Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Terhi 450 CC – Keskeistä perusmoottoriveneilyä

Koeajot 20.08.2018

Keskipulpetti on sopivan tuntuinen paikka ajaa Terhin keskisuurta mallia. Lähivesien perusvene kuskaa jopa seitsemää henkeä.

Veneiden hintoja tuskaileville Terhi tarjoaa toivottua helpotusta. Käytettyjen samankokoisten muun merkkisten veneiden hinnalla voi saada uuden Terhin. Hyvänä lisähoukuttimena on vielä uusien Honda-moottoristen venepakettien viiden vuoden takuu.

Terhin edullinen ABS-muovinen rakenne sekä kohtuullisen suuret valmistusmäärät pitävät hinnat kurissa. Toisaalta erityisen modernia tai kaunista toteutusta ne eivät edusta. Päätarkoitus on ihan vain päästä vesille. Kauneus tulee järvimaisemista.

Tuotekehityskustannusten kurissa pitämiseksi Terhiltä ei kovin usein tule uusia malleja, joten jokainen isompi uudistuskin on huomionarvoinen. Nyt malliston kolmanneksi isoin malli 445 päivittyy 450-nimiseksi. Runko ja perusasiat pysyvät pääosin ennallaan, mutta pientä ronskiuttamista on tehty. Pituus ja leveys ovat kasvaneet kumpikin viisi senttiä. Perää on jykevöitetty kestämään 30-heppaisen lisäksi myös 40-hevosvoimainen moottori.

Uutena mallina tässä kokoluokassa on tarjolla myös keskipulpettiversio 450 CC. Aiemmin 475:n on saanut sellaisella varustettuna, mutta nyt keskellä pääsee ajamaan pykälää pienemmässä. Idea kuulostaa hyvältä. Pienemmässä veneessä paino tuntuu vielä enemmän, jolloin yksin ajaessa on mukavinta saada paino veneen keskilinjalle.

Lokerikkaat sisätilat

Array

Ensivaikutelmana Terhi 450 CC:n sisustassa näyttää olevan yllättävän paljon kaikkea. Edullisesta veneestä ei ehkä odottaisi löytävänsä näin monia lokeroita ja pikkuominaisuuksia.

Tilankäyttö lähtee keskellä olevasta pulpetista, jonka voi kiertää molemmilta puolilta. Takapenkki on leveä kolmen istuttava, ja venettä ajetaan sen keskeltä. Penkin alta löytyy iso tavaratila. Se ei näköjään pysy aivan kuivana.

Takatilaan mahtuu kaksikin 25-litraista polttoaineen irtotankkia. Molemmat kun nappaa autolla mukaan huoltoasemalle, niin bensaa voi riittää venehuoltoasemattomallakin järvellä kuukaudeksi tai pariksi. Vakiona on yksi tankki, jonka kanssa tilaa jää muillekin kamppeille.

Kätevästi kannellista ja riippulukoilla lukittavissa olevaa säilytystilaa on veneen keulaosassakin penkkien alla aika mukavasti. Vasemman eli paapuurin puoleinen on hieman pitkänomaisempi vaikka kalakamppeille. Hassuna ominaisuutena sinne voi myös laittaa airojen päät ja lukita ne veneeseen. Lisävarusteiset airot ja soutumahdollisuus keulasta voivat olla kätevät moottorin suojelemiseksi, jos tarvitsee mennä todella matalissa vesissä.

Keskipenkin voi taittaa. Pois tieltä taitettuna veneen läpikulku onnistuu astetta helpommin. Käyttöön taitettuna se taas mahdollistaa aikamoisen istumiskapasiteetin. Pienehköön veneeseen mahtuu istumaan jopa seitsemän henkeä, ja se myös kantaa tällaisen kuorman.

Ovelasti Terhi 450 CC on tyypitetty seitsemälle CE-kategoriassa D, eli suojaisilla vesillä, joissa merkitsevä aallonkorkeus on alle 0,3 metriä. Tuollaisilla alueilla ja keleillä useimmat tämän kokoisella veneellä liikkuvat. C-kategoriassa eli rannikolla taas 450 CC on viidelle hengelle.

Huonona puolena runsas penkitys saa aikaan sen, ettei tasaista turkki- eli lattiatilaa ole paljoa. Moni kalastava tai isoja tavaroita kuskaava voisi kaivata mieluummin sellaista. Nyt

Istumapaikoille saa lisävarusteena pehmusteet muille paitsi taitettavalle keskipenkille. Matkustaessa saa hyvin kiinni muutamista kiinnipitokahvoista. Kaiteet sen sijaan ovat lisävarusteita, ainoastaan pulpetissa tuulilasin ympärillä oleva on vakiona.

