Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Buster S – Vankka ja tilava pikkukiva

Koeajot 29.09.2016

Alumiiniveneiden markkinajohtajan pienessä päässä tapahtuu. Uusi Buster S korvaa asiallisen tyylikkäästi edelliset XS:n ja S:n.

Kun ei ole oikein tiennyt, mikä vene olisi hyvä, moni suomalainen on päätynyt Busteriin. Mikäpä siinä, harva on sillä lailla pettynyt. Vielä harvempi on saanut omaperäisyyspisteitä. Buster kun on Suomen rekisteröidyssä venekannassa ylivoimainen ykkönen.

Viime vuosina kilpailu on koventunut niin, että joidenkin Busterien vähän rujo tyyli tai kilpailijoihin nähden keskitasoiset aallokko-ominaisuudet eivät ole ihan riittäneet. Jos on päätynyt kilpailijaan, se on voinut olla vähän parempi.

Kovin kilpailu kotimaisissa alumiiniveneissä on nyt vajaan 5 metrin luokasta ylöspäin. Silloin on tarjolla Yamarin Crossia, Silveriä, Fasteria, Alutrollia ja uusimpana 5,5 metristä alkaen Finnmaster Huskyä. Myös ulkomaista kilpailua on jo melko runsaasti tarjolla.

Noin nelimetrisissä alumiiniveneissä onkin sitten selvästi hiljaisempaa. Pienet ja edullisemmat veneet ovat vaikeampi bisnes. Niitä pitää valmistaa ihan tosissaan paljon, jotta se kannattaisi.

Nämä ovat toisaalta monelle pienemmässä vesistössä tai lähivesillä liikkuvalle oikein riittävä kokoluokka. 20-heppaisella moottorilla varustettuna vielä välttää veneen rekisteröinnin ja myös alle 15-vuotias saa ajaa.

Kilpailua tämän luokan aluveneisiin tulee esimerkiksi Smartlinerilta ja Alutrollin kalastusveneiden suunnalta. Uutena tulokkaana on tulossa virolainen Alunaut.

Näihin verrattuna moni voi kuitenkin haluta tunnetun merkkisen ja modernisti viimeistellyn veneen, jonka saa helposti oman paikkakunnan kauppiaalta. Silloin on alumiiniveneissä oikeastaan pakko kääntää katse Buster S:n suuntaan.

Kolmen kopla

Array

Uusi Buster S korvaa kaksi poistuvaa mallia, XS:n ja S:n. Tämä lieneekin ihan viisasta. Edellinen S oli jo kooltaan todella lähellä M:ää. Mallistoon jää tämän uuden S:n alapuolelle vielä Buster Mini, kolmen hengen malli korkeintaan 8 hevosvoiman moottorilla.

Valmistusteknisesti on myös varmasti edullisinta valmistaa mahdollisimman vähän erilaisia malleja. Toisaalta kun kokoluokan kilpailu ei ole hurjan kovaa, niin ei tarvitse täyttää mallipaletissa jokaista kuviteltavaa rakosta.

On uudessa S:ssä silti mallivalikoimaa kolmen eri mallin verran, joista yksi poikkeaa selvästi muista.

Peräpenkiltä ajettava perus-S on kuin iso perinteinen soutuvene. Siinä on kolme poikittaista penkkiä, ja perämoottoria ajetaan kahvasta. Yhtenäistä lattiatilaa ei ole paljoa, mutta veneeseen CE-sertifioitu neljän hengen porukka pääsee jokainen istumaan. Tämä malli voi sopia hyvin esimerkiksi lähisaaren yhteysveneeksi, jossa kulkee usein 3-4 henkeä.

Kaksi muuta mallia on varustettu isompien veneiden tapaan ohjauspulpeteilla, rattiohjauksella ja kaukohallintalaitteella.

S1-mallissa ohjauspulpetti on perässä oikealla laidalla. Parhaimmillaan S1 on isojen tavaroiden kuljetuksessa. Tasaista turkki- eli lattiapinta-alaa on noin parin metrin pituisille taikka yli metrin levyisille tavaroille.

Lähes yhtä hyvä kuljetuskapasiteetti on myös tässä koeajetussa Scc-mallissa, jonka ohjauspulpetti on keskellä. Lähinnä isoimpien kappaleiden kanssa voi tulla ahdasta, mutta pituutta ja toisaalta leveyttä lattialla riittää paljon näin pieneksi veneeksi. Jos taas haluaa lisää istumatilaa, irrotettavan keskipenkin saa lisävarusteena myös näihin S1- ja Scc-malleihin.

Keskipulpetti-Scc:ssä painon jakautuminen on yksin ajaessa näistä ihanteellisempaa. Kalastuksessa ja myös esimerkiksi joissain rantautumisissa tärkeä ympäri käveleminen onnistuu sekin hyvin. Lupaava monikäyttöpeli siis.

Yleistä käytön kätevyyttä lisää se, että uusi Buster S on nyt sadevesityhjentyvä. Ei siis tarvitse askarrella pikkuveneissä tyypillisten tulppien kanssa. Veneen voi jättää sellaisenaan rantaan, eikä sateidenkaan jälkeen vettä ole sisällä.

Tiloja ja avointa liikkumista

Sisään astuessa Buster S tuntuu asiallisen vakaalta ollakseen näin pieni vene. Liikkeitään ei tarvitse varoa veneen keikahtamisen pelossa, vaan voi tarvittaessa astua vaikka veneen reunalle.

