Veneen peittäminen talveksi on syytä tehdä huolella

Vinkit 12.10.2015

Raskas pressu on paras väline peitellä vene talvea varten.

Talvisäilytyssatamissa kulkiessa näkee paljon erilaisia tapoja suojata vene talven ajaksi. Kovien myrkkyjen aikana pressut saattavat repeillä tai lentää kokonaan pois veneen päältä, erityisesti jos suoja on huonosti käyttöönsä soveltuva, tai sen kiinnitys on tehty huolimattamasti.

Parhaan suojan vene saa tietysti sisätiloissa, joissa myös kevään ja syksyn työt on mukava tehdä elementeiltä suojassa. Vaikka hallipaikat ovatkin lisääntyneet, kaikilla niihin ei ole mahdollisuutta. Tällöin veneen suojaaminen talven ajaksi kannattaa aloittaa kunnollisten pressupukkien ostamisella tai rakentamisella. Alumiiniset, ilman työkaluja toimivat valmistelineet toimivat useimmiten erinomaisesti, mutta mikään ei estä rakentamasta pressutelineitä itse vaikka puusta. Olennaista on, että telineiden on pysyttävä paikallaan kovallakin tuulella pressun alla, ja niiden on muodostettava riittävän jyrkkä harja veneen ylle koko veneen matkalta.

Monenlaista viritystä

Array

Nyrkkisääntö on, että jokaista veneen täyttyvää kymmentä jalkaa kohden tarvitaan aina yksi teline, eli yleinen 30-40 jalan pituuteen riittää yleensä tasaisesti jaettuna kolme pukkia. Pukit kannattaa kiinnittää veneen reunoihin tai muihin sopiviin pisteisiin liinoilla tai ohuilla köysillä, jotta ne eivät pääse kaatumaan. Pukkien päälle asetetaan koko veneen pituudelta kurkihirsi, joka voi olla pystyasentoon asetettu lankku tai alumiiniputki. Pukkien ja kurkihirren lisäksi pressua kannattelemaan pitää saada vielä veneen sivulle kulkevia tukia. Jotkut käyttävät tässä mantookin kaiteiden päälle asetettavia sopivalle kaarelle taipuvia vesiletkuja tai putkia, toiset taas tyytyvät köysiin. Paras vaihtoehto on kuitenkin rakentaa kurkihirren ympärille säännöllisin välein asetettavia A-haarakkeita, joita käytännössä tarvitaan muutaman metrin välein. Tällöin riski lumikuoppien syntymisestä on pieni.

Hyvä keino suojata vene on myös rakentaa sen ympärille maahan asti ulottuva teltta. Tämänkin voi käsistään kätevä tehdä puusta, mutta myös valmiita telttoja myydään. Teltan huono puoli on se, että se kasvattaa telakoinnin vaatimaa alaa, ja sitä kautta myös kustannuksia.

Raskas pressu

Mitä raskaampi pressu on, sitä parempi se yleensä on. Raskas pressu pysyy hyvin paikallaan, eikä se paksumpana repeä helposti. Pressu tietysti lisää veneen päällä olevaa painoa, joten harjan kulmasta on pidettävä huolta. Kevytpeitteen käyttöikä on yleensä vain joitakin vuosia, joskus vain yhden syysmyrskyn verran, ja revenneen peitteen vaihtaminen voi olla talvella kiusallisen hankalaa ja jopa vaarallista. Kunnon pressuun kannattaa siis ilman muuta investoida.

Pressun pitää olla sekä riittävän pitkä että leveä. Leveys on oikea, kun pressu ulottuu kunnolla varalaitojen ja mahdollisten pressunlevittimien yli, ja pituus on oikea, kun sekä keula että perä peittyvät niin, ettei lunta tupruta pressun alle. Liian isokaan pressu ei ole hyvä, sillä silloin pressua voi joutua taittelemaan keulasta tai perästä, mikä taas voi synnyttää painavia lumitaskuja.

 • Array
 • Array
 

Peite asetellaan veneen ja tukirakennelmien päälle niin, että ilma pääsee kiertämään vähintään veneen keulasta ja perästä, mieluusti myös sivuilta. Pressu ei saa kuitenkaan heilua tuulessa, eikä veneen kannelle päästä lunta tuulen mukana ainakaan paljoa.

Lopuksi suojapeite kiinnitetään kunnolla. Monien suosimat vesitonkat voivat toimia hyvin kunhan niitä ei ankkuroi liian lähelle maata, jolloin lumi voi nousta estämään vedon. Tällöinkin osa köysistä on hyvä kiinnittää pukkiin. Olennaista on, ettei pressua vedettäisi väkisin veneen kylkiin kiinni, vaan köysien veto olisi suoraan alaspäin.

Ensimmäisen kiinnityksen jälkeen telineet ja pressu on syytä tarkistaan muutaman viikon päästä uudestaan.

Riittävän tukeva ja hyvin kiinnitetty talvipeite suojaa venene koko kylmän kauden ajan, eikä sitä tarvitse käydä tarkistamassa joka viikko. Isompien tuulten jälkeen vastuullinen veneenomistaja kuitenkin käy toteamassa oman pressunsa hyvän istuvuuden ja ihmettelemässä revenneiden kevytpeitteiden määrää.

Tapani Mylly

Tapani Mylly
Tapani Mylly on intohimoinen veneilijä, joka haaveilee maailmanympäripurjehduksesta, mutta käytännössä kyyditsee lapsiaan Nauvon hiekkarannalle.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä