Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Buster M – Takapulpetin monitaituri

Koeajot 18.04.2018

Lähinnä yksin tai kaksin veneilevä ei järjellä ajateltuna tarvitsisi paljoa enempää. Hyvin toimiva ja viimeistelty M pärjää monessa menossa.

Alumiiniveneiden kestosuosikin tapa nimetä iso osa mallistostaan vaatekokojen tyyliin on aika kuvaava – ainakin jos ajattelee perinteiseen äijätyyliin.

XXL on yleensä enemmän kuin tarpeeksi, mutta sitä voidaan kantaa silti ylpeän rehvakkaasti. Joissain tehtävissä iso koko on ihan oikeasti tarpeen.

XL on vähän useammin jo ihan täyttä asiaa ilman ylimääräistä massaa. L taas on yleisin, tietynlainen peruskoko. S on ehkä toisten silmään vähän pieni. Ehkä ajat ovat silti muuttuneet, ettei pienempikokoisia enää niin vähätellä.

Entäs mikä tämä M on? Se selviää nyt, kun Buster tuo uuden M-mallin. Se jatkaa vuotta aiemmin tulleen ja Nettiveneen Taukopaikassakin koeajetun uuden Buster S:n jalanjäljissä. Tyyli on pitkälti sama kuin uudessa S:ssä, tosin 34 cm pidemmissä kuorissa ja keskimäärin 10 heppaa tehokkaammilla moottoreilla.

Lähivesien kuormajuhta M1, isompaan menoon M2

Array

Eniten yhdennäköisyyttä on yhdellä pulpetilla varustetuissa malleissa S1 ja M1. Niitä ajetaan takapenkin oikeasta eli styyrpuurin puoleisesta reunasta. Veneen lattia eli turkki on vakiona valtavan tilava, M1:ssä vieläkin tilavampi. Siinä kulkevat isot mökkireissu- tai remonttikamppeet.

Heittokalastus on myös helppoa, kun veneet ovat kokoisikseen kohtuullisen vakaita. Veneet saa varusteltua kunnon kalaveneiksi keulan sähkömoottoria, heittotasoa ja kalastusistuinta myöten. Täysin varusteltunakin paino jää kaikkineen reiluun 500 kiloon, jolloin jarruton traileri riittää.

Lyhyt koeajo M1:llä kertoi sen olevan hurjan tilava ja mainion vakaa laite. Oikeassa takanurkassa istuminen ei paljoa veneen asennossa tunnu. Tuulensuojaa yksinäinen kapea pulpetti pikku tuulilaseineen ei kovin paljoa tarjoa.

Silloin tuleekin kysymykseen tuplapulpettimalli M2, josta varsinainen koeajo tehtiin. Siinä tuulilasit ovat selvästi suojaavampaa sivuille jatkuvaa mallia. Lisäksi pulpettien väliin saa todella suositeltavan välioven, joka viimeistelee tuulensuojan. Lisävarusteena saa myös peräosan peittävän kuomun mukavoittamaan muun muassa sadesäillä ajoa.

M2:ssa tulee myös Buster Q -näyttö karttaplottereineen vakiona. M1:n pikkupulpettiin se ei mahtuisikaan. Tämänkin myötä M1 tuntuu enemmän lähivesien kalakaverilta tai kuormajuhdalta.

M2 tuo lisähintaa M1:een verrattuna 2000 euroa. Tuolla hinnalla siis vaikuttaisi saavan selvästi lisää monikäyttöisyyttä ja mahdollisuuksia isompienkin vesistöjen pidempiinkin ajomatkoihin. Miten M2:n rahkeet riittävät?

Tukevuutta ja tilaa

Kyytiin astuessa huomaa veneen varsin hyvän vakauden. Kyllä se sentään vähän keikahtaa, kun sivulta astuu, mutta kolmekaan henkeä reunalle ei saa sitä lähellekään haukkaamaan vettä.

