään, kävi saunamestari laittamassa puita pesään, huuhtelemassa lauteet, täyttämässä ämpärisuihkut ja matkallaan ulos asettamassa vielä oluet kouraamme.

Näin se homma toimii, silloin kun homma toimii (vanha saaristolainen sananlasku).

Ja jos muistan oikein, niin ikkunat avautuvat saunasta lahdelle, mikä on rantasaunoissa yllättävän harvinaista. Yleensä pukuhuoneessa on isot ikkunat merelle ja saunasta tihrustetaan pienestä risti-ikkunasta metsään. Eli siitä vielä lisäpisteitä, boing – mikäli siis muistan oikein. Jos muistan väärin, niin unohdetaan koko juttu.

Pitäkää sauna lämpimänä ja Stallhagenit kylminä, kesällä taas tavataan, T: Tesla.

(Kuva 10: Suomen tiettävästi ainoa ulkopisoaarihuussi ja minä.)

(Kuva 11: Keihänen ja Riina täyttävät veneessä lokikirjaa)

(Kuva 12: Toni ja minä bongaamme laiturilla merihööniä)

Janttu Rosvall
Janttu Rosvall on helsinkiläinen kirjoittaja ja veneilijä, joka haaveilee vanhasta Swanista, mutta tosipaikan tullen ei luultavasti pystyisi luopumaan nykyisestä veneestään. Tässä juttusarjassa Janttu kertoo kokemuksistaan merillä olosta ja mm. kymmenen parasta Saaristomeren satamaa.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.