Uusi Buster L tulee myyntiin kaudelle 2016, mutta se esitellään yleisölle jo syksyn messuilla. Edeltäjänsä tapaan uusi L on monitoimivene sen todellisessa merkityksessä. Busterin suosituin malli Pohjoismaissa kääntyy monenlaiseen tekemiseen kalastamisesta mökkiveneilyn kautta kevyeeseen hupikäyttöön. Perusvarman veneen ratkaisut on jo moneen kertaan hiottuja, joten suuria yllätyksiä ei uudesta L:stä enää löydy. Ehostus onkin ehkä ainakin osaksi markkinointia, sillä viiden metrin sarjassa on monia kilpailijoita, Yamarinin ja Fasterin kaltaiset merkit hengittävät niskaan.
Turvallista, hauskaa ajoa
Buster L:n moottorisuositus loppuu 50 hevosvoimaan, jolloin huippunopeus nousee lähelle 30 solmua. Tällainen vauhti tuntuu pienemmässä veneessä jo joltain, ja vene antaa vauhdista myös välitöntä palautetta.. Meno on kuitenkin myös aallokossa ja kaarteissa ennalta odotettavaa, uusi L kääntyy kurveihin helposti ja tasaisesti. 20 solmun nopeudesta täyskäännös hidastaa veneen hallittuun huomattavan jyrkkään hallittuun käännökseen.
Buster L:n hyvä käytös ja tutut vankat muodot houkuttelevat ajamaan veneellä hiukan rallia. Laivan aallokossakin uusi L on helppo hallita, kunhan pitää kielen keskellä suuta ja kaasukäden herkkänä. Pirteyttäkin 50 hv:n Yamahasta ja L:stä irtoaa. Meno on sen luonteista, että Buster L voisi olla hyvä vene myös moottoriveneilyn harjoitteluun ennen mahdollista siirtymistä isompiin menopeleihin.
Valmistajan mukaan uuden L:n pohjan muoto on mittojen puolesta hyvin lähellä entistä. Perää on kuitenkin hiukan levennetty ja jyrkennetty, lisäksi veneen painopistettä on siirretty eteenpäin. Näin Buster L on saatu nousemaan liukuun nopeammin kuin edeltäjänsä erityisesti lastissa. Tämä on helppo uskoa myös yksin ajaessa, sen verran tiukasti L:n keula liukuun lähtiessä alas laskee.
Isommallekin kuskille
Buster L:ää myydään kahtena eri versiona. L1:ssä on vain yksi sivupulpetti ja runsaasti tilaa tavaroille, L2:ssa pulpetti on myös pelkääjän paikan edessä. Lisävarusteena pulpettien väliin saatava pleksiovi ja tuulisuoja kannattaa ottaa kaupassa mukaan, yhtenäistä suojaa kiittää syksyn kalastusreissuilla tai mökkimatkoilla.
Kuskin ergonomia on kohtuullinen ottaen huomioon, ettei säätöjä juuri ole. Ote kaasukahvasta on luonteva, ja selkänojä tukeva. 180-senttinen kuski ei kuitenkaan yletä kunnolla nojaamaan ja ohjaamaan, joten tilaa on runsaasti myös isommille miehille tai seisaaltaan ajamiselle.
L2:ssa on integroitu kuomusuoja, jota voi L1:ssä käyttää vaikka vapojen säilytykseen. Molemmissa malleissa on takapenkin alla kohtalaisesti säilytystilaa. Tosin penkin saa nostettua kunnolla ylös vain selkänojankin nostamalla, muuten selkänojan tyynyt painavat nostoa vastaan. Mieluusti näkisi penkin liukuvan nojan edessä muutenkin.
Totuttuun tapaan Busterissa on säilytystilaa myös keulassa ja pulpettien eteen saatavissa moduuleissa. Jokainen voikin varustella oman L:nsä tarpeitaan vastaavaksi myös säilytystyilojen osalta, kalastaja voi esimerkiksi poistaa takapenkin ja jättää näin käyttöön lisää työtilaa takaa.
Ei ole epäilystäkään, etteikö uusi Buster L jatkaisi edeltäjänsä hyväksi koettua ja luotettavaa linjaa. Monitoimivenettä kaipaavalla Buster L on jatkossakin varmasti luonteva valinta.
Tapani Mylly