Keulasta ja perästä on hyvät tasot, joihin astua ensimmäinen askelma sisään tullessa. Seuraavat askeleensa saa aseteltua penkin viereisiin jalansijoihin, jotta pehmusteet eivät kuraantuisi kengistä. Lisäapua tuovat haluttaessa lisävarusteiset toinen keulakaide ja vesihiihtokaari. Vasen keulakaide ja takapenkkiläisten sivukaiteet ovat vakiona.

M2:ssa on keulaosassa vasemmalla keskipitkä istuin-vapalaatikko. Se kaventaa etutilan turkkia enimmillään kolmisenkymmentä senttiä verrattuna perus-M1:een. Silti tuota lattiapinta-alaa on oikein ruhtinaallisesti.

Kannellista säilytystilaa ovat keulapenkin keskisuuri lokero, hanskalokero matkustajan pulpetissa sekä tila takapenkin alla. Tuo peräpenkin tila on puolitäynnä bensan irtotankkia ja akkua. Hanskalokeroa lukuun ottamatta säilytystilat ovat lukittavissa. Sen sijaan monista veneistä löytyviä erillisiä köysibokseja aivan keulassa tai perässä ei ole lainkaan.

Kulku keulaosan ja perän matkustamon välillä on kohtuullisen helppoa, vaikka lisävarusteinen väliovi onkin kaksiosainen. Sen alaosa pysyy kätevästi magneetin avulla paikallaan auki-asennossa. Ajossa alaosa taas on kiinni lukonkielellä. Kalteva yläosa taas pysyy itsestään kiinni ajon aikana.

Kurottelua kohti ajonautintoa

Ajoasento on jopa turhan tilava. Pulpetin ja penkin väliin on jätetty isosti tilaa, ehkä siksi että siinä voi kääntyillä vaikka kalastellessa. Samalla menetetään ajomukavuutta ja veneen hallitsemisen tunnetta, kun hallintalaitteisiin joutuu kurkottelemaan. Kuomukotelon päälle tehdystä selkänojastakaan pääse nauttimaan. Se on sitten lähinnä matkustajia varten.

Hyvänä puolena pulpetin ääressä on helppo kääntyillä ja sieltä liikahdella muualle veneeseen. Seisten ajaminen kyllä onnistuisi vähemmälläkin tilalla, mutta ei tämä ruhtinaallinen tilavuus siinä haittaakaan. Hallintalaitteet ovat juuri riittävän korkealla, ettei tarvitse kyyristellä. Tuulilasin kaiteesta saa tukea.

Tukea on hyvä saadakin, sillä Buster M2 on yllättävän hieno menijä kovemmassakin kelissä. Venettä ajettiin kahdessa yhteydessä: kesällä tuulisella isolla järvenselällä ja syksyllä tyynellä merellä, jossa tuli isojen laivojen peräaaltoja. Molemmissa vene tuntui kuin kokoistaan isommalta.

Järvenselällä lyhyet ja parinkymmenen sentin korkuiset aallot eivät täräytelleet kovin pahasti, vaan menossa oli jykevää etenemisen meininkiä. Vene käyttäytyi yllätyksettömän asiallisesti. Takana istuessa aallot eivät tunnu paljoa, vaikka keulaa ne välillä töytäisisivätkin.

Samaa yllätyksettömyyttä oli myös pitkissä ja korkeissa laivojen peräaalloissa, vaikka niistä saatiin kunnolla ilmaa. Silti laskeutumiset tapahtuivat tukevan tuntuisesti. Aalloista ei pelkästään selvitty, vaan niistä oli helppo nauttia. Kuvaaja yritti näyttää, että valmista on, voi lopettaa. Minä kuitenkin vain jatkoin seuraavien aaltojen metsästystä…

Näin ei todellakaan käy monia alle viisimetrisiä veneitä koeajaessa. Buster M:n kanssa on hyvin helppo päästä sinuiksi. Sekä sen hallintalaitteet että käytös ovat loogisia ja turvallisen tuntuisia. Siinä on jykevän alumiiniveneen lujuutta, muttei joidenkin vielä jykevämpien kömpelyyttä.

Busterhan ei ole aluveneiden maailmassa niitä ronskeimpia, vaan enemminkin kevyemmästä ja käyttäjäystävällisemmästä päästä. Käyttäjänä tästä on helppo nauttia.

  • Array
  • Array
 

Ai niin: tämähän on pieni vene

Nopeutta Buster M ei paljoa tarjoa. Moottorivalikoima on 30-40 hevosvoimaa. Tämän vuoksi vene lopulta kuitenkin tuntuu pikkuveneeltä, vaikka sitä aallokossa ajaessa voi luulla isommaksi.

Koeajossa 40-heppaisella yksin ajaen sai 27 solmua vauhtia. Hyvän matkavauhdin 22-23 solmua pitämiseksi moottori joutui pinnistelemään 5000 kierroksella. Onneksi pieni kone ei pidä ihan hirveää meteliä korvan juuressa, mutta hitusen häiritsevää huudattamista tällä ajaminen silti on. Kierroksista huolimatta kulutus pysyi 10 litrassa per tunti, eli 0,43 litraa meripeninkulmalle.

Kuorma hyydyttää menoa selvästi, jolloin vene tuntuu vielä selvemmin pieneltä. Kolmella hengellä huiput olivat enää 23 solmua.

Positiivisena yllätyksenä tosin veneen sai juuri ja juuri liukuun, vaikka kaikki kolme istuivat takapenkillä. Tämä on hieno juttu, mikä helpottaa käyttöä huomattavasti. Useissa pienemmissä veneissähän kuormalla liukuun saamiseksi jonkun pitää mennä eteen.

Toinen moottorivaihtoehto on Yamahan 30-hevosvoimainen. Lyhyesti kokeiltu M1 oli sillä, ja menossa oli takkuista makua. Kolmella hengellä saatiin huudatettua 21 solmua. Tätä konetta ei kannattane ottaa, ellei ajele vain lyhyitä matkoja yksin. Moottorilohkokin on sama 747-kuutioinen, joten kulutuksessakaan tuskin on pahemmin eroa pienempitehoisen hyväksi. Hintaa on vain muutama satanen 40-heppaista vähemmän.

Hinnasta puheenollen, Buster ei ole ihan halpa, eikä huippukalliskaan. M1 lähtee karvalakkimallina ilman lisävarusteita 30-heppaisella 16 690 eurosta. M2 järkevämmällä 40-heppaisella lähtee 19 240 eurosta. Sen päälle kannattaa ainakin hankkia 430 eurolla tuulelta suojaava pulpettien väliovi ja käyttötarkoituksesta riippuen jokunen muukin lisävaruste. Puhutaan siis käytännössä 20 000 euron veneestä, vaikka ainakin tätä kirjoitettaessa näkyi myös edullisempia kampanjoita.

Kilpailijoita on jonkin verran, esimerkiksi täysalumiiniset Master ja Alutroll. Suurimpana piikkinä lihassa on Faster 460i, joka on vastaavalla moottoriteholla jopa Buster M2:ta halvempi. Se toisaalta on keskipulpettinen. Buster tarjoaa joko huipputilavan avotilan tarjoavan sivupulpetin tai suojaisan tuplapulpetin.

Jos lasikuitukantinen aluvene kiinnostaa, kyseeseen voisivat tässä hintaluokassa tulla myös esimerkiksi Yamarin Cross 46 SC tai uusi Silver Fox Avant. Viisi tonnia lisää taas tarjoaisi aivan hurjasti lisää valinnanvaraa, sillä tätä hieman isompiin reilun viiden metrin veneisiin on tullut runsaasti kilpailua. Jos taas Buster M:n tilat riittävät ja täysalumiininen ronski tyyli miellyttää, se on ehdottomasti huippuvalinta.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Buster M2

Pituus: 4,86 m
Leveys: 1,85 m
Paino: 390 kg + moottori
Matkustajia: 5
Moottori: 30-40 hv
Huippunopeus: mitattu 27 s (40 hv, 1 hlö)
Hinta: pakettina Yamaha F30BETL -moottorilla 18 740 euroa, Yamaha F40FETL -moottorilla 19 240 euroa
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.