Näin asennat lämmittimen

Katso video
Vinkit 21.04.2015

Veneen ilmanvaihdon ja lämmityksen uusiminen antaa paljon uusia käyttötunteja ja mukavuutta veneilyyn.

Haiseeko veneessä ummehtuneelta, eikö kosteudesta meinaa päästä elokuun illoissa eroon? Ei hätää, vanhankin veneen lämmitys ja ilmanvaihto on mahdollista laittaa uuteen uskoon järkevästi.

Veneen ilmanvaihdossa kyse on yksinkertaistetusti vain muutamasta asiasta. Sisälle täytyy saada kuivaa ilmaa, ulos täytyyy puhaltaa kosteaa ilmaa, ja ilman täytyy liikkua veneessä järkevästi. Jos halutaan lämpöä, täytyy sisään tuleva ilma lämmittää.

Käytännössä kaikki lähtee liikkeelle oikeanlaisen lämppärin valinnasta. Koeveneessä valinta kohdistui Wallas-Marinin 30 Dt -lämmittimeen.

– Lämmitintä valitessa tärkeintä on ottaa huomioon veneen käyttötarkoitus ja tietysti sen koko. Lämmittimen täytyy olla riittävän iso, jotta se jaksaa lämmittää koko veneen tasalämpöiseksi, Wallas-Marinin tekninen päällikkö Pasi Alvemaa sanoo.

Lämmitintä valitessa pitää ottaa huomioon myös mahdollinen tarve ikkunoiden huurteen poistolle. Kylmissä ja kosteissa oloissa moottoriveneen ikkunat eivät pysy auki ilman puhallusta.

Sisään alhaalta, ulos ylhäältä

Array

Koska lämpö nousee ylöspäin, kannattaa ilman ulostuloaukot sijoittaa lattian tasoon. Ilman puhallussuuntaa ja voimaa voidaan Wallaksen lämmittimissä säätää helposti, joten ilmavirta saadaan kulkemaan haluttuun suuntaan.

Nykyaikaiset lämmittimet kuivattavat ulkoa otettavaa raitista ilmaa, joten yleensä lämmittimen ilmanotto kannattaa sijoittaa aluksen ulkolaitaan. Todella kylmiin oloihin ilmastointia suunnitellessa voi ilman oton rakentaa myös kiertäväksi sisätiloihin. Alvemaa kertoo, että lämmittimeen voi jopa rakentaa erilliset asennot talvelle ja kesälle.

– Esimerkiksi ammattiveneissä voi olla järkevää siirtää ilmanotto kiertäväksi talvella ja tavalliseksi ulkoa tulevaksi kesällä.

Passiivinenkin poisto voi riittää

Lämmittimen puhaltaessa lämmintä ja kuivaa ilmaa veneeseen syntyy kajuuttaan tai kajuuttoihin ylipainetta. Kattoon sijoitetuilla tuuletusaukoilla kostea ilma saadaan ulos veneestä, jolloin syntyy yleensä riittävä kierto. Kesäoloissa lämmitintä ei välttämättä haluta koko ajan käyttää edes tuuletuksella, tällöin ilma voidaan ajaa ulos vaikkapa aurinkokennoilla toimivilla puhaltimilla. Ajossa olevassa veneessä ylipaine voidaan synnyttää myös eteen suunnatuilla niin sanotuilla Dorade-venttiileillä. Tällöin ilma poistuu veneestä sen takaosasta, esimerkiksi kajuutan oven kautta. Wallas-Marinin Alvemaa suosittelee aurinkokennoilla toimivia tuulettimia.

– Ne ovat erittäin hyvä valinta veneeseen, sillä aurinkokenno on huoleton ja helppo käyttää, Alvemaa toteaa.

Useimmissa tuulettimissa ilman puhallussuuntaa saa myös vaihdettua.

 • Array
 • Array
 

Asuttavuutta ja ennaltaehkäisyä

Ilmanvaihdon ja lämmityksen järjestäminen oikein on suuri tekijä veneilyn mukavuudessa, erityisesti Suomen pitkään kylmissä veneilyoloissa. Käytännössä kauteen voi saada lämmittimen vaihtamalla pituutta lisää toista kuukautta.

Asumismukavuuden lisäksi lämmitin pitää huolta veneestä. Kosteus on veneen tekstiilien ja elektroniikan pahin vihollinen, ja oikein asennettu lämmitin kuivattaa veneen nopeasti ja tehokkkaasti.

– Lämppäri kannattaa kytkeä päälle jo mahdollisuuksien mukaan ennen viikonlopun reissuun lähtemistä. Kun ulkoilman ja sisäilman lämpötilaero kasvaa riittäväksi, alkaa kosteus poistua ilmanvaihdon mukana. Silloin vene on mukava asuttava. Wallas-Marinilla onkin tarjolla puhelimella ohjattava kaukokäynnistin, Wallas-Marinin Alvemaa kertoo.

Yksityiskohtainen ohje Wallas-Marinin lämmittimen asennuksesta löytyy videolta.

Tapani Mylly

Tapani Mylly
Tapani Mylly on intohimoinen veneilijä, joka haaveilee maailmanympäripurjehduksesta, mutta käytännössä kyyditsee lapsiaan Nauvon hiekkarannalle.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä