Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Faster 545 SC – Hyötyä ja huvia keularampilla

Koeajot 12.10.2016

Edestä se on kuin työvene, takaa huvivene. Faster tuo keularampin aiempaa useampien ulottuville. Käyttökohteita löytyy yllättävän paljon.

Veneisiin on ymmärrettävistä syistä hitusen kinkkistä tulla sisään, muualta kuin sopivan korkuiselta laiturilta. Korkeiden laitojen ja keulan pitää estää veden tulo sisään. Samalla ne estävät myös ihmisten tai kuljettavien kamppeiden saapumisyrityksiä.

Perästä kulkua onkin kautta vuosien pyritty helpottamaan huviveneissä monella tapaa. Nyt on keulan vuoro. Työveneistä ja laivoista tuttu keularamppi astuu ihan uuteen kokoluokkaan, kun Faster täräyttää sen uuteen 545-malliinsa.

Ihan ensimmäistä kertaa Faster ei ole ramppia kyydissä, sillä sellainen on myös 635 CC:ssä. Tuon avonaisen ison keskipulpettiveneen hinnat alkavat moottorin kanssa 50 000 eurosta. Metri pois pituudesta, niin nyt ollaan 33-34 000 euron tienuvilla.

Myös 545:tä saa keskipulpetillisena CC:nä. Siinä liikkuminen ympäri ämpäri venettä on helpompaa. Se voi olla sukeltajien, kalastajien, työkäytön ja yksin ajamisen näkökulmasta kätevämpi vaihtoehto. Nopean testauksen perusteella toisaalta tuulensuojaa on tässä mallissa vähemmän, eikä istuma-asento ole huippumukava.

Varsinaisessa koeajossa taas ajettiin tuplapulpetillista 545 SC:tä. Lisähinta CC:hen nähden on 400 euroa. Tässä mallissa liikkuminen veneen sisällä on aavistuksen mutkikkaampaa, mutta tuplapulpettiveneeksi silti helppoa. Tällainen versio on varsinkin useamman hengen liikkumiseen miellyttävämpi vaihtoehto. Tuulensuojaan mahtuu vaikka perusporvarillinen ydinperhe tai muu kokoelma porukkaa vauvasta vaariin.

Olisiko tässä vihdoin astetta esteettömämpää liikkumista myös huviveneilyyn?

Portti uusiin veneenkäyttömahdollisuuksiin

Keularamppi yllättää positiivisesti jo laiturissa. Keula edellä laituriin ajettu Faster 545 on juhlavan helppo tapaus astua sisään, kunhan rampin on ensin avannut. Ensimmäinen veneelle tulija ei pysty sitä tekemään, sillä virrat pitää käydä veneessä kytkemässä päälle.

Veneen kipparin on siis oltava itse kykenevä liikkumaan veneeseen muutenkin. Muut tulijat voivatkin sitten käyttää vaikka vain ramppia.

Kun sähkökäyttöisen rampin virrat ovat päällä, sitä voi käyttää ohjauspulpetin vivusta tai mukaan otettavalla kaukosäätimellä. Ensin pitää kuitenkin avata erittäin jämerät lukitukset käsin. Samoin sulkemisen jälkeen vivut on käytävä omin kätösin napsauttamassa kiinni. Käsilukitus liikauttaa ramppia vielä viimeiset millit tiivisteitä vasten. Jämäkän vivun klopsahtaessa paikalleen saa varman olon, että ramppi todella on vesitiiviisti kiinni.

Rampin käyttömahdollisuuksia voi itse kullakin tulla mieleen omasta elämästään. Perusmatalalta laiturilta helpon sisäänkäynnin lisäksi se helpottaa luonnonrannoista liikkumista. Jykevän alumiiniveneen keula hiekalle tai oman harkinnan mukaan pikkukivikkoon, ja portti auki saariseikkailuun.

Sukelluskäytössä on näppärää, miten rampin saa laskettua käytännössä lähes vesilinjaan asti. Aallokossa kannattaa vain varoa, ettei vene hörppää vettä.

Keulasta pikku rahtialus, takaa laadukas huvivene

Tavaran lastaamiseen ramppi on luonnollisimmillaan. Raskaita säkkejä tai muita kamppeita ei tarvitse ähkiä korkean laidan yli. Polkupyörän, lastenvaunut tai vaikka kottikärryt saa sopivassa paikassa rullattua veneen kyytiin. Sama koskee pyörätuolilla liikkumista: onnistuu, kunhan saa apuja ja rampin saa suoraan sopivaan kohtaan rannassa.

Kaikessa pitää tietysti ottaa huomioon rampin leveys, joka on kapeimmasta kohdasta 88 senttiä. Ja vaikka siitä mahtuisi, välttämättä ei mahdu enää pulpettien välistä. Tässä välioven aukossa leveyttä on enää 40 senttiä. Isot objektit on siis kuskattava keulassa.

Veneen keulaosassa on vakiona lähinnä tyhjää tilaa. Lisävarusteena tilaan saa sivuseinän uriin laitettavat kuormankiinnityskoukut, köysilaatikoita, telineitä lepuuttajille tai penkki-säilytyslaatikko-yhdistelmiä.

Faster toimii penkeissä modulaarisella ajattelulla. Niitä on kolmea leveyttä, 44 cm, 78 cm ja 118 cm. Kaikkia voi laittaa joko etuosaan tai veneen perään. Kaikissa päällä istutaan ja sisällä on säilytystilaa.

Vakiona nämä laatikkopenkit eivät ole pehmustettuja. Silloin matkustaminen voi tuntua karulta, eikä Fasterilla pääse todellisten huviveneiden fiilikseen. Lisähintaan penkkeihin saa pehmusteet ja takapenkkiin myös selkänojan, mikä todella kannattaa, jos kuskaa matkustajia. Näin varustettuna Fasterilla tekee vaikka perheen mukavia päiväreissuja.

Lähivesiä kauemmas matkantekoa auttaa myös esimerkiksi 100 litran kiinteä bensatankki ja vakiovarusteinen Raymarinen karttaplotteri kaikuluotaimineen.

Mahtavaa matkantekoa, keularamppi unohtuu

Kuskin ja hänen vieressään istuvan penkit ovat jo vakiona hienosti pehmustettuja, säädettäviä kuppipenkkejä. Niillä istuu mielellään meren pauhatessakin, ja toisaalta tarkassa paikassa ajaa seisaaltaan penkin etuosa ylös nostettuna.

Ajoasento on kohtalaisen hyvä, mutta ei kovin ylellinen. Esimerkiksi oikealla kädellä ei ole luontevaa kyynärnojapaikkaa kuten joissain muissa uusissa venemalleissa. Kruisailun sijaan olot sopivat hyvin kovempaan keliin ja veneessä liikkumiseen. Tukevia kaiteita on riittävästi käden ulottuvilla.

Tuplapulpettien takana ollaan hyvin tuulensuojassa. Pulpettien lisäksi tärkeässä roolissa on Fasterin simppelin mahtava väliovi. Se on yksiosainen, tukeva ja laadukkaan tuntuinen. Auki se pysyy tyylikkäästi kaasupumpulla. Kiinni ollessaan ovi taas on sen verran takakenossa, että sitä ei tarvitse lukita mitenkään, eikä se pompahtele auki aallokossa. Helppokäyttöistä ja varmatoimista.

Sisätilaratkaisujen toimivuus kovassa kelissä on hyvä, koska vene on niissä myös hieno ajaa. Fasterin nousulistattomat pohjat tekevät kulusta aallokossa pehmeää verrattuna useimpiin muihin veneisiin. Aaltojen tärähdykset eivät ole yhtä teräviä kuin saman kokoluokan veneissä yleensä. Eron huomaa hyvin koeajotilaisuuksissa, joissa Fasteriin siirtyy suoraan jonkin toisen veneen puikoista.

Keularamppi herättää kuitenkin epäilyksen. Mitä käy maagiselle pehmeydelle, kun tuollainen ramppi tärähtää aaltoon ensimmäisenä…?

Tätä piti tietysti kokeilla. Koeajossa oli tarjolla sekä luontaista puolimetristä aallokkoa että toisten veneiden peräaaltoja. Yllättäen ramppi ei kuitenkaan tuntunut tuottavan ongelmia. Vain kerran vettä roiskahti vähän enemmän, mutta silloinkin tuplapulpetti tuulilaseineen ja ovineen suojasi matkustajat täydellisesti.

Juju on siinä, että keularamppi on veneen kulkuasennossa itse asiassa aika ylhäällä. Tämän kokoisissa veneissä harvoin muutenkaan otetaan aaltoja vastaan noin korkealta. Näin ramppi ei vaikuta ajamiseen normaalitilanteissa koskaan.

  • Array
  • Array
 

Kallis monitaituri

Myöskään trailerointiin ramppi ei vaikuta. Keulan kiinnityssilmukka on rampin alapuolella ja normaalin trailerin keulatuki tulee vielä sen alle. Tälläkin veneellä käytetään siis tavallisen mallista venetraileria.

Faster 545 on lopulta omiaan varsin monenlaiseen käyttöön. Laadukkaan huoletonta huvi-, kalastus- tai kevyttä työkäyttöä sillä tekee jo muutenkin, mutta keularamppi nostaa mahdollisuudet uusiin sfääreihin. Moneen menoon tämä on yksi markkinoiden kätevimmistä veneistä.

Kuten huipputuotteissa yleensäkin, myös tässä on yksi mutta: hinta. Moottoreineen 34 000 euroa on aika paljon pätäkkää reilun viiden metrin veneestä. Fasterin mallistossa sillä rahalla saisi myös isomman ja leveämmän 560-mallin. Kilpailijoilta voi saada puoli metriä pidemmän alumiiniveneen samaan rahaan.

Tosin mitä tekee isommalla veneellä, jos sillä ei pääse mihinkään? Tämä Suomessa toimiva veneviisaus pätee myös Faster 545:n kohdalla. Sillä kun voi rantautua ja päästä veneeseen helposti paikoissa, jotka muuten olisivat todella hankalia. Näillä kyvyillä on arvonsa.

Raimo Tengvall, kuvat Raimo Tengvall ja Finnboat / Kari Wilen

Faster 545 SC

Pituus: 5,45 m
Leveys: 2,10 m
Paino: 670 kg + moottori n. 160 kg
Matkustajia: 8
Moottori: 80-100 hv
Huippunopeus: 34 s
Hinta: 22 900 €, Honda BF100ALRTU -moottorilla 34 200 €
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.