Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Buster Phantom – Muhkea voimannäyte

Play video
Koeajot 19.12.2017

Euroopan suurin alumiiniveneiden valmistaja näyttää suuruuttaan tällä veneellä. Tuplakoneinen menijä tarjoaa harvinaisen helppoa muskeliveneilyä.

Suomalaisena helposti unohtaa, että Buster ei ole vain meidän mökkirantojemme vene. 70 prosenttia veneistä myydään muualle kuin Suomeen. Lisää huomiota hamuillakseen on varmasti hyvä tehdä jotain peruspurkkia näyttävämpää.

Lisäksi kun Yamaha Motor Europe osti Busterin valmistajan Inhan Tehtaat Oy:n, oli selvästi aika tehdä sen kunniaksi jotain isoa. Moottorivalmistajan omistuksessa mikäs sen parempi idea kuin tehdä vene, johon menee moottoreita kerralla kaksi kappaletta!

Phantom on pelkille tuplakoneasennuksille suunniteltu, malliston todellinen lippulaivavene. 9,5-metrisenä se on lähes kaksi metriä pidempi kuin seuraavaksi isoin, uusi SuperMagnum. Moottoreiden kanssa alkaen-pakettihintakin on yli tuplat SuperMagnumiin nähden.

Moottoreista puheenollen, veneen hyväksytyt tehot ovat välillä 400-700 hevosvoimaa. Pikkumalli 2 x 200 hv ehkä sopii johonkin valtamerten työkäyttöön, jos tarvitaan isoa venettä, mutta pienempää kulutusta. Fiilistelijä satsaa kuitenkin mieluiten koeajettuun kahden 350-heppaisen V8:n kutkuttavaan yhdistelmään.

Joka suuntaan iso

Array

Kauempaa katsottuna Phantom ei hyppää silmille, eli mökkinaapuria sillä ei saa tolaltaan. Ellei hän ole kilpailuhenkinen pienemmän Busterin omistaja…

Kirkuvan keltaisiin jenkkimuskeliveneisiin verrattuna huomaamattoman ulkonäön lisäksi äänikään ei ole kova. Tässä ei ole suoria putkia sisäperämoottorista ulos, vaan nykyaikaisen perämoottorin sivistyneesti vaimennettu äänimaailma.

Jos vesillä vene ei näytä erityiseltä, niin laiturilta katsottuna tilanne muuttuu. Onpas se iso! Harvinaisen kookas avovene herättää pienempien rinnalla huomiota valtavine perämoottoreineen ja viisine joustopenkkeineen. V8:t tyhjäkäyvät varsin vaimeasti, mutta silti tyylikkään jyhkeästi. Jos tämä ei kaukaa niin kutkuttanut, nyt se alkaa tosissaan innostaa.

Muhkean kokoisessa Phantomissa on sisällä todella tilavaa. Tämän kokoluokan avoveneessä ei ole tarvinnut tinkiä mistään. Toisaalta vaikka hinta on matkaveneiden luokkaa, siihen ei ole ahdettu mitään matkaveneominaisuuksia. Edes WC-tilaa ei ole ängetty pulpetin sisään, joten varustelussa ollaan puhtaalla avovenelinjalla.

Vakiona tulee isoon takatilaan pöytä, jonka ympärille istuintyynyt. Muut huvitukset, kuten maasähkö, stereot, aurinkopeti ja jääkaappi ovat lisävarusteita. Ne kannattanee ottaa, jotta kalliissa veneessä viihtyisi muutenkin kuin ajaessa.

27 700 eurolla saa sitten kokonaisen High Tech -paketin. Tällöin tulee kuskille toinenkin 16-tuumainen Buster Q -näyttö ja matkustajallekin yksi 10-tuumainen. Lisäksi saa subwooferilla ryyditetyn entertainment-järjestelmän. Tärkein ja ylivoimaisesti kallein paketin varuste on Helm Master -joystick-ohjaus, jonka saa myös yksinään 23 000 eurolla.

Eipä silti, ajaminen on Phantomin pääasia, joten irrotetaan köydet ja lähdetään vesille – tai itse asiassa ensin tankille. Bensatankit eivät ole turhaan tilavuudeltaan yhteensä 800 litraa.

Helposti lähestyttävä ja pyöriteltävä

Tankkauslaiturille ajaessa arvostaa Phantomissa todella montaa asiaa. Ensinnäkin lisävarusteinen Helm Master -ohjaus joystickilla tuo satamamanööveeraukseen uusia mahdollisuuksia. Systeemi kaasuttaa ja kääntelee molempia moottoreita erikseen haluttuun suuntaan liikkumiseksi. Erillisiä kääntelyitähän ei pystyisi ratilla tekemään. Tuloksena venettä pystyy liikuttamaan vaikka sivuttain tyylikkäästi kohti laituria.

