Max 78 Cabin monikäyttövene on suomalaisen Alpo Pro Boatsin uutuus, joka satsaa kantokykyyn, toiminnallisuuteen ja helppouteen kelissä kuin kelissä.
Raumalainen Alpo Pro Boats on erikoistunut rakentamaan alumiinisia monikäyttöveneitä. Alpon veneiden suunnittelun lähtökohtana on soveltuvuus vaativaan ammattikäyttöön, mutta ne sopivat myös monipuoliseen huvikäyttöön.
Vuonna 2021 Alpo Pro Boats esitteli uuden ja edeltäjien tapaan katamaraanirunkoisen MAX-alumiiniveneen, johon kuuluu vain reilu vuosi julkaisun jälkeen neljä eri kokoluokkaa: 58, 68, 78 ja 98.
Nimen numero-osa kertoo veneen pituuden, joten nyt koeajossa oleva Max 78 Cabin on 7,8 metriä pitkä ja tasan kolme metriä leveä vene.
Verrattuna Alpo Pro Boatsin aikaisempiin veneisiin verrattuna Max-katamariiniveneiden ponttoonirungot on suunniteltu kokonaan uudestaan. Muutosten ansiosta Alpo Pro Boats kertoo, että kantavuus on parantunut ja erityisesti ajo-ominaisuudet ovat muuttuneet entistä paremmiksi ja nopeammiksi.
Monipuolinen ja kestävä vene kovaan käyttöön
Tavoitteena on myös mahdollisimman joustava käyttö, joka tarkoittaa, että Max-veneet jatkavat huvi- tai työkäytössä niin kauan kuin kelien puolesta suinkin vain on mahdollista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että veneet nostetaan telakalle, kun jäät tulevat, ja lasketaan veteen kun jäät ovat lähteneet.
Veneen laidossa ja rungossa käytetty 5 mm paksuinen merialumiini tarkoittaa, että veneellä voi ajaa alkutalven ohuessa jäässä ilman, että tarvitsee pelätä veneen alumiiniponttoonien hajoamista.
Valmistaja kertoo, ponttoonit ja keskiosa ovat täysin ilmatiiviitä, joten pilssipumppuja ei tarvita eikä ponttooneihin kerry kondensiovettä.
Uutuutena 78- ja 98-malleihin takahytti
Vuoden 2022 uutuus on Cabin-malli, jonka saa uusiin Max 78- ja Max 98 -veneisiin. Takahyttiin mahtuu jopa kuusi ihmistä ja veneen kantavuus on C-kategoriassa jopa 3000 kiloa. Maksimissaan kyydissä voi olla 12 henkilöä, joten kyytiin saa isommakin porukan.
Max-veneet on haluttu rakentaa mahdollisimman helpoiksi käyttää. Keularamppi mahdollistaa vaivattoman kävelyn veneeseen, sillä rampin oikeassa laidassa on portaat, jotka irtoavat tarvittaessa, jos kyytiin ajetaan isompaa kalustoa.
Ylöspäin aukeavat portit molemmilla puolilla venettä helpottavat veneeseen astumista kylkien puolilta. Ponttoonirakenteen ansiosta veneen kansi on korkealla, joten laiturilta ei tarvitse laskeutua veneeseen.
Tilaa tässä 7,8-metrisessä Max 78:ssa on kannella niin paljon takahytistä huolimatta, että kyytiin mahtuu auto tai pieni kaivinkone. Keularampin kohdalla on kaiteiden välissä kaksi metriä väliä, joten se rajaa isoimmat autot pois kyydittävien listalta.
Vakiona paljon – lisäeuroilla paljon lisää
Max-veneet on myös satsannut mallistossaan sekä tarpeellisiin vakiovarusteisiin että lisävarusteisiin, joilla venettä voi muokata mieleisekseen.
Vakiona löytyy äänieristetty hytti, lämmitin, uimatikkaat, kulkuportti molemmilla sivuilla, polttoainetankit (2 x 200 l) ja hydrauliohjaus.
Lisävarusteita ovat esimerkiksi erikokoiset sohvalaatikot, bimini-katos, sähköisesti aukeava keularamppi, karttaplotteri, hytin kattoluukku, tutka, maasähkö ja kuminen törmäyslista keulaan.
Erittäin vakaa ja helppo ajettava myös kovassa merenkäynnissä
Max-veneet voi varustaa vain yhdellä moottorilla, mutta suositus on kaksi moottoria. Tuplakoneilla leveän ponttooniveneen hallinta on helppoa. Halutessa vene pyörii paikallaan lähes ympyrää.
Toinen hauska piirre on, että Maxin liukukynnys on todella pieni, joten vene kiihtyy haluttuun nopeuteen todella nopeasti.
Kolmas mielenkiintoinen ja varmasti monia tilavaa yhteysvenettä haluavia kiinnostava ominaisuus on erittäin vakaa kulku kovassa aallokossa. Veneen vakaus on suorastaan ällistyttävää.
Neljäs erikoisuus on veneen pysyminen vaakatasossa kovissakin käännöksissä. Tämä piirre johtuu katamaraanirakenteesta ja veneen ponttooneista sekä leveydestä.
On huima kokemus, kun kääntää rajussa vauhdissa lähes 90-asteen verran ja vene menee kuin kiskoilla. Ominaisuus on myös näkyvyyden kannalta erinomainen asia. Kääntyvä ja kallistuva vene ei plokkaa näkyvyyttä.
Yhteenveto
Max-veneet eivät hivele silmää edes Cabin-malleina, vaikka toki kokonaisuus on koeajoveneessä hytin kanssa venemäisempi.
Kotimainen käsityö ei myöskään ole halpaa. Rungon hinta 118.000 euroa tarkoittaa, että moni kohderyhmän asiakas eli ison kantavuuden yhteysalusta vaikeisiin olosuhteisiin haluava miettii valintaa tovin jos toisen.
Suomessa on eritoten etelässä kesäsesongin ulkopuolella hyvin paljon veneilyaikaa, jolloin keli voi olla todella tuulinen ja aallokkoinen. Silloin vakaasti kulkeva ja toiminnallinen Max voi tuoda iloa siirtymiin ja reissuihin enemmän kuin moni äkkiseltään uskoo.
Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää