Venerekisteröinti helpottuu ja rekisteröintitodistus muuttui

Vinkit 09.02.2016

Trafin saatua venerekisteriasiat haltuunsa ovat palvelut modernisoituneet kovaa tahtia. Nykyisellään käytännössä kaikki hoituu myös sähköisesti.

Venerekisteri eli virallisesti vesikulkuneuvorekisteri on ollut Trafin ylläpitämä elokuusta 2014 alkaen. Rekisteritiedot siirtyivät automaattisesti, joten veneen omistajan ei ole tarvinnut tehdä mitään.

Välillä puhutaan rekisterin ulkopuolelle jääneistä ”haamuveneistä”. Ne eivät alkaneet kummitella tässä uudistuksessa, vaan ovat tipahtaneet rekisterin ulkopuolelle jo aiemmin, maistraattien järjestelmäuudistuksessa vuosina 2007-2010.

Trafin rekisterissä on nyt vähän yli 200 000 vesikulkuneuvoa. Tasaluku ylitettiin kesällä 2015. Määrä lisääntyy lähinnä uusilla veneillä, mutta myös satunnaisesti löytyvillä ”haamuveneillä”, jotka ovat rekisteristä välillä pudonneet.

Rekisteriinhän kuuluvat yli 5,5-metriset purje-ja moottoriveneet sekä kaikki yli 20-hevosvoimaisella moottorilla olevat vesikulkuneuvot.

Rekisteriasioiden hoidosta ”palkkiona” uusi todistus

Array

Kaikki veneiden rekisteriasioihin liittyvä asiointi tapahtuu siis nykyään Trafissa. Maistraateille ei jäänyt mitään veneilyyn liittyviä tehtäviä, joten niihin ei kannata enää veneasioissa marssia.

Jos tykkää käydä paikan päällä, niin on hyvä muistaa, että Trafilla ei ole omia konttoreitaan. Rekisteröintiasiointi onnistuu Trafin sopimusrekisteröijien toimipisteissä. Niitä on noin 120 pistettä ympäri veneilevän Suomen, pääasiassa autokatsastusasemilla ja joissain veneliikkeissä. Lista on saatavissa www.veneily.fi -sivulla. Lisäksi noin 40 veneliikettä voi rekisteröidä itse myymiään vesikulkuneuvoja.

Jos kirjeet tuntuvat omalta jutulta, asiointi hoituu myös perinteisellä postilla osoitteeseen Liikenteen turvallisuusvirasto, PL 320, 00101 Helsinki.

Sähköiset palvelut ovat kuitenkin se, mihin Trafi on halunnut panostaa. Nyt alkuvuodesta 2016 alkaen ne alkavat olla täysin valmiit. Lähes kaiken mahdollisen asioinnin voi tehdä sähköisesti Trafin nettisivujen Oma asiointi -palvelussa https://asiointi.trafi.fi. Sinne tunnistautuminen tapahtuu nykysuomalaisen monitoimityökaluilla, verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Tähän asti osa palveluista on tapahtunut lomakkeilla. Sähköisen asioinnin määrä on kuitenkin lisääntynyt ja mahdollisuudet siihen parantuneet. Nyt alkuvuodesta alkaen myös ensirekisteröinti ja rekisteristä poisto onnistuvat Oma asiointi -verkkopalvelussa ilman erillisiä lomakkeita.

Joissain toimenpiteissä voi vielä tarvita liitteitä, joiden pitää käydä Trafissa ennen hyväksymistä. Niissä asioissa, joissa ei tarvita liitteitä, muutokset tulevat voimaan heti klikkauksen jälkeen.

”Yksi asia, mitä kaikki veneilijät voisivat talven mittaan tehdä, on tarkistaa omien veneidensä tietoja tuolla Oma Asioinnissa”, vinkkaa Trafin Veneet ja rekisterit -yksikön päällikkö Ville Räisänen. ”Mikäli sellaisia tietoja täydentää tai muuttaa, jotka näkyvät rekisteritodistuksella, saa uuden luottokorttikokoisen rekisteritodistuksen postissa kotiin ilmaiseksi.”

Uusi rekisteröintitodistus onkin hurjasti erilainen kuin vanhan mallinen maistraatin paperi. Tässä mahtuu luottokortin kokoiseen tilaan paljon tietoa. Oheisista esimerkkikuvista näkyy, miten mukana on kaikenlaista infoa, moottorin/moottoreiden valmistenumeroita myöten.

Muita kuulumisia, venevero?

Trafin venerekisteri siis koko ajan päivittyy ja paranee. Salaliittoteoreetikot luulevat sen liittyvän veneveron tulemiseen.

Todellisuudessa vapaamuotoiset keskustelut trafilaisten kanssa ovat osoittaneet, ettei asiaa ole mietitty ennakkoon ollenkaan. Idea ei ole tullut Trafin suunnalta, vaan poliitikoilta.

Viime kevään hallitusneuvotteluissa haluttiin kääntää kaikki kivet ja huomattiin, ettei kaikkia kulkuneuvoja vielä veroteta sillä lailla kuin autoja. Siitä se idea sitten lähti.

Koska veroa ei nyt tunnuta erityisen innokkaasti missään ajettavan eteenpäin, sen aikataulu on vielä täysin tuntematon. Myöskään veron sisällöstä tai tavoitteista kukaan Trafissa ei vielä joulukuussa tiennyt.

 • Array
 • Array
 

Onko se veneen kokoon tai moottoritehoon tai mihin liittyvä vero, mitään tätäkään ei tiedetä. Poliitikoilla ja valtiovarainministeriön virkamiehillä on ollut nyt tärkeämpääkin mietittävää kuin tällainen pikkuvero.

Vero kuitenkin lukee hallitusohjelmassa, joten periaatteessa se pitäisi toteuttaa. Sillä kerättävä rahasumma on kuitenkin sen verran pieni, että valtion kassassa se ei paljoa näy. Myöskään yksittäisten veneilijöiden kukkaroon se ei iske kuin ehkä kympeillä vuodessa, kun tai jos se tulee.

Veropelkoa siis ei tarvitse kokea. Veneasioissa asiointia ei pidä mahdollisen pikku veron takia jättää tekemättä, eikä sitä kikkailulla todennäköisesti onnistuisi välttämään kuitenkaan.

Kunnossa oleva venerekisteri on kaikkien etu. Omalle kohdalle se osuu viimeistään jos vaikka venepoliisi pysäyttää, venettä on ostamassa tai myymässä tai jos moottori varastetaan. Silloin huomaa, että veneen omistuksesta kannattaa olla mustaa valkoisella. Tai siis dataa rekisterissä.

Raimo Tengvall

Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä