Veneen pakolliset varusteet

Vinkit 28.05.2019

Veneen tärkeimmät varusteet ovat pelastusliivit, isommalla moottorilla varustetussa veneessä on mukana oltava myös sammutin.

Pakollisten, lain edellyttämien varusteiden lista on varsin lyhyt. Moottoriveneessä tai yli viiden metrin mittaisessa purjeveneessä on oltava:

1. Pelastusliivit

2. Airo tai mela tai ankkuri köysineen

3. Tyhjennysväline (pumppu, äyskäri tai ämpäri)

4. Asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin

Sammutin on tarkistettava vuosittain

Array

Pakollisten varusteiden lista on vieläkin lyhyempi, jos veneessä ei ole moottoria tai se on vain pieni perämoottori. Sammutin nimittäin vaaditaan, jos veneessä on liekillä toimiva lämmitin tai liesi, sisäkone tai yli 25 kilowatin (33,5 hv) perämoottori.

Sammutin tuo myös yhden lisävelvollisuuden: se on tarkistettava valtuutetussa huoltoliikkeessä vuosittain. Sammuttimen päiväys kannattaa huomioida myös kaupasta sammutinta hankittaessa: edes kassalle asti ei kannata viedä sammutinta, joka on vielä saman veneilykauden aikana tarkistettava uudestaan.

Liivit mukaan myös pieneen veneeseen

Viime vuosina vesiliikenteessä on hukkunut noin 20 ihmistä vuosittain ja liki kaikki hukkumiset olisi voitu välttää käyttämällä pelastusliivejä. Siksi ne kannattaa pitää päällä ja mukana myös lähivesillä pienellä veneellä liikuttaessa.

Pelastusliivien tärkeä osa – joka puuttuu monista vanhoista liiveistä – on haararemmi. Se varmistaa, että veteen pudonnut ei sujahda liivien läpi. Haararemmin voi lisätä liiveihin myös jälkikäteen.

 • Array
 • Array
 

Matkalle mukaan kartta, kompassi ja puhelin

Vähänkään pidemmälle matkalle lähtiessä varustukseen kannattaa lisätä ainakin veneilykartta ja kompassi sekä vesitiiviisti suojattu matkapuhelin. Kauempana rannikosta tärkeä varuste on VHF-puhelin, joka toimii myös matkapuhelinverkon kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Hyvä luettelo erilaisille vesilalueille tarvittavista matkaveneen turvallisuusvarusteista löytyy Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n katsastuslistalta.

Huviveneen katsastaminen on veneilijäjärjestön vapaaehtoista turvallisuustyötä ja monet vakuutusyhtiöt antavat maksuista alennuksen jos vene on katsastettu.

Omaan keväällä päivitettävään varustukseen kuuluu vielä kaksi tarraa, vaikka ne eivät pakollisia olekaan. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-tarra on merkki jäsenmaksusta, jolla rakennetaan veneilijöille mm. jätepisteitä, kuivakäymälöitä, astianpesupaikkoja ja käymäläjätteiden imutyhjennysasemia.

Roopen lisäksi veneessäni on aina Meripelastusseuran Trossi-tarra, joka takaa veneelle hinauksen lähimpään satamaan, johon on saatavissa korjauspalveluita sekä apua korjaajan ja veneen väliaikaisen säilytyspaikan hankinnassa. Samalla Trossi-jäsenet tukevat vapaaehtoista meripelastustyötä sekä rannikolla että sisävesillä.

Mika Särkijärvi
Mika Särkijärvi Mika Särkijärvi on pitkän linjan viestintäalan ammattilainen, joka on onnistunut uppoutumaan niin työssä kuin vapaallakin veneilyyn, rakentamiseen, energia-alaan ja liikenteeseen liittyviin aiheisiin.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä