Millaiset liivit mihinkin käyttöön?

Katso video
Vinkit 24.04.2017

Vesillä liikkujan henkilökohtaisten varusteiden ykkönen on liivit: vaan pitäisikö olla kellunta-, pelastus- tai paukkuliivit?

Purjehduskengät? Kapteenin lakki? Mahdollisimman ajankohtaiset aurinkolasit? No joopa joo. Vielä selvästi näitäkin tärkeämpi vesillä liikkujan varuste on pinnalla pitävät liivit.

Malleja ja tyylisuuntia riittää. Niistä alla esitellään tarkemmin perusasiat erityisesti kelluntaliiveistä ja ilmatäytteisistä pelastusliiveistä eli paukkuliiveistä, sekä lasten pelastusliiveistä. Nehän ovat yleisimmät perustyypit tavallisimmille vesillä liikkujille.

Lisäksi esimerkiksi purjehdusjollakäyttöön ja melontaan on omat liivimallinsa, joissa kädet liikkuvat hyvin. Melontaliiveissä tärkeää on myös, että liivit eivät jatku turhan alas. Koirien liivimalleissa taas on huomioitu muun muassa koko ja nelijalkaisuus.

Vesiurheiluun kuten wakeboardaukseen ja vesihiihtoon taas on tavallista tukevampia kelluntaliivejä, joissa on pientä törmäyssuojaa taikka monta kiristyshihnaa tavallisen yhden sijaan.

Kelluntatakkejakin löytyy, mutta ne ovat hankalia vaihtelevissa säissä. Jos takki päällä tulee kuuma ja haluaa riisua sen, joutuuko silloin jättämään kellutusominaisuuden pois? Vai vaihtaako silloin heti päälle kelluntaliivit tai paukkuliivit?

Tärkeintä on olla käyttöön sopivat ja mukavat liivit, jotta ne ainakin olisivat päällä.

Kelluntaliivit erikoiskäyttöihin sekä porukalla liikkuvalle ja säästäjälle

Array

Edullisin lain kirjaimen täyttävä ja ihmistä kelluttava ratkaisu veneilyyn on kelluntaliivit. Niissä on ohuehkoa kelluttavaa täytettä edessä ja takana.

Sen sijaan esimerkiksi niskassa kelluttavaa osaa ei ole. Kelluntaliivit eivät käännä tajuttomana olevaa tai hätääntynyttä ihmistä vedessä oikein päin, kasvot pinnalle. Kellutusominaisuudet ovat myös sen verran heikommat, että aallokossa käydään helpommin välillä pinnan alla.

”Jos joutuu näiden kanssa veden varaan pahassa paikassa ja taju menee, niin nämä ovat vain omaisia varten”, Helsingin Meripelastusyhdistyksen Matti Pouhakka kommentoi.

Hän on löytänyt erilaisten liivien käyttäjiä monenlaisissa tilanteissa – niin elävinä kuin kuolleina. Sillä taustalla kelluntaliivit eivät saa kovin suurta suosiota.

”Useimmista myös puuttuu heijastimet, mikä on yökäytössä iso ongelma: ihmistä on silloin todella vaikeaa löytää vedestä.”

Näin kelluntaliivit sopivatkin kevyeen käyttöön lähivesillä, päiväsaikaan, uimataitoisille ja silloin kun veneessä on muita ihmisiä eli apua lähellä.

Kelluntaliiveistä on olemassa myös tyylikkäämpiä vaatteen näköisiä ratkaisuja, jotka päällä kehtaa kävellä veneen ulkopuolellakin. Niissä toisaalta kellutusominaisuudet voivat olla huonommat, ja niitä saattaa liian helposti pitää rennosti auki. Liivit toimivat kunnolla ja pysyvät päällä vedessä vain, kun ne ovat kiinni.

Joissain varsinkin erikoiskäyttöihin kuten purjehdukseen tehdyissä liiveissä on myös hyviä lisäominaisuuksia. Tärkeitä ovat esimerkiksi haararemmi, jonka ansiosta liivit ovat tukevammin päällä, eivätkä nouse ylös. Purjehtiessa taas ns. ”lifelinen” käyttö vähentää veneestä tippumisen riskiä. Tällöin on helpointa olla liivit, joissa on valjaat.

Tavallisen sunnuntaiveneilijän kannalta kelluntaliivit eivät välttämättä kuitenkaan ole paras ratkaisu, varsinkaan merellä tai yksin liikkuessa.

Hyvä ratkaisu voisi olla vaikkapa muutamien pelastusliivien tai paukkuliivien lisäksi kelluntaliivejä veneessä sen verran monet, että satunnaisemmillekin vieraille riittää aina kaikille liivit. Kelluntaliivit kun ovat varsin edullinen kertaostos, ja ne säilyvät kunnossa jopa vuosikymmeniä.

Paukkuliivit yksin tai vaihtelevissa oloissa liikkuvalle

Ilmatäytteiset pelastusliivit eli paukkuliivit ovat monien suosiossa, hyvistä syistä. Ne ovat kevyet päällä, joten kesäkuumallakaan ei tule hiki kuten kelluntaliiveissä.

Hätätilanteessa ne taas auttavat huomattavasti paremmin kuin kelluntaliivit. Veden varaan joutuessaan paukkuliiveistä aukeaa nopeasti täyteosa pään alapuolelle. Sen avulla pää pysyy pinnalla ja oikein päin, vaikka olisi taju mennyt.

Täysissä sielun ja ruumiin voimissakin on mukavaa, että paukkuliivit kelluttavat selvästi kelluntaliivejä paremmin. Niiden noste on usein 150 N, eli kolminkertainen kelluntaliivien tyypilliseen 50 N nosteeseen.

Todella kovaan avomerikäyttöön on jopa 275 N nosteella varustettuja liivejä. Suuremman painon takia ne eivät kuitenkaan ole niin mukavat päällä.

Paukkuliiveihin saa myös hyviä lisävarusteita, kuten valon ja sprayhoodin eli roiskeita estävän hupun. Tällaiset panostukset ovat tietysti sitä tärkeämpiä, mitä kovemmissa olosuhteissa liikkuu.

Sunnuntaiveneilyynkin tärkeää on liivien mukavuus päällä. Niitä kannattaa sovittaa eri tyyppiset vaatteet päällä. Jotkut paukkuliivit voivat hiertää niskaa tai tuntua ikävän toispuoleisilta. Fleece-kaulus ja mukavampi istuvuus kuuluvat usein hieman kalliimpiin yli 100 euron malleihin. Niissä voi olla muitakin etuja verrattuna halvimpiin alle 50 euron liiveihin.

Kalliimmissa ja asiantuntevasta liikkeestä ostetuissa malleissa huolto ja varaosapuoli toimivat paremmin. Jos jotakin vuosien mittaan hajoaa, voi todennäköisemmin vaihtaa vain sen osan. Halvemmissa liiveissä marketti on voinut ostaa niitä jonkin erän, eikä varaosia ole. Liivien hajotessa pitää heti ostaa uudet.

”Jos ostat marketin liivit, olet kiinnostunut täyttämään lain vaatimukset. Jos ostat 300 euron liivit, olet kiinnostunut itsestäsi”, meripelastaja Matti Pouhakka summaa.

Tärkeintä on tietysti silti liivien oleminen päällä ja oikein. Remmit pitää kiristää ja erityisen tärkeä on haararemmi. Ilman sellaista olevat liivit kannattaa jopa unohtaa. Ilman haararemmiä liivit nousevat helposti niin korkealle, että hätätilanteessa pää voi jäädä pinnan alle.

Paukkuliivejä pitää tarkastaa, että ne ovat kunnossa ja laukaisinmekanismi ei ole vanhentunut. Tästä tarkistuksesta sekä liivien toimintaperiaatteesta on tehty oma Nettiveneen Taukopaikka-artikkelinsa kuukautta ennen tätä.

Perinteiset pelastusliivit ja laivaliivit

Laivoissa, niin pienemmissä kuin suuremmissakin, pitää olla kaikille matkustajille SOLAS-määräykset täyttävät laivaliivit. Ne mahtuvat säilytyksessä pieneen tilaan ja otetaan käyttöön vasta hätätilanteessa.

Laivaliivien pukeminen on helppoa, kunhan vain hätätilanteessa ymmärtää, mistä välistä kroppa menee ja kummin päin ne tulevat pään ympärille. Isoin kellukeosa tulee rinnan ja vatsan päälle, pienempi kellukeosa niskaan. Kiristettävä vyö menee selän kautta ympäri.

Toisin kuin laivoissa, jotka uppoavat hitaasti, veneissä liivejä on kuitenkin syytä käyttää jatkuvasti, jos/kun veneestä voi tippua myös odottamatta. Siksi laivaliiveille sukua olevat veneilijän perinteiset oranssit paksut pelastusliivit ovat katoavaa kansanperinnettä. Niissä on monien mielestä tukalan tuntuista olla ja hankala liikkua, joten niitä ei tule käytettyä.

Eniten perinteiset pelastusliivit ovat yhä ajankohtaisia lapsille. Tavalliset paukkuliivit nimittäin ovat liian isoja lasten päälle. Yleensä raja on noin 40 kg tienoilla ja rinnanympärys noin 55 cm. Lapsille kyllä tehdään myös paukkuliivejä, mutta sellaisia jonkin verran vieroksutaan. Osa veneilytarvikeliikkeistä on tehnyt periaatepäätöksen, ettei myy lasten paukkuliivejä.

Syitä on useita. Mitä jos automatiikka ei toimikaan ja lapsi ei saa laukaistua niitä manuaalisesta vetimestä? Tai jos lapsi hätääntyy kaulalle poksahtavasta ilmatäytteestä? Isoin pelko on, että aikuisten huomaamatta lapsi pukee paukkuliivien päälle vaikka takin. Tällöin liivit ovat auki poksahtaessaan jopa vaaralliset. Paukkuliivien pitää aina olla päällimmäisinä.

Lapsille parhaat ovatkin lasten pelastusliivit. Ne ovat usein kohtuuhintaisia, hyvin toimivia ja osa jopa todella mukavia päällä. Niissä on niskassakin kellukeosa, joka auttaa kääntämään veteen joutuneen oikein päin. Parhaissa pienten lasten ja vauvojen malleissa on jopa hihoja, huppua, haarojen välistä menevä osa sekä ”nostokahva”.

Jottei valitusta liivien käytöstä tulisi, veneessä aikuisten pitää tietysti myös käyttää omia liivejään. Siksi niiden kannattaa olla sellaiset, joita jaksaa pitää päällä.

Sama koskee ihan aikuistenkin matkustajien kuljettamista. Kaikista veneessä olijoista vastuussa oleva kippari on paras esimerkki ollessaan liivit päällä. Kun hän vielä auttaa ne myös vieraiden päälle ennen vesille lähtöä, homma toimii.

Koska käyttää? Aina

Yleinen virhe on laittaa liivit päälle vasta vesillä, jos silloinkaan. Usein tipahtamiset tapahtuvat kuitenkin rantautuessa tai veneeseen mentäessä. Varsinkin lapsille ja uimataidottomille liivit kannattaisi pukea jo ennen veneeseen siirtymistä, ja ottaa pois vasta veneestä nousemisen jälkeen. Tällaiset hyvät tavat liivien käyttämisestä vakiintuvat helposti, kuin turvavyön käyttö autossa.

”Tärkeintä on, että on ylipäänsä jotkut liivit päällä”, korostaa venetarvikkeita maahantuovan Oy Vestek Ab:n Mikael Ulfves. Aktiivisena purjehtijana hänellä on runsaasti kokemusta liiveistä käytännössäkin.

”Jos on ollut vedessä ilman liivejä, pienikin kellunta-apu on hyvä. Silloin kun joutuu veden varaan, ei yleensä ole ihanneolosuhteet”, Ulfves huomauttaa. Usein on aallokkoa ja esimerkiksi sadetta, kylmää tai veneen toimintaongelmia. ”Taustalla on usein ketju epäonnisia tapahtumia, jolloin auttaminenkaan ei välttämättä ole niin helppoa.”

Ulfves kertoo kokemuksista, miten kokenutkin kippari on tipahtanut purjehdusratakisassa ilman liivejä, joutunut odottamaan apua ja kylmän kangistamana meinannut hukkua. Sen jälkeen koko tuttavapiiri ja tarinan kuulleet ovat pitäneet liivejä päällä.

”Helposti on väärä turvallisuudentunne, kun on veneitä lähellä. Mutta pudonnutta ei ole helppo saada nopeasti takaisin veneeseen, ja kylmä tulee tosi nopeasti.”

Meripelastaja ja veneilykouluttaja Matti Pouhakka kertoo, miten harjoituksissa heitetään välillä lepuuttaja veteen esittämään veden varaan joutunutta kipparia. Muu miehistö joutuu sitten ottamaan veneen haltuun ja hakemaan tämän vedestä. Aikaa tähän kuluu yleensä vartista 45 minuuttiin. Sitä odotellessa painavat vaatteet päällä ja kylmän kangistaessa haluaa varmasti olla kunnolla kelluttavat liivit päällä.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä