Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Finnmaster Husky R5 – Lauman huomaamaton huippu

Koeajot 18.08.2017

Husky-alumiinivenemallisto sai mainion ”pikkumallin”, joka voi hyvinkin olla lajinsa paras.

Kyllä vesillä on aina tilaa vielä yhdelle… Ehkä näin tunnuttiin ajattelevan Finnmasterilla, kun hekin toivat lasikuituveneiden lisäksi myyntiin myös alumiiniveneet. Muutamaa vuotta aiemmin Yamarin oli tehnyt saman Cross-mallistolla. Ja olihan pelkkiin alumiiniveneisiin erikoistuneita valmistajiakin jo useita.

Kaudelle 2016 esitellyt Finnmaster Husky -mallit R6, R7 ja R8 eivät varsinaisesti mullistaneet maailmaa, mutta ovat lajissaan asiallisia, toimivia ja nykyaikaisen tyylikkäitä.

Monen suomalaisen veneilijän makuun niiden kokoluokat ja hinnat karkaavat kuitenkin turhan isoiksi. Moottorin kanssa näistä saa pulittaa alkaen noin 40 000 (R6), 50 000 (R7) ja 75 000 (R8) euroa. Sitten kaudelle 2017 tuli vielä todella isojen lompakkopoikien lelu R8s. Sen hinta V8-moottorilla ja tymäkällä varustelulla pomppaa selvästi yli 100 000 euron.

Onneksi malliston pienempään päähän tuli nyt viisaan tuntuinen R5. Se on itse asiassa vain puoli metriä lyhyempi kuin R6, mutta selvästi kevyempänä pärjää puolet pienemmillä moottoritehoilla. Näin pakettihinnat koneen kanssa alkavat miellyttävästi alle 30 000 eurosta.

Kalliimmissa Huskyissä jo aiemmin esitelty moderni tyyli tuotuna tähän hintaluokkaan vaikuttaakin heti paljon paremmalta diililtä. Tästä kannattaa monien suomalaisveneilijöiden kiinnostua.

Sisäisesti kaunista käytännöllisyyttä

Array

Ulkoa ensikatsomalta Husky R5 ei kovin kovasti säväytä. Reilun viiden metrin tuplapulpettiveneiden muotoon ei mahdu sporttia, kun sisään pitäisi mahduttaa monipuoliset tilat. R5:n tapauksessa siinä on myös matalammat laidat kuin isoveljissä. Tuulilasi taas on korkea ja aika pysty, joten tällä muotojen yhdistelmällä linjakkuus vähän kärsii.

Käytännöllisyys sen sijaan on huippua. Jo sisään astuessa on upeaa, miten veneeseen kulku on suunniteltu toimivaksi ihan joka suunnasta. Keulassa on hyvät kaiteet ja hienot leveät askelmat. Keulan tylppä muoto ylipäänsäkin auttaa sieltä kyytiin ottamista.

Keulakannen sivuillakin on karhennetut askelmat molemmin puolin. Korkealtakin laiturilta pääsee näin kyytiin helposti molemmilta sivuilta. Tämä on pikkuveneissä vielä harvinaista.

Perässä on astuttavat pinnat perämoottorin molemmin puolin. Niihin on hyvä astua matalalta laiturilta tai viistottain perästä. Takapenkin molemmin puolin penkin reunoilla on myös askelmat, ettei likaisilla kengillä tarvitse astua istuintyynylle.

Oikeastaan ainoa vähän vaikeampi rasti on tulla sisään suoraan perästä, sillä perämoottorin viereen pitkälle jatkuvia uimatasoja ei ole. Myöskään perässä helposti tartuttavaa vesihiihtokaarta ei R5:een ainakaan tätä kirjoitettaessa ollut vielä saatavilla. Se on myös iso miinus vesiurheilua harkitseville.

Muutama muu iso ja hyödyllinen varuste löytyy sentään lisävarustelistalta. Karttaplotteri, kuomu, pöytä ja alumiiniturkki eli karheat alumiinilevyt lattialle tulevat ekstrahintaan. Toisaalta jos joku ei kaipaa jotakin näistä, niin ei ainakaan maksa ylihintaa.

Joitain ilahduttavia pikkuvarusteita ja -ominaisuuksia sen sijaan löytyy vakiona. Kännykän saa ladattua USB-pistokkeesta. Peräpenkin alla oleva säilytystila pysyy kaasujousella hyvin auki. Penkin tyynyt ovat vakiona.

Lepuuttajille on säilytyspaikat keulassa ajon ajaksi. Veneen kyljissä taas on huippukätevät klipsit, joihin lepuuttajat voi nopeasti pistää rannan lähestyessä. Näin välttyy jatkuvilta edestakaisin solmimisilta.

Syleilyssä läpi pikkutyrskyjen

Ajaminen Husky R5:llä sujuu eleettömän asiallisesti. Ainakin koeajon järvisen tuulinen vajaa puolimetrinen aallokko tuntui veneelle sopivalta ympäristöltä. Yllätyksiä tai temppuiluita ei tullut mihinkään normaalin tyyppiseen tilanteeseen ajaessa.

Vaahtopäille nousevassa järven kovassa vasta-aallokossa löytyi mukava 23 solmun vauhti, jolla matka taittui vielä miellyttävästi. Jolloin muulla veneellä olisi voinut olla jo ikävää, mutta R5:llä mentiin kohtuullisen pehmeästi ja vähällä ryskyytyksellä.

Samassa aallokossa myötäiseen 26 solmua oli oikein mukavaa menoa. Vene pompahteli pehmeästi menemään eteenpäin myötäaaltojen yli. Näissä sateella maustetuissa säissä osasi arvostaa myös hyvää tuulensuojaa. Pleksinen korkea ”lasi” suojaa vielä keskiylhäällä ajettavassa asennossakin, eli penkin nostetun etureunan päällä istuessa. Ehkä isoimmaksi miinukseksi pahalla kelillä jää tuulilasinpyyhkimen puuttuminen.

Kun penkkiä pääsi kehumaan, niin se vaan jatkuu. Säädettävät ja hienosti otteessaan pitävät kuppipenkit kuljettajalla ja hänen vierellään istuvalla tuntuvat kuin kalliimmasta veneestä napatuilta. Sitä ne ovatkin, kiitos Huskyn mallistoratkaisun, joka alkoi isommista veneistä…

Penkit suorastaan syleilevät normaalivartaloista. Todella isokokoiselle, salilla eläneelle tai muuten hyvin syöneelle ne ovat liiankin kapeat. Silloin tämän veneen voi valitettavasti joutua skippaamaan mietinnöissään.

Sivutukea riittää pahaan keliin niin, että matkustajankaan ei välttämättä tarttua käsillään mihinkään kiinni. Siihenkin kyllä on hyvä hantaaki tarjolla hanskalokeron edessä. Penkissä pysymistä auttavat myös isot jalkatuet molempien penkkien edessä. Lisävarusteisella alumiiniturkilla varustettuna tuet ovat lisäksi todella pitävää karhennettua alumiinia.

Hyvä mahdollisuus penkissä on myös edellä jo mainittu, joidenkin kuskien makuun oleva etureunan nostaminen. Näin saa hieman korkeamman istuma-asennon ja paremman näkyvyyden. Nostettu etureuna tietysti on myös tapa pitää penkki pois tieltä seisaallaan ajaessa.

Ajamisen viimeiset kruunut ovat vielä kivan näköinen ja tuntuinen ratti sekä mahdollisuus ajaa ”luu ulkona”. Oikeaa kättä voi siis rauhallisessa ajossa lepuuttaa veneen laidalla. Kovaan ajoon tämä ei enää toimi, sillä varsinaista käsinojaa pehmusteineen ei ole. 

  • Array
  • Array
 

Asiallista kyytiä neljälle

Matkanteon isoimmat miinukset alkavat tulla, jos kyytiin ajattelee isompaa porukkaa. Takapenkille mahtuu mukavasti vain kaksi aikuista. Lapsia menee kolme ja aikuisiakin ahtautumalla, mutta silloin reunimmaisilta meinaa loppua pehmuste kesken. Penkkien reunoille tehdyt askelmat kostautuvat nyt. Niiden takia ei myöskään voi röhnöttää takanurkassa, vaan on istuttava nätisti suorassa.

Penkin alla on kohtuuhyvä säilytystila, jonka kansi aukeaa anteliaan isosti. Tila ei ole huippusyvä, johtuen sen alla olevasta kiinteästä 63 litran polttoainetankista. Muutenkaan säilytystilojen osalta R5 ei ole mikään tilaihme, sillä moni mahdollinen säilytystila esimerkiksi keulaosassa vaikuttaisi olevan varattu kellukkeisiin.

Keulassa on avoimen köysiboksin lisäksi vain keskipieni lukittava tila vasemmalla, pulpetin edessä olevan penkin alla. Penkki toimii myös jonkinlaisena istuimena, mutta siihen ei saa pehmustetta. Sään mukaan pukeutunut fiilistelijä siellä kyllä istuskelee.

Näihin paikkoihin väkeä istuttaen veneeseen siis joten kuten istuu sallitut kuusi henkeä. Mukava se on neljälle ja suorastaan huippumukava kahdelle kuppipenkeissä istuvalle normaalivartaloiselle tai hoikalle ihmiselle.

Kahden hengen kuormalla Finnmasterin mittauksilla 70-heppaisella moottorilla päästiin 30 solmua. Taloudellisimmilla matkavauhdeilla 24 solmuun asti päästään 0,6 litralla bensaa meripeninkulmaa kohti. Huippuvauhteja 30 solmuakin toisaalta voi mennä 70-heppaisella hyvillä mielin, sillä tällöin kulutus R5:ssä on silti vain 0,75 l/mpk.

Pienemmistä moottoreista ei valitettavasti ollut saatavilla mittaustietoja. Suositukset alkavat 50 hevosvoimasta. Sellainenkin riittänee liikuttamaan venettä, koska istumapaikkojen takia siihen ei kuitenkaan mielellään ota useampaa kuin neljää henkeä.

Jos tämä porukka riittää ja etsii tämän tyyppistä yleisvenettä, Husky R5:tä ei kannata ohittaa pohdinnoissaan. Se on sisältä miellyttävän nykyaikaisen tuntuinen, tyylikäs ja helppo käyttää.

Lähimpiin kilpailijoihinsa Silver Hawk BR:ään ja Yamarin Cross 54 Bow Rideriin verrattuna Huskyssä on ehkä vähän uudemman ja arvokkaamman veneen tuntua. Toisaalta Crossissa olisi enemmän mukavia istumapaikkoja. Silverin taas saa halutessaan jopa koko keulan aurinkopatjalla tai selvästi isommalla moottorilla lähes samaan hintaan.

Ostoaikeissa veneitä kannattaakin mahdollisuuksien mukaan käydä itse katsomassa ja kokeilemassa. Kun tarjonta on näin hyvä, makuasiat helposti ratkaisevat. Silloin Husky ajanmukaisella tyylillään voi olla vahvoilla.

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilén ja Raimo Tengvall

Finnmaster Husky R5

Pituus: 5,46 m
Leveys: 2,10 m
Paino: 535 kg + moottori
Matkustajia: 6
Moottori: 50-70 hv
Huippunopeus: 30 s (70 hv, 2 hlö)
Hinta: vene alkaen 21 750 euroa, pakettina moottorilla noin 30 000 euroa
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.