Petestep – Silverin uusi pohjaratkaisu, järkeä vai ei?

Katso video
Koeajot 23.04.2019

Toimiva pohjaratkaisu tarkoittaa yleensä tehokasta asumista. Veneilyssä termi puolestaan viittaa, joko urheilulliseen ajamiseen tai taloudellisuuteen. Silverin uudet lasikuituveneet tähtäävät jälkimmäiseen.

Yamarineista Silvereitä

Array

Alumiiniveneistään tuttu Silver sai kertaheitolla sarjan lasikuituveneitä ostettuaan viime vuonna Keskolta osan Yamarinin tuotannosta. Kesko oli myynyt koko venevalmistuksensa Yamahalle. 

Mallisarjat 64, 66 ja 81 olivat jääneet diilin ulkopuolelle. Ne päätyivät Silverille, jotka loivat niistä uuden lasikuituisen Z-sarjan.

Raptor, Viper, Tiger

Näistä Yamarin oli jo ehtinyt tuoda isomman 81 DC:n markkinoille vuonna 2016. Sen myynti keskeytettiin, ja se on nyt Silverin Z-sarjan suurin vene nimeltään Raptor.

Myöhemmin julkaistaan Silver Viper. Venemessuilla esiteltiin uudet Silver Tigerit. Niitä myydään sekä bow rider että day cruiser versioina. 

Z-mallisarjan tunnusmerkkejä ovat poikkeava muotoilu vesilinjan ylä- ja alapuolella. Suomalaista venesarjaa muotoillaan Norjan Eker Design -toimistolla. 

Rungossa puolestaan käytetään innovatiivista ruotsalaista ratkaisua nimeltä Petestep, jota esiteltiin oikein peilien avulla talven messuilla.

Tuttu juttu

Teollinen veneen valmistus lasikuidusta alkaa olla jo vanha juttu. Se täyttää kohta 70 vuotta. Yhtä kauan on myös etsitty veneiden optimaalista muotoa. Hyviksi koettuja ratkaisuja on sitten käytetty sellaisenaan vuosikymmeniä. Marino Swing on siitä hyvä esimerkki. 

Tänä päivänä testataan mallinnuksissa veden virtauksia ja rungon toimivuutta simulaatiossa. Patentoitu Petestep -runko on tällainen innovaatio.

Kokeillaan jotain uutta

Perinteisesti haetaan pehmeää käyntiä aallokossa jyrkästä V-pohjasta yhdistettynä järeisiin nousulistoihin. Tämä vaatii kuitenkin koneelta paljon tehoa toimiakseen.

Petestepin rungossa on tavanomaisista pitkittäisistä nousulistoista poiketen keulasta kohti sivuja kulkevia tasanteita, deflektoreita. Niiden tehtävänä on ottaa sivuille ohjautuvat roiskeet talteen ja ohjata niitä enemmän alaspäin ja taaksepäin. Näin aikaansaadaan parempi nosteen hyötysuhde.

Petestepin mukaan runko on hiljaisempi, taloudellisempi ja vähemmän hakkaava kuin vastaava perinteisillä nousulistoilla.

Vallankumous?

Petestep esiteltiin Ruotsin venemessuilla talvella 2016. Testikappaleiden lisäksi Petestepiä käytetään tällä hetkellä kahdessa oman yritysryppään HOC -veneessä ja yhdessä one-off veneessä. Silver on siten ensimmäinen sarjavalmistaja, joka käyttää tätä innovaatiota.

Testasimme keväällä molemmat uudet tiikerit tällä rungolla, kahden päivän ajan Ruotsin Karlshamnissa. Vertailun tekee hankalaksi se, että kahta identtistä venettä ei ole markkinoilla, missä toisessa olisi Petestep mutta toisessa ei. Mennään siis mututuntumalla.

Kruisailupäivä

Ensimmäisenä päivänä kelit vastaavat tiikereiden pääasiallisia käyttöolosuhteita, eli ajoa mukavan sään retkillä. Tuulta ei ole nimeksikään.

Tiger BR kulkee kevyesti. Runko on luvatun hiljainen ja ajotuntuma on korkeammalla kuin tämän tyyppisessä leveässä veneessä voisi olettaa. Kaarreajossa pohja puree merta riittävästi kuitenkaan tarraamatta siitä liikaa kiinni. Leveät sivupalteet vakauttavat kaarteissa myös.

Runko tuntuu ajossa hieman jyrkemmältä, kuin mitä se todellisuudessa on. Tämä on hieman yllättävä tunne, ottaen huomioon, että perässä on vain 19 asteen kulma. BR -malli on kevyempänä hieman DC:tä ketterämpi ajaa.

Pikku hypyissä toisten veneiden peräalloissa jännitettiin hakkaavaa keulaa. Turhaan. Yli mentiin pehmeästi. Runko ei ikään kuin halunnut kaivautua syvälle veteen.

Ajo-ominaisuudet reilussa plaanissa yli 35 solmun vauhdissa näissä olosuhteissa olivat kaiken kaikkiaan tasapainoiset ja dynaamiset.

 • Array
 • Array
 

Rääkissä kaikki on toisin

Seuraavana päivänä tuulee puuskissa 13m/s. 150hv:n Honda ulvoo, mutta tiikerit ovat nyt mukavuusalueensa ulkopuolella.

Nyt huomaa, että alla on loiva runko. Se ei anna näissä olosuhteissa mahdollisuutta nostaa vauhtia riittävästi ilman että paikat tippuvat hampaista. Päästään vain hieman yli liukukynnyksen.

Tuntuu, kuin kiehuva meri ei saisi Petestepin deflektoreista riittävästi otetta. Edes myötäiseen ei tee mieli luukuttaa.

Mitä järkeä on sitten viedä venettä olosuhteisiin, joihin se ei ole tarkoitettu? Vain siten saadaan selville veneen toimivuuden rajat. Pistetään vene rääkkiin, jotta sinun ei tarvitse.

Selviää siis, että Petestep ei siis sinänsä muuta eri runkomuotojen perusfysiikkaa. Kelissä tarvitaan edelleenkin sitä syvää V-pohjaa. "Petestep toimii myös nopeissa ja jyrkissä rungoissa. Myös niistä saadaan samat hyödyt irti verrattuna perinteisiin nousulistoihin", vakuuttaa Petestepin tj. Jonas Danielsson. Hän kertoo myös, että kesällä on tulossa ensimmäiset nopeat veneet Petestep rungoilla markkinoille.

Jos käyttää veneitä pääasiallisesti siihen mihin ne on tarkoitettu, löytyy tiikereiden alta mielenkiintoinen yhtälö.

Paikoillaan maltillinen runko on miellyttävän vakaa liikkumiseen ja oleskeluun. Tätä ominaisuutta perhe ja skumpan juojat arvostavat.

Petestepillä saadaan ehkä suurin hyöty irti juuri hieman loivasta rungosta, jossa muotoilu mahdollistaa urheilullisempa ja mukavampaa menoa aikaisempaa taloudellisemmin. Tällöin voidaan hyödyntää toivottu vakaus laiturissa.

Petestep tarjoaa keksinnöllään 5-35% pienempää kulutusta mallista riippuen. Jos sekin toteutuu käytännössä, voidaan Petestepillä hyvinkin olla oikeilla jäljillä.

Kunhan muistaa, että elämä on yleensä yhtä suurta kompromissia. Aivan kuten veneilykin.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas

Leif Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.