Lattiatilaa tosiaan on paljon jo tässä Scc:ssäkin, joten mielikuvitus olkoon rajana mitä kaikkea kampetta tässä voisi kuskailla. Kannellisia lukittavia säilytystilojakin löytyy, etu- ja peräpenkkien alta. Peräpenkin tilan kansi ei pysy auki ilman tukea, jos penkissä on lisävarustepehmusteet.

Takatilan sisällä on akkukotelo ja bensan 25-litrainen irtotankki. Se on kätevä napata mukaan tankkausta varten. Huonona puolena kantokahva tekee tankista juuri sen verran ison, ettei se mahdu tilaan suorassa.

Ihan huippua ei ole myöskään tämän tilan päällä istuessa oleva ajoasento istualteen. Tosin hyvä se ei ole oikein missään pikkuveneessä. Kaukohallintalaite tulee kyllä lähelle kuskia, mutta ratti jää hieman kauas. Penkki on mukava, jos valitsee lisävarusteiset pehmusteet.

Seisten ajaminen ja ohi käveleminen onnistuvat hyvin. Pulpetin ja penkin väliin on siis jätetty tarkoituksella tilaa tämän verran – istumisen kannalta hieman liikaa, seisten sopivasti.

Saman henkistä kompromissia on tuulensuojan kanssa. Sitä on vain kuskille, ja hänellekin paremmin jos kyyristyy hieman eteen lähemmäs pulpettia. Isojen lattiatilojen saamiseksi pulpetti on jätetty tarkoituksella kapeaksi.

Se tosin ei ole mikään kompromissi, että kaiteet ovat liian lähellä pulpetin tuulensuojapleksiä. Näin kaiteista saa vähän huonosti kiinni paljain käsin, puhumattakaan että se onnistuisi kunnolla hanskat kädessä.

Muuten kokonaisuus on kyllä toimivan, jämäkän ja varsin modernin tuntuinen. Nykyvaikutelman viimeistelevät USB-ulostulot kännykän latausta varten.

  • Array
  • Array
 

Ketterä ja melko kepeä

Ajossa S tuntuu oikein näppärältä, hyvässä ja pahassa. Se reagoi kaikkiin liikkeisiin pikkuveneen tyyliin nopeasti. Oikein ajaen se on hauskaa, varomattomasti saattaa tapahtua jotain yllättävää. Nopeasti kääntäessä saattaa melkein tipahtaa penkiltä.

Kovempi keli onnistuu kyllä tarvittaessa sekin, kun ajaa rauhassa ja on sopivaa seikkailumieltä. Testilenkki merellä ei tuntunut veneen mukavuusalueelta, pärjäämisalueelta kylläkin.

Vene nousee liukuun mukavasti jo melko alhaisella vauhdilla ja kulkee fiksussa asennossa. Siirtyminen oikeaan laitaan S1-mallin tyyliin ei saanut sitä vielä pahasti kallelleen oikealle. Näin voisi päätellä, että S1 on oikealla laidalla olevasta pulpetistaan huolimatta myös ihan asiallinen ajaa, eikä aivan liikaa oikealle kallistuva.

Hallintalaitteet toimivat innokkaasti. Kaapeliohjaus on lajissaan asiallinen ja vikkelähkö, kaukohallintalaitteessa tapahtuu yhtäkkiä paljon. Aloittelijoillekin suunnatussa veneessä nämä asiat on hyvä muistaa ja harjoitella.

Alle 15-vuotiaallekin S on sallittu, jos koneena on 20-heppainen. Sillä vauhti on verkkaisempaa eikä välttämättä neljän hengen porukka enää nouse plaaniin. Tämä tosin on vain arvaus, koeajossa tällaista yhdistelmää ei ollut testattavissa.

Toinen testaamatta jäänyt ominaisuus on soutu, sillä airoja ei ole vakiona. S:stä kuitenkin löytyy paikat sellaisille, jos haluaa vaikka soudella hiljaisesti verkoille. Pidempien matkojen soutu voi käydä raskaaksi.

Vene painaa 20 hevosvoiman Yamahan kanssa yhteensä 352 kg, 30-heppaisella 383 kg. Isompi tuo mukanaan rekisteröinnin ja 15 vuoden ikärajan. Toisaalta myös kyytiä riittää täysillä huudattaessa sitten noin 24 solmua, mikä on kokoluokkaan ihan mukiinmenevä vauhti. Miellyttävämmän moottoriäänen matkavauhti pyörii 20 solmun tienoilla.

Pienemmällä vesialueella liikkuessaan on kalapaikassa tai perillä saaressa yllättävänkin nopeasti. Pikku aluveneellä kun liikkeellelähtö ja rantautuminen on käytännössä usein nopeampaa kuin isommalla ja fiinimmällä veneellä. Tämän kanssa on kepeää elää ja liikkua. Se jos mikä on useimmille veneenostajille lopulta tärkeää.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Buster Scc

Pituus: 4,43 m
Leveys: 1,81 m
Paino: 275 kg + moottori
Matkustajia: 4
Moottori: 20-30 hv
Huippunopeus: 24 s (30 hv)
Hinta: pakettihinta Yamaha F30BETL -moottorilla 15 080 euroa
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.