Aivan millintarkasti tämä ei kuitenkaan toimi. Keula saattaa elää tuulen tai virran myötä hieman omaa elämäänsä. Sitä voi kyllä korjata joystickia kääntämällä, mutta vielä nätimmin sivuttaisliike hoituisi käyttämällä välillä keulapotkuria. Vaikka rungossa oli paikka keulapotkurille, sellainen puuttui koeajoveneestä. Siihen kannattaa investoida reilu kolme tonnia.

Tuplakoneilla venettä voi tietysti kääntää paikallaan myös ilman joystickia, joten välttämätön varuste se ei ole. Lähinnä sillä saa sivuttain ajamisen mahdollisuuden. Kustannus on kuitenkin kova jopa tässä hintaluokassa, yli kymmenys lisää veneen hintaan.

Kiinnittyessä arvostaa runsaita kaiteita ja jykeviä knaapeja sekä helppoa liikkumista veneessä. Phantomilla rantautuu varsin helposti yksinkin. Vielä pikku parannuksia voisivat olla pikaklipsit lepuuttajille, jotka nyt puuttuvat. Kuitenkin jo tällaisenakin helppokäyttöisyys on perinteisiin muskeliveneisiin verrattuna ihan omaa luokkaansa.

Matkustajillekin kyytiin astuminen on helppoa, ja kaiteista saa kiinni tukevasti. Hyvä niin, sillä heillä on varmasti kova kisa, ketkä pääsevät joustopenkeille.

Phantom on rekisteröity 12:lle, joista 7 joutuu ahtautumaan takaosan U-sohvalle. Neljä menee kasvot menosuuntaan hyvin ja pari henkeä sivuttain. Yksi joutunee keulan tuiverrukseen…

Käytännössä tietysti veneissä on usein vähemmän ihmisiä. Phantomin tapauksessa kaikki viiteen henkeen asti pääsevät jousitetuille erillispenkeille. Se on mahtava tilanne. Kaikki ovat hyvässä tuulensuojassa ja jousitettuina, joten kelissä kuin kelissä voi antaa palaa!

Huippumukavaa matkaa

Ronski työntäisy kaasukahvoista saa moottorit mouruamaan ja veneen syöksähtämään vauhtiin. Yhtäkkiä onkin 30 solmua, sitten 40, pian jo 50… Vauhti on todella vaivatonta, mutta myös yllättävän huomaamatonta. Yhtäkkiä onkin menty selän puoliväliin ja äsken vieressä ollut kuvausvene on jäänyt kauas taakse.

Muhkeat joustopenkit ovat huippumukavat istua, mutta pehmeinä ne suodattavat osan kiihtyvyyden tunteesta. Samoin tietysti pikku kelissä ajaessa ne suodattavat myös aalloista tulevan vauhdin tunteen. Kaasukädelläkin on kunnon pehmustettu kyynärtuki.

Kaukana takana olevat moottorit pitävät nekin melko maltillisesti ääntä kuskin korvaan. Joillain tuulensuunnilla tuulen vinkuna kasvaa melkeinpä kovemmaksi.

Tuulilasi on todella korkea, joten etupenkkiläisille ei tule viimaa lähes ollenkaan. Tämäkin on loistavan mukavaa, mutta suodattaa vauhdin tuntua. Toisen rivin joustopenkkiläisten päälaki saa jo hieman tuulta ja takapenkillä tuulenvirettä on jo koko ylävartalolle. Varsinainen puhuri tuntuu vasta aivan reunalla istuessa tai seistessä.

Sotalaivan peräaallot kutsuvat luokseen. 35 solmun vauhdissa niistä tulee kivoja pikku pomppuja, jotka innostavat lisäämään vauhtia seuraavaan kokeiluun. Reilu 40 solmua vajaaseen metriseen aaltoon menee sekin kivasti. Ilmalennosta laskeutuminen on pehmeä niin veneelle kuin minulle joustopenkillä istuvana kipparinakin.

Phantomin rungossa ei ole nousulistoja, mikä perinteisesti tuokin tällaista pehmeyttä aaltojen vastaanottoon. Vene on myös varsin painava, selvästi yli kaksi tonnia ja moottorit päälle. Nämä koneet painavat suunnilleen kilon per hevosvoima, yhteensä noin 725 kg.

Nyt ajettiin lähes tyhjillä tankeilla. Täysillä tankeilla jo polttoaine painaisi 800 kiloa, jolloin komeus ilman matkustajia olisi yli 3,5 tonnia.

Merellä iso menijä on varmasti mukava vielä aikamoisissa keleissä, mihin ei nyt koeajon tyynellä säällä päästy. Vaikea sanoa, missä vaiheessa meno alkaa muuttua epämiellyttäväksi. Toivottavasti se tapahtuu ainakin ennen kuin se muuttuu vaaralliseksi.

