Testissä: Uttern C66

Koeajot 25.03.2008

Katetumpi päiväristeilijäRuotsalainen Uttern yhdistää uudessa C66-mallissaan mielenkiintoisella tavalla perheveneen ja urheilullisen päiväristeilijän. Kohtuutehoisella dieselmoottorilla varustettuna kokonaisuus on tasapainoinen ja taloudellinen.

Utternin C66 edustaa mielenkiintoisella tavalla uutta, nykyaikaista tila-ajattelua. Ulkoisesti se on kuin nykyaikaistettu tulkinta vauhdikkaan nelihenkisen perheen suosikkimatkaveneestä. Kun listataan eväät retkeilyyn ja matkailuun, ne ovat periaatteessa samat kuin vastaavankokoisessa, keulakajuutalla varustetussa DC:ssä.
Tarkoitus onkin selvästi ollut luoda nykyaikaisen DC:n ja perinteisen katetun matkaveneen välimuoto. Tämä tarkoittaa V-vuodetta keulassa, ohjaamoa kahdella erillistuolilla, pentterikokonaisuutta sekä vuoteeksi muunneltavaa oleskeluryhmää muutamalle istuskelijalle.
Mallina C66 saattaa hyvinkin vedota siihen ostajakuntaan, joka kammoksuu kokonaan avoimia ratkaisuja. Heille ihannevene takavuosina on ollut esimerkiksi Flipper 620, Belmar 755 tai muut vastaavat.

Kookas pentteriPerheen naisväki varmasti ilahtuu Utternin pentteriratkaisusta. Kokonaisuuteen on saatu riittävästi tilaa ja eheyttä, kun sekä kuskin että apumiehen paikat on sijoitettu samalle puolelle. Käytännössä sisätilojen koko toinen sivu keulasta peräsohvaan on voitu käyttää pentteriin ja siihen liittyviin kaappitiloihin.
Koska kävelykannet hytin ulkopuolelta on hylätty kokonaan, on säästetyt sentit voitu lisätä kaappeihin ja lokeroihin ylimääräisenä syvyytenä. Juuri kaappitilojen puute on ollut lähes kaikkien pienten retkiveneiden ongelma.

Toinen yleinen kiusa on tarve siirrellä tai käännellä muita sisutuksen osia, jotta johonkin pääsisi käsiksi. Nämä vaivat on Utternissa onnistuttu välttämään hyvin.
Merellä Uttern jätti itsestään asiallisen ja tukevan vaikutelman. Olimme odottaneet avonaisista tiloista johtuvaa kaikumista ja räminää, mutta ne jäivät vähäisiksi.
Puolimetrinen aallokko ei vielä anna aihetta suurempiin muutoksiin ajotavassa. Aaltojen lähennellessä metrinkin luokkaa voi matkaa jatkaa vielä turvallisin mielin, kunhan vauhdin sovittaa aallonpituuden mukaan miellyttäväksi.

Taloudellisesti ihmedieselilläC66:a markkinoidaan kahdella moottorivaihtoehdolla. Bensiiniversioon kuuluu 4,3 litrainen, MerCruiserin 220 hevosvoimainen ruiskutusmoottori. Dieselmalli puolestaan tukeutuu ihmedieseliksikin ristittyyn MerCruiserin 1,7-litraiseen pikkudieseliin, jonka tehoksi ilmoitetaan 120 hevosvoimaa. Koeajoimme vaihtoehdoista jälkimmäisen.
Mikäli ei moottoripoloista rupea säälimään, ei täydellä kaasulla ajaminenkaan vielä polttoainekulujen takia konkurssiin vie. Urku auki palaa löpöä 25,8 litraa tunnissa veneen kulkiessa 26,9 solmua. Sekään ei vielä tee kuin 0,96 litraa meripeninkulmalle.
Lue testi kokonaisuudessaan uusimmasta Kipparista 3/2007!

Teksti Karel Kakko, kuvat Juha Virtanen

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.