Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Buster Magnum – Muhkeasti asialinjalla

Koeajot 15.11.2018

Isojen aluveneiden ikisuosikki on täysin uusi, muttei täysin uudenlainen. Tuttu resepti paremmaksi hiottuna ja moderneilla mausteilla kulkee hienosti.

Jos on kaivannut vähän isompaa ja parempaa päivävenettä, moni suomalainen on puoliautomaattisesti hankkinut Buster Magnumin. Tutulta merkiltä ja paikalliselta kauppiaalta on saanut niitä jo vuodesta 1990. Nyt on edetty neljänteen sukupolveen.

Veneiden kokojen kasvaessa myös Magnum on kasvanut. Uusi Magnum on jopa pidempi, leveämpi ja painavampi kuin edellinen SuperMagnum. Pituutta on 7,20 m, leveyttä 2,50 m ja painoa 1195 kiloa. Magnum on rekisteröity kahdeksalle ja moottoritehot ovat 225 heppaan asti.

Isompaan käyttöön tai vauhdin nälkään on uusi SuperMagnum, joka on entistä enemmän super. 7,70 m pitkänä, 10 henkeä kantavana ja 350-heppaisella V8-moottorilla se on tämän hetken äijävenekisassa korkealla. Vauhtia luvataan hulppeat 55 solmua. Se on vain muutama vähemmän kuin tupla-V8-överivene Buster Phantomilla. Siihen verrattuna SuperMagnumissa on yksi moottori ja hintaa yli 100 000 euroa vähemmän.

Isoimmalla moottorilla eli V8:lla SuperMagnumin hinta jää parin lisävarusteen kanssakin alle 90 000 euron. Jos taas kaipaa lähinnä sen kookasta merikelpoisuutta ja kantavuutta, Superin voi valita pienemmälläkin koneella. 225-heppaisella hinnat alkavat 77 000 eurosta.

Useimmille meistä riittänee kuitenkin hieman maltillisempi Magnum-koko. Sillä ei hätää, kyllä tämäkin on iso. Hinnat alkavat 150-heppaisella juuri alle 60 000 eurosta, ja koeajetulla vauhdikkaammalla 225:llä noin 69 000 eurosta.

Pelkistetyt ja ajanmukaiset tilat

Array

Ensitunnelma veneeseen astuessa voi olla vähän kylmän peltinen. Verrattuna valtavasti yleistyneisiin lasikuitukantisiin alumiiniveneisiin tällainen täysalumiinivene on vähemmän fiini. Toisaalta sen konstailematon asiallisuus varmasti miellyttää monia. Uuden Busterin tapauksessa myös viimeistelyn taso on korkealla.

Uudet ohjauspulpetti ja matkustajan edessä oleva pulpetti ovat fiksun modernin oloisesti suunniteltuja. Erityisen tätä päivää on tila jättimäiselle vakiovarusteiselle 16-tuumaiselle plotterille. Tämä Buster Q on vähän muutakin kuin karttaplotteri. Kosketusnäyttöön on yhdistetty myös muun muassa mittarit, käyttöohjekirja videoineen ja haluttaessa myös viihdejärjestelmä.

Kuskilla on myös pari mukitelinettä ja plotterin takana ennen tuulilasia vielä tavarahylly. Matkustajan puolella on hanskalokero ja molempien pulpettien alla hyvät säilytystilat. Jääkaapin saa lisävarusteena. Offshore-penkit kuskilla ja hänen vieressään matkustavalla ovat makean näköiset. Valitettavasti ne ovat parhaimmillaan vain keskimittaista pidemmille. Istuinosa on lyhytjalkaisten harmiksi todella pitkä. Säätövarat myös loppuvat kesken niin, että 177-senttisenä en yltänyt kunnolla jalkatuille. Ajoasennosta ei tullut niin tukevaa kuin tällaisella laatuveneellä toivoisi.

Muutkin tilat ovat tavallaan hyvät, mutteivät täydelliset. Magnumin keulaosa on osin hukattu mahdollisuus, jossa ei ole kunnon istuimia, muttei myöskään erityisen hyviä tavaratiloja. Keulassa on yksi iso kannellinen ja lukittava luukku. Sivuilla ei ole mitään, paitsi isot kiinteät askelmat. Ne estävät isokokoisen tavaran kuljetuksen keulakannella.

Keula onkin suunniteltu lähinnä hyvin läpikuljettavaksi ja kiinnittymisten kannalta. Kaksiosaisessa väliovessa on harvinaisen hyvät ovenkahvat. Jo mainitut sivulta tulevat askelmat syövät tilaa, koska ne ovat harvinaisen isot ja hyvät kulkea. Köysille on kätevä avoin köysitila. Veneen perässä köysiboksit taas ovat harvinaisen matalat ja laakeat, eikä niissä ole köysiuria. Pitkä perä ilman vesihiihtokaarta on hieman keulaa hankalampi reitti kulkea Magnumiin. Takapenkin reunoista saa otettua patjapalat pois, jotta likaisilla kengillä voi astua sisään patjoja sotkematta.