Normaaliajossa nimittäin vaaran tuntu on todella kaukana, mikä voi laimentaa muskelivenekokemusta. Jännitystä saadakseen pitää kokeilla huippuvauhteja.

Vauhdin hurmiota

Vaivaton kiihtyvyys alkaa hieman hyytyä 50 solmun jälkeen. Silloin alkaa myös huomata, että kylläpä laineet vilistävät nopeasti ohi ja rantojen maisemakin vaihtuu harvinaisen nopeasti. Tässähän mennään itse asiassa todella kovaa!

Onneksi näkyvyys ikkunoista on hyvä. Nyt pitää tarkkailla jo silmä kovana mahdollista muuta vesiliikennettä. Huomaamattoman värisessä Phantomissa on myös hyvä pitää valot päällä, niin muut näkevät, että täältä tullaan.

Hurja vauhti nousee 59 solmuun asti helposti. Sitten alkaa kysymys, kuinka korkealle koneita uskaltaa trimmata. Meno tuntuu jo varsin ilmavalta.

59,5 solmua! Trimmaan vielä hieman ylemmäs, mutta ennen kuin potkurit alkavat kavitoida, vene alkaa huojua. Lasken vauhtia.

Huojumisilmiötä voi tapahtua monista syistä, mutta vasta jälkikäteen saatan arvata syyn tässä tapauksessa. Koeajossa olleen runsaasti ajetun prototyyppiyksilön moottorit olivat hieman eri paria ja niiden trimmit toimivat hivenen eri tahtiin. Toinen kone saattoi olla aavistuksen korkeammalla kuin toinen. Sitä ei siinä 59,5 solmun tuoksinassa ehtinyt havaita.

Ei ihme, että ”kovat kuskit” kertovat ajaneensa Phantomilla yli 60 solmua. Laitteessa todella riittää ruutia, vaikka viimeisten lisäsolmujen saavuttaminen onkin aina veneissä työn ja tuskan takana.

Vertailun vuoksi uuden SuperMagnumin yhdellä 350-heppaisella luvataan kulkevan 57 solmua… Fiksumpi ottaisi siis sen, mutta nopeissa veneissä ei olekaan kysymys järjestä, vaan isosta tunteesta.

  • Array
  • Array
 

Tankille ja loppupohdinnoille

Miellyttävän ja kutkuttavan Phantom-ajelun jälkeen tulee pieni paluu maan pinnalle, kun laskee ajelun saldoa. 350-heppainen V8 kuluttaa hurjasti, kaksi sellaista suorastaan älyttömästi. Isoa kovaa ajaen menee noin 200 litraa tunnissa.

Kiva vauhdikas päivä merellä voi siis kuluttaa koko 800 litran tankit, eli venebensan hinnoilla lähes 1500 euroa.

Taloudellisimmat matkavauhdit löytyvät pitkärunkoisella veneellä reilun 30 solmun vauhdeista. Esimerkiksi moottorien 3300:n kierroksilla vauhtia oli 33 solmua, kulutuksen ollessa 70 litraa tunnissa, eli pari litraa per merimaili.

Tuollainen matkanteko Phantomilla on todella rauhallisen leppoisaa. Se kulkee jouhevasti ja siinä istutaan muhkean tuntuisesti hyvässä tuulensuojassa. Kunhan bensankulutus ei häiritse, sillä ajaa vaikka millaisia merisiirtymiä vaivatta. Lounaalle Tallinnaan tai Maarianhaminaan? Todellakin!

Jos on lompakko kunnossa, tykkää liikkua avoveneellä avomerellä ja välillä myös todella kovaa, Phantom on helppokäyttöinen vaihtoehto.

Siinä ei saa vastaavaa eksotiikkaa tai räväkkyyttä kuin muissa 60 solmun isoissa menijöissä. Sen sijaan huolettomuus ja käyttövarmuus ovat varmasti ihan toisella tasolla. Mikäli menestyvässä työelämässä tai vauhdikkaassa vapaa-ajassa on muutakin tekemistä kuin veneen harrastaminen, tällainen helppo ratkaisu varmasti miellyttää. Venettä ei tarvitse räplätä tai puunata, kunhan vain ajaa.

Ja jos ajaa fiksusti ja muita kunnioittaen, tälläkään Busterilla ei saa muita vesilläliikkujia pois tolaltaan. Silläkin lailla se on hyvin sivistynyt ja hyvin suomalainen muskelivene.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Buster Phantom

Pituus: 9,47 m
Leveys: 2,84 m
Paino: 2265 kg + moottorit n. 725 kg (2 x 350 hv) + varusteet ja polttoaine
Matkustajia: 12
Moottori: 2 x 200-350 hv
Huippunopeus: n. 60 s (2 x 350 hv)
Hinta: alkaen 202 590 euroa (2 x 350 hv), koeajoveneen varustein n. 230 000 euroa
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.