Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Willy’s X6 – Kookasta ja säästäväistä

Katso video
Koeajot 05.05.2017

Ison avoveneen ei tarvitse olla kallis eikä jättimäisellä moottorilla. Kotimainen Willy’s on omanlaisensa näkemys aiheesta.

Veneiden koon kasvaessa niiden hinnat kasvavat yleensä lähes eksponentiaalisesti. Yleisimmissä moottoriveneiden kokoluokissa metri lisää pituutta kasvattaa venepaketin hinnan usein puolitoistakertaiseksi.

Yksi syy on tietysti se, että vene kasvaa muutakin kuin pituutta. Mitat muihinkin suuntiin kasvavat, valmistusmateriaaleja kuluu enemmän ja moni pieni asia tulee kalliimmaksi. Kasvanutta kokonaisuutta liikuttamaan tarvitaan sitten myös isompi moottori. Jos liikkuu rajallisella budjetilla, tästä seuraa usein joko tyytyminen pienempään tai vanhempaan veneeseen.

Kohtuuhintaista isoa, tilavaa ja vakaata pulpettivenettä ei uusien markkinoilta montaa löydy. Suuret suomalaisvalmistajat pyrkivät tekemään veneistään niin viimeisen päälle premium-tuotteita, että hinnat karkaavat suurilta suomalaismassoilta.

Pohjanmaalainen Willy’s Boats onkin löytänyt tästä oivan markkinaraon. Sen X6-uutuusmalli 50 hv Tohatsulla varustettuna on tätä kirjoitettaessa edullisin Nettiveneestä löytyvä suomalaisvalmisteinen yli kuusimetrinen uusi venepaketti.

Asiallinen tilataituri

Array

Ensivaikutelma on lupaava. Vene näyttää oikein asialliselta ja jossain määrin nykyaikaiseltakin. Minkäänlainen ylihalpuus ei lyö silmille: ruokakaupassa tämä olisi tuttu ja turvallinen Pirkka-tuote, ei mikään epämääräinen X-tra.

Sisään astuminen onnistuu huippuhelposti edestä, varsin hyvin sivulta ja oikeastaan helposti myös takaa. ”Oikeastaan” takana tulee siitä, että hyviä tasoja astumiseen kyllä riittää, mutta käsillä ei saa mistään kiinni. Vesihiihtokaari tai vastaava auttaisi tässä.

Muualla veneessä – laidoilla ja ohjauspulpetin ympärillä – hyviä kaiteita riittää tarttumakohdiksi yllin kyllin. Ne ovat kaikki vakiovarusteita. Hienoa, ettei tässä ole säästelty.

Turvallisuutta lisää myös, että veneen laidat ovat korkealla ja vakavuus kunnossa. Ympäri venettä voi liikkua porukallakin varsin vapaasti ilman, että se meinaisi kipata.

Säilytystiloja on ihailtavan paljon. Niistä viisi on myös lukittavia. Takapenkin alla on suorastaan jättimäinen ruuma, joka jatkuu ihan veneen perään asti. Perusvarustuksessa siellä sijaitsee polttoaineen irtotankki, lisävarusteena saa kiinteän 70 litran tankin.

Ohjauspulpetin alla on myös valtava säilytystila. Se lastataan pulpetin edessä olevan penkin kohdalta. Tilojen kannet aukeavat sellaiseen kulmaan, että ainakin rauhallisessa merenkäynnissä ja ilman pehmusteita ne pysyvät auki itsekseen.

Keulan säilytystila on pienempi kuin veneissä yleensä, mutta sen antaa anteeksi muiden tilojen anteliaisuuden takia. Keulassa köydet laitetaan avonaiselle hyllylle suljettavan laatikon sijaan.

Takana köysilaatikot ovat matalia, jolloin köydet eivät ainakaan uppoa liian syvälle. Iso ankkuri tai jättipitkät köydet eivät näihin kuitenkaan mahdu. Hankalin ongelma on kuitenkin köysiurien puute: köydet pitää ottaa aina kokonaisuudessaan laatikosta ulos.