Vakiona tulee vain takapenkki. Silloin sen ja erillispenkkien väliin jää isohko tila jalkojen heilutteluun tai tavarankuskaukseen. Sivupenkit saa yhteensä 850 euron lisähintaan, ja ne tuntuivat kyllä sen väärtiltä. Niiden ansiosta veneeseen saa istumaan väljästi 6 tai ahtaammin 8 henkeä. Muodostuva U-sohva on pienemmällä porukalla kiva myös vaikka takapenkin reunapaikalla istuskeluun ja jalkojen ylös nostamiseen. Sivupenkit lisäävät myös lukittavaa säilytyslokerokapasiteettia oleellisesti. Takapenkin alla oleva tila on melko matala, ja siellä tilaa vievät muun muassa akku ja polttoaineensuodatin. Lokerot lukitaan Abloy-avaimella. Lukitsematta ollessaan ne avataan näppärästi kääntämällä. Huippuhelppoa verrattuna monien veneiden hakasiin ja lukitsemiseen tarvittaviin munalukkoihin.

  • Array
  • Array
 

Kevyen tukevaa menoa

Ajamisessa on muhkea meininki. Magnumissa on jo perusasiat todella kohdallaan: se on iso, vankka ja silti kevyt. Verrattuna nyt muodikkaisiin lasikuitukantisiin alumiiniveneisiin tällainen täysalumiinivene on kevyempi. Esimerkiksi Nettiveneessä hiljattain koeajettu suunnilleen samankokoinen Falcon BR 8 on reilut 100 kiloa painavampi.

Magnum siis liikkuu jo suuren kokonsa ja kohtuullisen painonsa ansiosta sulavasti. Lisäksi rungon muotoilu on ilmeisen onnistunut. Ajaminen on miellyttävän tuntuista monilla eri nopeuksilla, ja sekä tyynellä että aallokossa. Kunnon meriaallotkin otetaan kivasti vastaan ilman yllättävää dramatiikkaa. Tukeva runko ei säikähdä kovan kelin hieman kovavauhtisempia pomppujakaan. Sen myötä ei säikähdä kuskikaan, varsinkin kun joustava offshore-penkki ottaa niistä pahimman terän pois. Ainoa miinus on lyhyemmän kuskin puutteellinen tukevuus ajoasennosta, kun jalat eivät kunnolla yllä jalkatuelle.

Takamatkustajat saavat varsin hyvin kiinni kaiteista ja osittain myös penkkien jalkatiloissa olevista kahvoista. Toisaalta viime mainitut kolisevat jalkoihin ikävästi. Tuulensuojaa takana ei paljoa ole. Pulpetin ääressä taas tuulensuoja on lähes täydellinen, sillä ikkunat ovat yllättävän korkeat. Pulpettien päällä ne ovat lasia, joten niihin on voitu laittaa myös vakiovarusteeksi lasinpyyhkimet. Sehän sopii kovien kelien jahtaamiseen. Sopivalla hauskalla aallokolla ja vauhdillahan lasin kasteluun ei tarvita sadettakaan…

Yamahan 225-heppainen moottori on ärjyvä V6, jolla Magnum laukkaa hienosti. Huippunopeutta saatiin ripeät 45 solmua. Kivan leppoisan tuntuisena matkavauhtina pystyi pitämään 30 solmua. Isolla väännökkäällä moottorilla siihen päästiin vaivattomasti 3800 kierroksella. Tällä koneella saa eniten irti Magnumin kepeänkomeasta liikkumisesta, mutta säästäväisempi pärjää varmasti hyvin myös 150-heppaisella. Sillä säästää paljon – 9000 euroa – ostohinnassa ja hitusen kulutuksessa.

Joka tapauksessa Magnum on perusvarma ratkaisu isojen veneiden luokassa. Erityisen pätevä peli se on meriseikkailuihin, mutta sutjakka ajaminen maistuu myös järvillä. Huonona puolena se ei ole sisältä yhtä luksus tai monipuolisesti käytännöllinen kuin lasikuitukantiset aluveneet. Niihin verrattuna Magnum on enemmän keveys, huolettomuus ja ajaminen edellä tehty. Sellainen varmasti kelpaa monelle.

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilen/Finnboat ja Raimo Tengvall

Buster Magnum

Pituus: 7,20 m
Leveys: 2,50 m
Paino: 1195 kg + moottori
Matkustajia: 8
Moottori: 150-225 hv
Huippunopeus: mitattu 45 s (3 hlö, 225 hv)
Hinta: venepaketti alkaen Yamaha F150DETX -moottorilla 59 840 €, koeajetulla F225FETX -moottorilla 68 820 €
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.