Köysille, lepuuttajille ja mahdollisille muille kamppeille on runsaasti avolokeroita. Lepuuttajia ei lisävarusteisissa sivukaiteissa ollessaan välttämättä tarvitse irrotella ollenkaan, vaan ne voi vain sujauttaa lokeroihin ajon ajaksi.

 

 • Array
 • Array
 

Kohtuullista ajamista, vanhahtavan makuista vaatimattomuutta

450 CC:n uutuus eli keskipulpetti ei ole ihan niin ajanmukainen kuin voisi toivoa. Siinä on kyllä mukiteline, 12 voltin ulostulo ja kivasti pari avattavaa lokeroa, ratin alla ja päällä. Iso miinus on kuitenkin puuttuva tila vähänkään isommalle karttaplotterille.

Pulpetin vasempaan reunaan voi asentaa pienen jalalla seisovan plotterin, esimerkiksi Raymarine Dragonflyn. Nykyisten isonäyttöisten plotterien aikana valikoima on kuitenkin hyvin rajallinen. Ehkä vene on silti ajateltu ajettavaksi lähinnä tutuilla lähivesillä, korkeintaan pikkuplotterilla tai vain kaikuluotaimella varustettuna.

Lähivesiin viittaavat veneen ominaisuudetkin. Perusajelu sujuu helposti, mutta isompi aallokko ei ole niin Terhin mieleen. Vene pompahtelee aaltojen päällä rauhattomasti. Moni muu nykyvene halkoo aaltoja ronskimman ja tukevamman tuntuisesti. Tässä näkynee Terhin edullinen rakenne ja se, ettei runkomalli ole uusi. Toisaalta kulutus pysyy tämän tyyppisellä veneellä usein kohtuullisena.

Käännöksissä Terhi osoittaa epäsporttisuuttaan. Se ei erityisemmin kallistu, ja potkurin pito katoaa helposti. Hassutteluajoon tai vesiurheilijoiden mutkittelevaan vetämiseen 450 ei oikein sovi. Tällä veneellä edetään kiltin vaatimattomasti ja varmasti.

Yksin ajaessa trimmiä ei tarvitse paljoa käyttää. Vene liikahtaa huippunopeudeksi saadun 26 solmua lähes moottori pohjassakin. Tämä 40-hevosvoimainen moottori tuntuu veneeseen juuri sopivalta, eikä pelkää kuormaakaan. Tällä nelikymppisellä hyvältä matkavauhdilta tuntui 22 solmua, jolloin moottori kiersi vielä kohtuullisen rajoissa pysyvät 4500 rpm.

Pienemmät 20- ja 30-heppaiset vaihtoehdot sopinevat lähinnä yksin tai kaksin ajamiseen. Ne oletettavasti tuntuvat tahmeammilta liikkumaan, ja kovemmat vauhdit ovat varmasti enemmän huudattamista.

Tuulensuoja keskipulpetin takana on vain kohtalainen kuskille. Kuskin vierellä molemmin puolin istuvat, kuten myös keulassa matkustavat ovat tuulen riepoteltavina.

Ajoasento ei ole huipputukeva, muttei ihan huonokaan. Jaloille ei ole varsinaista jalkatukea, mutta niitä saa tuettua pulpetin reunoihin. Selkänojaa ei ole, mutta ei sillä ainakaan kuski mitään tekisikään. Ajaminen penkiltä on nimittäin lievää kurottelua. Toisaalta tilaa on seisten ajamiseenkin.

Kokonaisuutena Terhi 450 CC on monipuolinen perusvene, jolla kuljettaa paljonkin ihmisiä lähivesille tai saareen. Kovemmassa kelissä se ei ole niin kotonaan, vaikka joku voi ilmavasta pomppimisesta tykätäkin.

Terhin tyyli ja värimaailma ovat juuttuneet jonnekin menneisyyteen. Se voi karkottaa ”premium-tyyliä” kaipaavia ostajia. Heille on sitten runsas valikoima hienomman oloisia veneitä. Terhi taas sopii suomalaiseen vaatimattomuuteen ja vanhemman tyylisiin mökkirantoihin oikein luontevasti.

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilen/Finnboat ja Raimo Tengvall

Terhi 450 CC

Pituus: 4,50 m
Leveys: 1,90 m
Paino: 290 kg + moottori
Matkustajia: 5 (C, rannikko), 7 (D, suojaisat vedet)
Moottori: 20-40 hv
Huippunopeus: mitattu 26 s (1 hlö, 40 hv)
Hinta: 4 790 euroa, paketti Honda BF40DK4LRTU -moottorilla 11 380 €
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.