Uudet veneilykohteet: Kotka, Rankki

Jutut 30.05.2016

Merisäätiedotuksista tuttu entinen Puolustusvoimien saari on kiinnostava paikka vierailla veneellä tai viettää enemmänkin aikaa.

Itäisellä Suomenlahdella on huiman kaunis saaristo. Yllättävän harva silti löytää sinne kauempaa Suomesta, tai edes pääkaupunkiseudulta. Nyt sinne voisi olla hyvä hetki lähteä. Palveluita tulee koko ajan lisää, esimerkiksi Rankin ja Kirkonmaan saariin.

Yöpymiseen löytyy monia vaihtoehtoja. Paikalle voi siis hurauttaa vaikka isolla avoveneellä. Kunnon venereissun voi tehdä ilman, että tarvitsee nukkua veneessä.

Matkaa Helsingistä kertyy reitistä riippuen vähintään 65-80 meripeninkulmaa. Yhdensuuntaisen matkan tekee plaanaavalla veneellä reitistä, säästä ja veneestä riippuen 3-10 tunnissa.

Suojaisia reittejä saarten välistä löytyy pienemmille veneille suurimmaksi osaksi matkaa. Silloinkin perille ehtii pääkaupunkiseudulta juuri ja juuri päivässä. Sillä matkalla tosin on paljon kaikkea mukavaa houkutusta Sipoon ranta- ja saaripaikoista Porvoon Tirmoon sekä Loviisan Svartholmaan. Yöksi jää mielellään näillekin alueille.

Perillä itäisellä Suomenlahdella on saaristossa paikoitellen todella kivikkoista. Merenkulun osaaminen ja Merikarttasarja A ovat tarpeen. Venäjän rajavyöhyke tulee myös merellä vastaan aiemmin kuin maata pitkin liikkuessa. Se ei haittaa, sillä Suomen puolella pysyenkin riittää huimasti nähtävää.

Kotka, Rankki: ohutta yläpilveä ja sotahistoriaa

Array

Rankki (ruots. Rankö) on noin kilometrin pituinen ja puolen kilometrin levyinen (49 hehtaaria) saari, noin 10 km Kotkan kaupungista etelään. Kaakkoiskärjessä on kallioinen Majakkaniemi, jossa on 1800-luvulta oleva kivinen tunnusmajakka. Muuten saari on melko metsäinen.

Saari oli tiettävästi asumaton, kunnes ensimmäisen maailmansodan aikana se tuli armeijan tykistökäyttöön. Se liitettiin osaksi Pietari Suuren merilinnoitusta suojelemaan Pietarin kaupunkia lännestä tulevilta hyökkäyksiltä. Venäläiseltä ajanjaksolta saaressa on säilynyt puinen punainen kasarmirakennus.

Sittemmin itsenäisyyden aikana Rankissa on toiminut Kotkan Rannikkopatteristo. Saari oli täydessä tohinassa talvisodassa, jossa se tärkeänä osana torjumassa vihollisen hyökkäystä. Jatkosodassa sen ilmatorjuntatykit osallistuivat Kotkan kaupungin ilmapuolustukseen. Sodan jälkeen osa tykeistä on purettu rauhansopimuksen mukaisesti Osa on vielä tallella, vaikkeivät luonnollisesti enää käytössä nyt saaren ollessa yleisölle avoin.

Moni on käynyt inttiä Rankissa vuosikymmenten varrella. Niitä muistoja he pääsevät nyt halutessaan verestämään. Varusmieskoulutus päättyi vuonna 2006. Sen jälkeen saari jäi vajaaksi kymmeneksi vuodeksi edelleen Puolustusvoimien käyttöön vartiolinnakkeeksi.

Vuodesta 1933 alkaen saarella on toiminut myös sääasema. Aiemmin sitä pyörittivät myös varusmiehet. Nykyään asema on täysin automatisoitu. Aidattu sääasema mittauslaitteineen on tyylikäs näky. Nykyihminen sen vierellä tietysti kaivaa heti älypuhelimensa esiin ja vilkaisee, mikäs juuri nyt juuri tässä onkaan sää…

Yöpymistä kasarmissa, ruokaa ja juomaa sotkussa

Kotkan Saaret Oy osti koko Rankin sekä Puolustusvoimilta vapautuneen alueen naapurisaari Kirkonmaasta vuonna 2015. Niitä on sittemmin kehitetty matkailukäyttöön. Jättimäisiä remontteja ei ole ainakaan Rankissa vielä tehty, joten kokemus vaikkapa kasarmilla nukkumisesta on suhteellisen autenttinen. Tosin kiire ja alituiseen huutavat alikessut puuttuvat…

50-luvun lopulta olevassa kasarmirakennuksessa voi yöpyä 35 euron hintaan. Suihkutiloissa on inttityyliä ja vieressä iso jumppasali aamureippailuun. Venepaikka vierassatamassa kustantaa 20 euroa yöltä.

Aamiaista ja muutenkin ruokaa ja juomaa saa sotilaskotirakennuksesta kesäkaudella päivittäin. Näin saaressa voi pistäytyä syömässä, vaikkei yöpyisikään. Sotilaskodin henkiset munkit saa, totta kai. Mutta sotilassaaren aikana varusmiesten puolella ei kyllä ollut A-oikeuksia… Entinen varusmiessauna merinäköaloilla on myös käytettävissä.

60-70-lukujen rivitaloista, entisistä henkilökunnan asunnoista, voi varata koko huoneiston. Niissäkin on kalustus sopivasti menneiden vuosikymmenten henkeen. Näitä voi vuokrata niin yöksi, viikonlopuksi kuin viikoksikin. Lomaviikko rivitalossa hiljentyneellä sotilassaarella…? Nykymaailman turistihoukutusten keskellä erilainen vaihtoehto.

Rankki on ainakin käymisen arvoinen kohde kaikille Itäisen Suomenlahden suunnalla veneileville. Inttihengen tai lähihistorian fiilistelijät nauttivat saaren rakennuksissa yöpymisestä. Muille se voi olla vähän karu.

 • Array
 • Array
 

Laaja Kirkonmaa ja muuta käymisen arvoista

Rankista itäkoilliseen ovat suuret saaret Kirkonmaa ja Kuutsalo. Niissä on asuttu menneinä vuosikymmeninä runsaastikin, mistä hyvänä muistutuksena näkyy esimerkiksi Kirkonmaan kansakoulu. Nyt ne ovat lähinnä mökkisaaria. Ympärivuotisia asukkaita lasketaan yhden käden sormilla. Tilanne saattaa silti pian muuttua.

Rankin ohella myös Kirkonmaassa oli aiemmin runsaasti Puolustusvoimien toimintaa. Nyt nekin alueet on ostanut Kotkan Saaret Oy. Rankin tapaan se kehittää Kirkonmaan matkailutoimintaa ja vuokraa rivitalohuoneistoja. Joitain huoneistoja voi jopa ostaa, jos haluaa pois mantereelta asumaan saaristoon.

Kirkonmaalle on tätä kirjoitettaessa keväällä 2016 rakentumassa vierassatama-alue palveluineen. Se on suojaisampi ja monien makuun kodikkaampi saari kuin intti- ja merihenkinen Rankki. Joka suuntaan kilometrien mittaisessa saaressa voi tehdä kävelyitä tai vuokrata pyörän. Moni varmasti käy venereissunsa lomassa mielellään ihmettelemässä hiljentynyttä vanhaa armeija- ja saaristokylää.

Muita kiinnostavia paikkoja lähiseudulla on esimerkiksi hiekkainen Lehmäsaari maagisen kauniine hiekkarannan vierasvenesatamineen. Toinen erityisen hieno luontosaari on kauempana Haminan saaristossa lähellä Venäjän rajaa oleva ulkosaari Ulko-Tammio.

Vanhoja kalastajakyliä on lukuisissa saarissa, kuten Pyhtään Kaunissaaressa ja Haminan Tammiossa. Aivan oma lukunsa on Kotkan valtava ulkosaari, yhä elävästi asuttu Haapasaari. Aiemmin siellä oli satoja asukkaita, ja vuoteen 1974 asti se on oli ihan oma kuntansa. Nykyäänkin Haapasaaressa on niin Puolustusvoimien kuin Rajavartiolaitoksen toimintaa, matkailupalveluita kuin kyläkauppakin.

Kaupunkiin kaipaava suuntaa tietysti Kotkaan, jossa on niin hienoja rantapuistoja, kahviloita, ravintoloita kuin pubejakin. Suomalaisia kaloja voi ihmetellä uiskentelemassa Maretariumin akvaarioissa. Merenkulun historiaan uppoutuu Suomen merimuseossa Merikeskus Vellamossa.

Käytyään edes joissain näissä kohteista ymmärtää, miksi Kotkasta on kasvanut yksi Suomen merielämän keskuksista. Se ei ole vain Meripäivät, vaan todella paljon muuta.

www.kaakko135.fi/saaristo

www.kotkansaaret.fi

Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä