Oikea nousu potkuriin

Vinkit 30.05.2007

Kuorma ja käyttö ratkaisevat potkurin valinnan

Perämoottorin vakiopotkuri on kohtuullinen yleisratkaisu, mutta vaihtoehtojakin on tarjolla runsaasti. Niillä saa veneen viritettyä osuvammin omaan käyttöönsä, kun tietää, mitä hakee. Kokeilimme kolmea erikokoista potkuria yhdessä ja samassa pulpettiveneessä nähdäksemme, mikä niistä sopii siihen parhaiten. Kaikki potkurit osuvat moottorin suositellulle kierroslukualueelle, kun kyydissä on 2-4 henkilön kuorma.

Kun ostat uuden veneen, on sen moottorin jatkona todennäköisesti niin sanottu vakiopotkuri. Se on yleensä käyttökelpoinen, onpa veneen kyydissä yksi taikka useampia ihmisiä. Tavallisesti potkurit kokeillaan ajamalla yhden ihmisen kuormalla ja moottorin korkeimmalla suositellulla kierrosluvulla, joten sen kanssa pitäisi pärjätä kohtalaisesti useimpien kuormausvaihtoehtojen kanssa.

Potkurivalinta on kuitenkin aina vain kompromissi. Se toimii parhaiten tietyissä tilanteissa, mutta ei kaikissa.
Ajettaessa useimmiten esimerkiksi vain 1-2 henkilön kuormalla, saattaisi olla eduksi vaihtaa vakiopotkuri nousultaan jyrkempään, jos moottorin kierroslukualue vain sen sallii. Sillä saavutetaan ehkä muutama solmu lisää vauhtia, hiukan pienempi polttoaineenkulutus ja alhaisempi melutaso. Vastaavasti on tingittävä hiukan kiihtyvyydestä.

Jos suurimman osan ajasta kyydissä on neljä henkilöä, on tärkeää, että moottorin kierrosluku asettuu mahdollisimman lähelle suositusalueen ylärajaa. Silloin moottorin teho ei lopu kesken. Jos moottorisi suositeltu huippukierrosalue on 5 000-6 000 kierrosta minuutissa, pitää kierrosluvun siis asettua niin lähelle 6 000 kierrosta kuin mahdollista.

Kierrosluvun noustessa suosituksen yläpuolelle on potkurin lapojen nousua suurennettava. Mikäli huippukierrokset taas ovat esimerkkikoneella reilusti alle 6 000, vaihdetaan pienemmällä nousulla oleva potkuri, jotta kone kiertäisi enemmän.

Potkurien kokoeroissa yksi "pykälä" vastaa noin 200 kierrosta. Oikein valitulla potkurilla vene on pirteämpi, eikä sen nousu liukuun tunnu kestävän ikuisuutta.

Teksti Staffan Westerling ja Juha Virtanen Kuvat Staffan Westerling

Lue lisää Kipparista numero 5/2007
http://www.kipparilehti.fi

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä