Jantun Lokikirja – Saaristomeren 10 parasta satamaa: Tunnhamn 2/10

Jutut 02.05.2015

Tunnhamn on suojaisa, sympaattinen ja tunnelmaltaan verkkainen pieni satama.

Ruosteinen romukasa laiturin läheisyydessä tuo hienoa neuvostoliittolaista kontrastia muuten rikkomattomaan idylliin.

Mukana: Keihänen (vaimo), Toni (veli)

Valokuvat mustavalkoisia, koska mustavalkoinen kausi.

———

Tunnhamn

Array

59°55,77′ N   22°11,07′ E

Ääniraita: Junnu Vainio, Sellaista elämä on (…sillä suoraan sanottuna, suurinpiirtein, sellaista elämä on.)

Landauspaukku: Veneessä, naapureiden kanssa jutustellen ja heihin tutustellen.

Saavuimme Tunnhamniin Jurmosta. Päivä oli ollut kuuma ja vähätuulinen. Olimme taittaneet matkaa pelkällä spinnulla ja pelkissä kalsareissa.

Päätimme parkkeerata purtemme kahden veneen väliin. Keihänen oli keulavastaava ja otti jo ensikontaktia naapureihin ja heidän koriinsa. Toni oli pinnassa, tyyni keli mahdollisti vakaan ja hiljaisen lähestymisen laituriin (mikä on Teslalle otollista, kun on painoa 6t ja tehoa 13hv). Minä seisoin perässä poijukeksi tanassa. Kaikki oli valmista sulavan tyylikkääseen rantautumiseen. Kunnes sotkeuduin poijuliinaan ja onnistuin kiertämään sen lipputangon ympäri ja lopulta heivaamaan siniristilipun tankoineen mereen.

Loppu sujui kuitenkin hienosti ja ehdimme kiinnittyä ja sekoittaa drinksut ennen kuin lippu lipui naapurin perälautaan, josta he ystävällisesti sen noukkivat ja ojensivat meille.

Keihänen ja Toni jatkoivat naapureiden kanssa rupattelua, kun minä menin sisään valmistamaan pyttipannua. Sivukorvalla kuulin kun ahvenanmaalainen naapurimme kertoi, että kalat olivat lähes tyystin kaikonneet vesistä ja kalastajat joutuneet muihin hommiin. Syyksi hän arvio vilkastuneen laivaliikenteen. Esimerkiksi flundraa ei ole enää lainkaan saatavilla. Muistin kuinka lapsuudessani – kun purjehdimme perheen kanssa – lähes jokaisessa satamassa tultiin veneelle kauppaamaan savustettua kampelaa.

Luontopolku

Luontopolku oli kaunis ja värikäs ja tuoksui kukkasilta. Kallioita ja niittyjä, sopivan pitkä ja hyvin merkattu. Se ei kuitenkaan estänyt meitä eksymästä ja palloilemasta jonkun pihalle.

Polkua viitoitti hienot figuurit, kuten musta lammas ja härski tonttu.

Noin puolivälissä päätimme pitää jumppatauon. Keihänen teki punnerruksia ja Toni kannusti.

 • Array
 • Array
 

—-

Kävimme maksamassa satamamaksun viereisessä talossa. Vastassa oli mukava Thelma-rouva, joka oli leiponut herkullisia vehnäsiä ja kutonut hienoja villaisia (omien lampaiden villoista).

Villasukat ovat Keihäsen heikkous. Missä vain, milloin vain, jos joku on laittanut villasukkakioskin pystyyn, niin siellä on myös vaimoni hypistelemässä itselleen uutta paria.

Aikaisemmin yritin jarrutella ylitsevuotavaa hamstraamista, argumentoimalla mm. että ”Justhan sä ostit viime satamassa.” ”Kuinka monta paria yksi ihminen tarvitsee?” ”Me hukutaan näihin sukkiin.” ”Hei, lampaat loppuu!” Mutta turhaan. Heti kun silmä välttää, karkaa hän jälleen hieromaan sukkakauppaa. Nyttemmin olen hyväksynyt tilanteen. On kai niitä pahempiakin paheita. Ja onhan se loppujen lopuksi pieni hinta siitä, että näkee nuo onnesta loistavat silmät.

—-

Rannan huussi oli puhdas, tuoksuva ja kotoisa. Siellä olisi viihtynyt kauemminkin. Mutta matka jatkuu.

Avance 36:

Vene: Avance 36
Nimi: Tesla (Ensimmäinen omistaja oli sähköinsinööri)
Valmistusvuosi: 1979
Suunnittelija: Peter Norlin
Rakennuttaja: Avance Yachts (FIN)
Miehistö: Janttu ja Keihänen sekä Toni ja Riina
Kotisatama: Jollas (Itä-helsinki)
Janttu Rosvall
Janttu Rosvall on helsinkiläinen kirjoittaja ja veneilijä, joka haaveilee vanhasta Swanista, mutta tosipaikan tullen ei luultavasti pystyisi luopumaan nykyisestä veneestään. Tässä juttusarjassa Janttu kertoo kokemuksistaan merillä olosta ja mm. kymmenen parasta Saaristomeren satamaa.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.