Kun köydet on ottanut esille, itse kiinnittyminen on helppoa. Knaapit ovat jykeviä, kuin kalliista laatuveneestä. X6 on myös helposti käsin vedeltävissä laiturissa. Tämä johtuu kokoisekseen yllättävän pienestä painosta, vain 710 kiloa.

Saman kokoluokan uudet alumiiniveneet painavat nykyään usein tuon verran, monet lasikuituveneet taas lähemmäs tonnin. Toisaalta enemmän Willyksen tyylisistä tämän kokoluokan kilpailijoista Smartliner 21 Center Console on saman painoinen ja Kulkuri 21 selvästi kevyempi.

Kokoa ja keveyttä

Keveys tuntuu heti vesille päästessä. Vähänkään tuulisessa satama-altaassa manööveeraus käy hankalaksi, kun pitkä ja kevyt keula lähtee tuulessa helposti omille teilleen. Veneen kääntäminen haluttuun suuntaan vaatii päättäväistä kaasunkäyttöä.

Hyvänä puolena keveys taas tuntuu taloudellisuutena. Perässä huvittavan pieneltä näyttävä 50-hevosvoimainen moottori tosiaan riittää. Liukuun noustaan pienellä viiveellä, mutta silti vaivattomasti ainakin vielä kolmen hengen porukalla.

Veneessä kantavuutta ja istumatilaa riittäisi jopa kahdeksalle. Näin isojen ihmismassojen kuskaamiseen on kuitenkin muita moottoreita. Tämä on kevyempien kuormien taloudellisuusmalli, jolla kulutus pysyy matkanopeuksilla noin 10 litrassa tunnilta.

Pienin liukuvauhti oli 15 solmun tienoilla, hyvä matkanopeus 20-22 solmun huitteilla ja huippunopeus kahden hengen kuormalla 27 solmua.

Ajamisessa ei siis ole sporttia vauhdeissa eikä oikein muutenkaan. Käytös on pääasiassa rauhallista ja perusasiallista. Keula nousee todella vähän. Ehkä hyvä niin, sillä kevyenä se olisi tuulen vietävänä. Koeajossakin jo yksi tuulenpuuska hieman yllättävästi muutti suuntaa.

Varsinaiseen kunnon aallokkoon ei koeajossa päästy, mutta jo pienempikin nypytys sai pohjan kumahtelemaan äänekkäästi. Veneen keveys ja edullisuus tuntuvat tässä. Varsinaista todellista haittaa siitä ei ollut, ei ainakaan tässä kokeillussa alle 30-senttisessä aallokossa.

 • Array
 • Array
 

Polvet vaarassa, matkustajat turvassa

Yllättäen ensimmäinen ihan oikea ongelma aallokossa ovat kuskin polvet. Tavallisessa istuma-asennossa ne osuvat helposti ohjauspulpetissa olevaan terävään reunaan. Penkkiä ei saa edes keskimittaiselle riittävän kauas pulpetista, jotta tätä vaaraa ei olisi. Pitkälle ja isojalkaiselle istuma-asento on jo lähes mahdoton.

Syy penkin sijoitteluun liian lähelle pulpettia on se, että näin on mahdollista yltää rattiin ja kaukohallintalaitteeseen. Ne ovat sen verran pitkällä pulpetissa, että nytkin joutuu jo hieman kurottelemaan. Kauempana olevalta penkiltä ajaminen olisi jo mahdotonta.

Monilla muillakin valmistajilla on ongelmia hyvien ajoasentojen saamisissa veneisiin. Voisi jopa toivoa, että he tekisivät vaikka messuilla hieman teollisuusvakoilua siitä. Osa valmistajista nimittäin onnistuu tuomaan ratin ja kaukkarin selvästi ulos pulpetista.

Willy’s X6:n ajaminen on monesti kätevintä penkin etureuna nostamalla ja sen päällä korkeassa istuma-asennossa. Hieman kurottelemaan hallintalaitteisiin joutuu yhä, mutta polvet eivät ole enää yhtä vaaravyöhykkeessä. Toisaalta lattianrajaan kaipaisi jonkinlaista jalkatukea.

Seisten ajaminen on moitteettominta. Ratti ja kaukkari ovat sen verran korkealla, että niihin yltää hyvin. Pulpetin ympärillä olevista mahtavista kaiteista saa hyvin kiinni. Tuulisuojaa ei seistessä sentään enää ole naamalle, mutta kesäkuumalla se voi olla toivottavaakin.

Veneessä liikkuminen on myös miellyttävän helppoa. Pulpetin vasemmalla puolella tasaista lattia- eli turkkitilaa on mainiosti. Tässä kuljettaa kätevästi pitkiä tavaroitakin. Pulpetin oikealtakin puolelta pääsee ympäri, tosin varsin korkeiden kynnysten kautta.

Etukannella tilaa on niin istumiseen kuin tavarankuljetukseenkin. Toisaalta takapenkillä taas on yllättävän ahdas jalkatila ennen kuljettajan ja hänen vieressään matkustavan istuimia.

Kaikki veneet ovat jonkinlaisia kompromisseja. Willy’s X6 on kompromissattu keskinkertaiseen mukavuuteen, mutta isoon kuljetuskapasiteettiin. Isoine tiloineen sitä on helppo kuvitella saaristolaisen järkihintaiseksi työjuhdaksi tai perustoimivaksi yhteysveneeksi.

Kohtuullisen lyhyttä siirtymää ajavalle lapsiperheellekin tämä voi olla kiva vaihtoehto. Korkeahkot laidat ja lukuisat istumapaikat ovat silloin hyviä. Etukannelle mahtuu parkkeeraamaan lastenvaunut tai rattaat. Kevyet lapset eivät nosta painoakaan niin paljoa, että tarvitsisi satsata isompaan moottoriin kuin tämä edullinen 50-heppainen.

Ronskimpaan tarpeeseen voi tietysti hankkia X6:n myös isommalla moottorilla. Edullinen perusvene pitää myös sellaisten yhdistelmien hinnat melko kohtuullisina.

Päivitys 15.6.2017

Koeajon jälkeen seuraaviin veneyksilöihin on tehty muutoksia. Tarve näihin oli havaittu Nettiveneen jutun, asiakkaalta saadun palautteen ja Willy'sin oman testauksen perusteella. 

Lyhyt koeajo uudistuneella veneellä tuntui hyvältä. Penkki on paremmin sijoitettu ja pulpettiin on koverrettu tilaa jaloille, joten ajoasento ei ole enää ahdas. Sen viimeistelee pulpetin alle muotoiltu jalkatuki. 

Kumahtelua aalloissa on pyritty vähentämään laittamalla rungon kuorten väliin melua vähentäviä muovipusseja. Lisäksi kylkiin veneen sisäpuolelle on laitettu kätevät paikat lepuuttajille.

Testattu uusi veneyksilö oli 90-hevosvoimaisella Suzukilla. Se pörisi ja resonoi häiritsevästi joillain kierroksilla, mutta kovemmassa vauhdissa suoritti hyvin. Kahden hengen kuormalla vauhtia kertyi 36 solmua. Hinta jää tälläkin moottorilla vielä alle 30 000 euron.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Willy’s X6

Pituus: 6,20 m
Leveys: 2,30 m
Paino: 710 kg + moottori
Matkustajia: 8
Moottori: 50-115 hv
Huippunopeus: mitattu 27 s (50 hv, 2 hlö)
Hinta: vene alkaen 15 700 euroa, koeajovenepaketti 22 290 euroa
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.