Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Jantun lokikirja: Saaristomeren 10 parasta satamaa – Jurmo 10/10

Jutut 11.07.2015

Salpausselän häntä on karu ja kaunis. Kun talvella mietin minne sitä kesällä keulan suuntaisi, putkahtaa Jurmo aina ensimmäisten joukossa mieleen.

Jurmo

59°49,63′ N 21°35,1′ E

Ääniraita: Lasse Mårtenson – Myrskyluodon Maija

Landauspaukku: Rantapuodin terassilla

Mukana: Keihänen (vaimo), Toni (veli), Tesla (vene)

Saapuminen

Array

Olemme jälleen siihen aikaan liikkeellä, että laiturit ovat täynnä. Suuntaamme aallonmurtajalle. Tähtäämme pieneen aukkoon, kahden veneen väliin. Menen keulille neuvottelemaan. Vasemman puoleisen veneen asukit eivät ole paikalla. ”Mahtuisiko tähän?”, kysyn hienossa puuveneessä patsastelevalta mieheltä, joka on pukeutunut speedoihin ja kapteeninlakkiin. ”Jos sulla on metrin levyinen vene”, mies tuhahtaa. Arvioin tilanteen. Mielestäni mahdumme. ”Hyvä, sittenhän me sovimme siihen oikein hyvin”, vastaan speedo-miehelle. Mies mulkaisee minua vihaisesti ja menee hyttiin kuuntelemaan musiikkia ja juomaan kaljaa. Aloitamme hivutuksen. ”Toivottavasti sulla on vakuutukset kunnossa”, mies huutaa vielä kopistaan musiikin yli. Näytän tälle peukkua. Saamme ujutettua Teslan välikköön naarmuttamatta puuveneen lakkapintaa. Mies ei näytä siltikään tyytyväiseltä.

Kuva: Tonin landaustanssi onnistuneen rantautumisen jälkeen.

Saari

Nousemme maihin ja lähdemme tutustumaan saareen. Kiipeämme kukkulalle. Näemme kylän, horisontissa purjeveneitä. Horjumme mukulakivirannalla. Varaamme saunan. Rantapuodissa on savukala loppu, mutta sitä on tulossa kohtapuolin lisää. Myyjä neuvoo, että heti kun näemme savun nousevan puodin nurkalta, kannattaa tulla kiireenvilkkaa että ehtii apajille. Pidämme pikapalaverin ja päätämme jäädä terassille kytikselle. Muutaman virvoittavan juoman jälkeen haistamme savun. Arvioimme tilanteen, ehdimme hyvin ottaa vielä yhdet. Aurinko paistaa. Katselemme veneitä ja lintuja. Menetämme ajantajun. Keihänen havahtuu ja rientää puotiin. Jäljellä on kaksi kampelaa: pieni ja pienempi. Onnistuminen. Onnittelemme Tonin kanssa Keihästä hyvästä kalaonnesta.

Kuva: Kukkulalla, Toni nostaa maljaa yläilmoille.

Kuva: Terassilla ajantaju katoaa.

Kuva: Maailma näyttää erilaiselta huussissa istujan silmin.

Kuva: Jurmossa sorsat eivät katso ihonväriin.

Kuva: Saksalainen vene, Jurmoon tullaan myös kaukaa – uhkarohkeastikin.

 • Array
 • Array
 

Naapurit

Palaamme saaliin kanssa veneelle. Tervehdimme speedo-miestä, joka on vetänyt verrarit jalkaansa. Hän tervehtii takaisin. Menneet ovat menneitä. Katamme pöydän ulos. Voita, uusia perunoita, silliä ja savukampelaa. Kesän ruokaympyrä. Vasemmanpuoleisessa veneessä asuvat Äiti ja poika. Rupattelemme niitä näitä reelingin yli ja kutsumme heidät lasilliselle. He kertovat, että ovat vasta hiljattain aloittaneet purjehtimisen. Tämä on heidän haaveidensa täyttymys. Siitä asti kun poika oppi puhumaan, ovat he suunnitelleet purjeveneen hankkimista. ”Mistä moinen haave kumpusi”, kysyn. Äiti katsoo minua hetken, katselee ympärilleen ja huokaa: ”Katso tätä kaikkea. Miten tämä ei olisi kaikkien haave?” Ymmärrän. Äiti säästi rahaa sen minkä kykeni. Kun poika oli tarpeeksi vanha, meni hän kesätöihin ja laittoi rahat venekassaan. Yhdessä he kävivät rannikkolaivurikurssin. Ja lopulta, kun rahat olivat kasassa, ostivat he ensimmäisen purjeveneensä. He palkkasivat vielä venekerholta opettajan, joka neuvoi purjehduksen perusteet. Nykyään kaikki vapaa-aika vietetään merillä ja sauna on muutettu purjevarastoksi. ”Hattu päästä”, sanon liikuttuneena ja otan myssyn päästäni. ”No, ei me niin kovia saunojia oltukaan”, äiti vastaa.

Janttu Rosvall
Janttu Rosvall on helsinkiläinen kirjoittaja ja veneilijä, joka haaveilee vanhasta Swanista, mutta tosipaikan tullen ei luultavasti pystyisi luopumaan nykyisestä veneestään. Tässä juttusarjassa Janttu kertoo kokemuksistaan merillä olosta ja mm. kymmenen parasta Saaristomeren satamaa.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.