Vertailussa kotimaiset keskihyttiveneet

Koeajot 12.08.2010

Testissä mukana olleissa laatuveneissä oli yllättävän suuria eroja. Erityisesti veneiden merikelpoisuus jakoi vertailujoukon tylysti hyviin ja keskinkertaisiin.

Kotimaisilla keskihyttiveneillä on hyvä maine. Niitä verrataan ainakin mielikuvatasolla maanteiltä tuttuihin katumaastureihin, joilla pääsee liikkumaan vaikeissakin olosuhteissa ilman, että matkustusmukavuus siitä juuri kärsii.

Merellä vaikeat olosuhteet tarkoittavat sekä ympärillä vellovaa vettä että hyytävää kylmyyttä. Merimaastureilla veneilykausi aloitetaan aikaisin keväällä ja päätetään vasta, kun jäätilanne siihen pakottaa.


Testissä olivat mukana:

Nord Star 26 Patrol
Paragon 25
Targa 25.1


Veneistä ovat perinteisesti olleet kiinnostuneet ulkosaariston asukkaat ja mökkiläiset, joille merellä liikkuminen on välttämätöntä huonossakin säässä.

Sittemmin keskihyttiveneet ovat alkaneet innostamaan myös toisenlaista ostajakuntaa. Kovaan keliin soveltuvalla veneellä on huomiota herättävä arvo laituriparlamentissa. Tämä ”lisävaruste” antaa sopivaa nostetta myös kipparin imagolle. Siksi monen kesämökin laituriin on ilmaantunut iso Targa, vaikkei se välttämättä olisi sopiva vene omistajansa todelliseen käyttötarkoitukseen.

Myös venevalmistajat ovat huomanneet, että keskihyttiveneisiin toivotaan nykyään yhä useammin sellaisia ominaisuuksia, joita ennen pidettiin tämän tyyppisissä veneissä täysin turhina.

Nyt jo pienissä merimaastureissa pitää olla nukkumapaikat vähintään kahdelle. Lisäksi tarvitaan vesivessa ja pentteri, jossa pystyy keittämään aamukahvit. Askeleet matkaveneen suuntaan on otettu, koska asiakkaat ovat tätä halunneet.

Isojen veneiden vertailutestien järjestäminen ei ole nykyään helppoa. Harvalla valmistajalla lojuu enää takapihalla ylimääräisiä veneitä, jotka joutaisivat viikoksi ulkopuolisten käyttöön. Tälläkin kertaa veneistä kaksi oli jo asiakkaille myytyjä yksilöitä ja yksi jälleenmyyjälle luovutettu esittelyvene. Järjestelystä johtuen veneiden varustelutaso poikkesi toisistaan.

Testissä piti olla mukana myös neljäs vene, Minor Off shore 25, joka ehdottomasti kuuluu vertailujoukkoon. Harmittavaa kyllä, valmistaja ei lopulta pystynyt järjestämään venettä varsinaiseen testiin. Sen sijaan ajoimme Minoria myöhemmin Saaristomerellä, ja näiden kokemusten perusteella päätimme ottaa Off shore 25:n mukaan tähän testiin erillisenä verrokkina.

Lähtökohtaisesti kaikki vertailussa mukana olleet veneet ovat kokoluokassaan hyviä, jotkut jopa erinomaisia.

Testivoittajan tittelistä jouduttiin tällä kertaa äänestämään. Se on harvinaista, sillä viime vuosina tehdyissä venevertailuissa voittajasta on lähes aina oltu liikuttavan yksimielisiä.Tiivistelmä Vene-lehden 8/10 artikkelista

Osta ja lue koko juttu Venenetissä

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä