Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Terhi 400 C + Torqeedo – Sähköllä sähäkämpään vauhtiin

Koeajot 21.06.2017

Sähkömoottorien kehittyessä niillä päästään jo liukunopeuksiin. Tavis-Terhiin tehokas sähköistys tuo hintaa ja eksotiikkaa.

Mökkirannan tyyni luonnonrauha katoaa aina, kun perämoottori pöräytetään käyntiin. Vielä enemmän se häiritsee, jos päristelijä on naapuri… Ongelma se on silti myös veneilijän omalla kohdalla. Järvelle rauhoittumaan lähteminen on vähemmän rauhallista, kun sitä varten pitää käynnistää meluava moottori.

Melumielessä moottoriveneet pitäisikin sähköistää nopeammin kuin vaikkapa autot. Matkavauhdissa autojen melu ympäristöön tulee lähinnä renkaista, veneissä taas moottorista. Autoilla useimmiten liikutaan paikasta toiseen, veneillä taas useimmiten jo matka on määränpää. Siksi tuon matkanteon olisi syytä olla mahdollisimman rentouttava ja miellyttävä. Monelle avaintekijä tässä olisi hiljaisuus.

Toistaiseksi sähkömoottoreita on veneissä nähty eniten uistelumoottoreina tai pienten soutuveneiden perässä. Siinä käytössä sähkö onkin parhaimmillaan. Kun hidas muutaman solmun vauhti riittää, myös tehon tarve ja energian kulutus ovat pieniä. Halvimmillaan vain pari-kolmesataa euroa maksava pikkusähkömoottori ja alle satasen akku riittävät. Hienompi hifistelymoottori paremmalla akulla ei sekään nosta hintaa kuin pariin-kolmeen tonniin.

Tämä nyt koeajettu Terhi 400 C -sähkövenepaketti Torqeedo Cruise 10.0 -moottorilla ja litiumakustolla maksaa kuitenkin 25 000 euroa.

Kova hinta ottaen huomioon, että ilman moottoria uusi 400 C maksaa 2 450 euroa. Mistä hinnan kymmenkertaistuminen tulee?

Sehän plaanaa!

Array

Lyhyt ja selkeä syy tämän paketin hintaan on, että vene tosiaan nousee liukuun ja sillä voi ajaa lähisaarta pidemmälle. Näitä temppuja varten perinteinenkin perämoottori maksaa uutena vähintään muutaman tonnin. Lisäksi bensaa pitää tankkailla litrakaupalla. Veden vastus ei ole helpoimpia voitettavia.

Sähkön tapauksessa liukuvauhtiin pääsemiseksi ja siedettävän toimintamatkan saamiseksi on pitänyt laittaa oikein kunnolla paukkuja niin moottoriin kuin akustoonkin.

Torqeedo on saksalainen venesähkömoottorimerkki, joka on saanut maahantuojansa Oy Brandt Ab:n avulla jalansijaa Suomessakin. Mallistossa on Travel-nimisiä pieniä kahvaohjattavia moottoreita, joiden alle 2 000 euron hinnat sisältävät myös akun. Hieman isommat 2-10 kW:n moottorit tottelevat nimeä Cruise, ja niiden yhteydessä akut asennetaan erikseen. Tehokkaimmat viimeisintä huutoa olevat huippumallit ovat nimeltään Deep Blue. Ne kouraisevat syvältä myös lompakosta: akkujen kanssa hinnat alkaen noin 40 000 euroa. Ja muu vene sitten siihen päälle.

Tässä hieman edullisemmassa koeajetussa Terhi-paketissa käytetään isointa Cruise-perämoottoria, josta irtoaa jatkuvaa tehoa 10 kW. Pienten sähkölaitteiden maailmassa tuo 10 000 W on jo jonkin verran, jos vertaa vaikkapa 1 600 watin pölynimuriin. Cruise 10.0 onkin kaikkineen varsin massiivinen 60-kiloinen jötkäle. Tukevan kuoren alla on itse moottorin lisäksi planeettavaihteisto, jonka myötä voidaan käyttää isompaa potkuria ja saadaan siten parempaa hyötysuhdetta.

Akkukapasiteettia tällaisen 10-kilowattisen yhtään pidemmälle matkalle käyttäminen vaatii aika lailla. Hyvä paketti perinteisiä lyijyakkuja olisi 8×200 Ah, jolloin akkukokonaisuus painaa noin 480 kg! Näitäkin Torqeedon kanssa myydään ja hinta on edullisempi, mutta käyttö rajoittuu isompiin uppoumarunkoisiin veneisiin.

Liukuvauhtia kaivattaessa sähköveneen pitää olla pienempi ja kevyempi, samoin akuston. Neljällä Torqeedo Power 26-104 TQ Lithium -akulla setti painaa enää 96 kg. Eli kantavuudesta pois yksi eno veneestä.

Lähes normaalin oloinen

Torqeedo-Terhi 400 C:ssä akusto on sijoitettu keskipenkin alle. Paikka on viisas veneen painon jakautumisen suhteen. Takapenkiltä ajettavassa pikkuveneessähän usein matkustaja keskipaikalla tasoittaa menoa ja auttaa liukuun nousemisessa. Nyt tuo 96 kiloa akkuja toimii jatkuvana matkustajana. Keskellä alhaalla oleva paino myös vakauttaa venettä esimerkiksi kyytiin astuttaessa ja veneessä liikuttaessa.

Sisätilat ovat akustoa lukuun ottamatta käytännössä täysin normaalia Terhi 400 C:tä. Suosittu pikku pulpettivene tarjoaa istumatilaa jopa useammalle kuin hyväksytty kantavuus sallii. Se olisi normaalisti neljä henkeä, tässä sähköveneen tapauksessa kolme. Säilytystilaa on keula- ja peräpenkkien alla. Takanurkissa on pikku lokerot köysille.

Ohjauspulpetti on matalahko, pieni ja simppeli. Siitä paistaa pieni jälkiasenteisuuden henki. Syy on selvä, sillä Terhi 400:n saa myös ilman pulpettia kahvaohjattavana perämoottoriveneenä. Pulpetissa on pieni tavaransäilytyskaukalo, jossa tavaroiden pysyminen aallokossa tuntuu hieman epävarmalta.

Moottorisuositus Terhi 400 C:ssä on 8-10 hevosvoimaa, maksimissaan hyväksytty 15 hv eli 11,2 kW. Tuohon nähden tämä sähkövene on jopa yläkantissa, sillä Torqeedo Cruise 10.0 -moottorista luvataan hetkelliset 12 kW. Jatkuva teho on 10 kW eli 13,6 hevosvoimaa.

Hallintalaitteista rattiin sähköistys ei vaikuta, vaan konetta käännellään normaalilla kaapeliohjauksella. Kaukohallintalaite taas on Torqeedossa söpön minikokoinen vipstaakki. Sitä pitää käyttää varoen, sillä pienillä kevyillä liikkeillä tapahtuu isoja asioita.

Hymy nousee

Sähkömoottorin ajossa suurimmat hienoudet ovat hiljaisuus ja vääntö. Ne tekevät vaikutuksen heti alkuun. Lähtö rannasta on käytännössä äänetöntä, kunnes kaukohallintalaitteen vipstaakkia liikauttaa kunnolla. Silloin vene syöksähtää vauhtiin maagisen tyylikkäästi ja hauskasti.

Silmänräpäyksessä vauhtiin vetäisevä kiihdytys on melkein kuin vesijeteistä tutuilla vesisuihkupropulsiolla, mutta tässä se saadaan aikaan potkurilla. Sähkömoottorin tyhjäkäynnistä alkaen tuleva väkevä huippuvääntö tekee ihmeitä.

Liukuun vene nousee nopeasti. Sen myötä isoin rauha katoaa tässäkin. Ääni kasvaa, vaikkei yhtä paljon kuin polttomoottorilla. Vesi tietysti suhisee ja solisee, mutta Torqeedossa myös moottori pitää jonkin verran ininän ja surinan sekaista ääntä.

Suurin syyllinen taitaa olla planeettavaihteisto, joka toisaalta auttaa siivittämään kulkua kovemmaksi kuin sähkömoottori muuten pyörittäisi. Mainosmiehet puhuvat moottorin vastaavan jopa 20-hevosvoimaista polttomoottoria, mutta se on korkeintaan liukuun lähdöissä, ei huippunopeudessa.

Kahden hengen kuormalla mitattiin huipuiksi 15,5 solmua, mikä vaati myös jonkin verran trimmaamista. Trimmi on erillinen namiska ohjauspulpetissa. Se voi jäädä aluksi huomaamatta, jos on tottunut kaukohallintalaitteen yhteydessä olevaan trimmiin. Siksi oheisissa kuvissa kynnetään moottori ja keula liian alhaalla.

Ronskisti ylös trimmaamalla päästään polttomoottorisista perämoottoriveneistä tuttuihin kulkuasentoihin, tai ainakin melkein. Keskipaikan allahan matkustaa edelleen se 96 kiloa akkuja…

Hymy hyytyilee?

Täydellä höngällä ajaminen syö akkuja tyhjäksi sen verran nopeasti, että pitkät reissut voi unohtaa. Periaatteessa virtaa riittää tämän Torqeedon neljässä litiumakussa täydellä vauhdilla tunniksi. Silloin pääsisi siis 15 solmun vauhdilla 15 meripeninkulmaa eli vajaat 28 kilometriä.

Käytännössä pientä säästöä saa ajamalla hieman hitaammin, noin 12-13 solmua. Sen hitaammat matkavauhdit eivät enää kannata, koska silloin ei enää pysytä liu’ussa.

Nettiveneen kokeilussa sähköä kului vaihtelevassa ajossa niin, että sillä olisi päästy suunnilleen 25 kilometriä. Tuon pidempiä matkoja ei siis kannata käytännössä suunnitella.

Toisaalta kuinka moni ajaakaan pienellä Terhillä tuollaisia rykäisyjä? On itse asiassa ihan hyvä mieluummin sähköistää tällainen lähivesien huvi- ja kalavene kuin mikään matkavene.

Kalastus- tai muussa rauhallisessa luontonautiskelukäytössä usein myös ajetaan hiljempaa, ja silloin akku vasta kestääkin. Torqeedo-Terhillä reilun 3 solmun vauhdilla meno oli lähes täysin äänetöntä eikä aaltoa muodostunut käytännössä yhtään. Myöskään akun varauksesta ei vähentynyt näytön mukaan viidessä minuutissa prosenttiakaan. Jos tämä pitää paikkaansa, sen perusteella tällaista huippurauhallista ajoa voisi tehdä yli 10 tuntia yhdellä latauksella.

Latausta varten tarvitaan erillinen laturilaite, tai itse asiassa kaksi sellaista. Yksi Torqeedon laturi lataa kahta rinnan kytkettyä akkua, joten tässä neljän akun mallissa latureita tarvitaan kaksi.

350 W:n latureita kaksi kappaletta maksaa yhteensä 900 euroa. Niillä akut saa täyteen 22 tunnissa. Kuulostaa hitaalta, mutta pikku mökkiveneen käytössä ei välttämättä mahdottomalta. Jos veneellä tekee korkeintaan yhden lyhyehkön pyörähdyksen päivässä ja yleensä samaan aikaan, tälläkin laturilla venettä voisi ajaa jopa päivittäin.

Runsaampaan käyttöön sopii 1 700 W:n pikalaturi, joka lataa täyteen 4 tunnissa. Tarvittavat kaksi kappaletta näitä latureita maksavat yhteensä tymäkät 3 980 euroa. Ne sopivat siis lähinnä tosihifistelijöille tai ammattikäyttöön. Normaali 230 V pistoke riittää näille pikalatureillekin, sulakkeen tosin pitää olla vähintään 16 A.

Keiden harvojen herkkua?

Torqeedo Cruise 10.0 -moottori maksaa vajaan kymppitonnin ja Torqeedo Power 26-104 -akusto neljällä akulla noin 12 000 euroa. Hintoja selittänevät osittain pienet valmistusmäärät, mutta toisaalta kalliita ovat myös isommissa sarjoissa tehtävät sähköautojen litiumakut. Päälle tulee vielä pelkän veneen hinta, noin tonnin hintainen asennustyö sekä laturi.

Koko paketin hinnaksi tulee laskimen mukaan prikulleen 25 009,80 euroa, minkä kauppias voinee pyöristää tasan 25:een. Tämä siis käyttäen hitaampaa laturia. Pikalaturilla ylitetään jo 28 000 euroa.

Hinnan voi hyväksyä ainakin kahdenlaisessa tapauksessa. Toinen on sähköhifistely, josta moni on ollut valmis maksamaan kalliissa sähköautoissakin. Onhan se makeata olla sähköisen liikenteen eturintamassa.

Toinen syy ja hyvä käyttökohde ovat vesistöt, joissa polttomoottorilla ajo on kielletty. Näitä on Keski-Euroopassa paljon, ja näille markkinoille Torqeedo-Terhi onkin ensisijaisesti suunnattu.

Myös meillä Suomessa näitä polttomoottorikiellon järviä on lukuisia. Niissä on yleensä hissuteltu menemään soutaen tai pikkusähkömoottoreilla. Jos omassa taloudellisessa tilanteessa hinta on vain numeroita, tällaisella isolla Torqeedolla pääsisi sellaisellakin järvellä vähän vikkelämmin ja hauskemmin.

Eikä tämä Terhi ole edes ainoa kotimainen plaanaava sähkövenepaketti. Myös Nettiveneessä hiljattain kokeillusta Marino Mustang -retroveneestä saa nyt sähköversion samanlaisella Torqeedo-moottorilla. Terhiä lähes kymppitonnin kalliimpi perusvene näkyy siinä, että Mustang E:n hinta pikalatureilla varustettuna lähestyy jo 40 000 euroa. Tyyli on tietysti siinä aivan toinen, ja sehän on monille tärkeintä.

Teksti ja kuvat Raimo Tengvall

Terhi 400 C + Torqeedo

Pituus: 4,01 m
Leveys: 1,50 m
Paino: vene 120 kg, sähkötekniikan kanssa n. 290 kg
Matkustajia: 3
Moottori: 8-15 hv, tässä Torqeedo Cruise 10.0 (kW, 13,6 hv)
Huippunopeus: mitattu 15,5 s (10 kW, 2 hlö)
Hinta: vene 2 450 euroa, sähkövenepakettina 25 000 euroa
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.