Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Nord Star 24 Outboard – Perämoottori isoissa ympyröissä

Koeajot 19.09.2016

Isot perämoottorit valtaavat venemaailmaa. Mitä hyötyjä ja haittoja perämoottorista on kookkaassa joka sään meriveneessä?

Joko bensa on vielä halpaa tai maailmassa on rahaa. Perämoottorien koot kasvavat ympäri maailman, eikä pelkästään siksi että veneet kasvavat.

Isoissa koneissa ei enää pitkään aikaan ole ollut kysymys siitä, jaksaako se nostaa veneen plaaniin täydellä kuormalla. Enemmän ehkä mietitään huippunopeuksia tai kivan kuuloisia teholukemia. Siksi esimerkiksi Mercury toi kuluneena vuonna Suomeenkin myyntiin 400-hevosvoimaisen perämoottorinsa.

Kun näitä yli 200 hevosvoiman muskelimoottoreita on hyvin tarjolla useilta valmistajilta, niille voi löytyä myös uusia käyttöjä isoista veneistä, jotka ovat perinteisesti liikkuneet sisäperämoottoreilla.

Eräs perinteinen ja arvostettu sisäperämoottoreita käyttänyt venetyyppi ovat ronskit kaikkien kelien veneet Pohjanmaalta. Niistä Sargo ja Targa käyttävät vain sisäperämoottoreita.

Nord Starilla taas on ihan virallisessa mallistossaan myös tämä perämoottoriversio 24-jalkaisesta Patrolista. Lisäksi valmistaja Linex-Boat on tehnyt perämoottoriversioita myös 26:sta, 28:sta ja 30:stä.

Uusi malli Nord Star 24 Outboardista näyttää ehkä hassulta, kun moottori on kaukana uimatason perässä. Yritetään kuitenkin keskittyä käytäntöön ja unohtaa ulkonäkö. Koska tätä ei ole tehty kesäiseen rantakahvilanäyttäytymiseen, vaan kovaan ja lähes ympärivuotiseen merikäyttöön.

Perämoottori todella perässä

Array

Uuteen 24 Outboardiin astutaan sisään joko keulasta ja sivulta. Keulan reitti on vaikeampi, varsinkin matalalta laiturilta, vaikka askelma ja kaiteet ovat ihan hyviä.

Molemmilla sivuilla on kaiteiden välissä pikku askelmat. Silti sivuilta kaikkein kätevintä on astua taakse tilavalle uimatasolle, josta johtaa portit takakannelle.

Suoraan takaa, perä edellä laituriin ajettuna homma ei enää niin onnistukaan. Moottori on vasta uimatason jälkeen, joten laiturin ja uimatason väliin jää vähintään metri.

24 Outboardin nykymallissa moottori on asennettu pulteilla ja liimalla alumiiniseen telineeseen, bracketiin, vasta uimatason perään. Ratkaisu pidentää kölilinjaa ja siten parantaa veneen ajoa. Veteen nähden on kuin vene olisi melkein metrin pidempi kuin edeltäjänsä, jossa perämoottori oli uimatason keskellä. Huonona puolena asennus näyttää hieman kotitekoiselta, kun johdot ja letkut kiemurtelevat uimatasolla.

Toisaalta moottori on ainakin helpompi huoltaa, korjata tai jopa vaihtaa kokonaan. Nämä ovat muutenkin perämoottorin etuja sisäperäkoneeseen verrattuna. Samoin hankintahinta on edullisempi.

Nord Star 24 vaikuttaa veneeltä, joka kestää vuosikymmeniä. Moottori todennäköisesti antautuu ensimmäisenä, joten se pitänee joka tapauksessa vaihtaa joskus. Eikä sitä tiedä, mihin tekniikka kehittyy tulevina vuosikymmeninä. Tulevat tekniset edistysaskeleet lienee ehkä helpommin asennettavissa vanhaan veneeseen perämoottorimuodossa.

Sujuvaan liikkumiseen, ei asumiseen

Jos takana oleva perämoottori vaikeutti perästä sisään astumista, niin veneeseen sisään päästyä se tekee tiloille vain hyvää. Uimatasolla ja peräkannella on tilaa olla ja liikkua, kun sitä ei tarvita moottorille. Peräkannen alla on moottorin sijaan hyvin säilytystilaa.

Nord Star 24:n takakantta voi käyttää ulkohengailualueena. Siihen saa laitettua pöydän ja istuimia on takakulmissa parille hengelle. Silti selvästi huomaa, että tähän ei ole veneessä panostettu, vaan pääasia on liikkuminen paikasta toiseen sisätiloissa istuen.

Sisälle pääsee kolmesta ovesta, molemmilta sivukansilta sekä takakannelta. Ovet ovat vähän matalia, joten keskimittainenkin mies joutuu kumartamaan aina niistä liikkuessaan.

Takaoven paikalle saa myös halutessaan taiteltua sisälle yhden lisäpenkin sen mukaan, kaipaako helppokulkuisuutta vai maksimaalista istumatilaa.

Tuon lisäpenkin kanssa tilaa on juuri ja juuri kuudelle hengelle, jolle vene on rekisteröitykin. Kuljettaja ja hänen vieressään oleva istuvat herroiksi mukavilla korkeaselkänojaisilla istuimillaan. Takapenkki on sohva, joka kiertyy kuljettajan taakse. Sen keskellä on pieni pöytä.

Keulassa on alhaalla vielä kajuutta, johon ovi löytyy hieman piilosta ohjaamon karttapöydän alta. Nukkumatilaa löytyy kahdelle. Patjan alta löytyy WC, mille voi tällä veneellä olla jopa todennäköisempi tarve kuin nukkumiseen.

24 ei nimittäin tunnu ihan pitkille monen yön matkoille suunnitellulta, vaan sitä varten on isommat ja asuttavammat mallit. Tämä on nimenomaan joka kelin yhteyskäyttöön ja reippaampiinkin päivämatkoihin sopiva. Sellaiseen käyttöön helposti kuljettavat ja käytettävät tilat sekä mukavan ryhdikkäät istumapaikat ovat omiaan.

Ryhdikästä matkantekoa

Istutaanpa kuskin juhlavan ryhdikkäälle tuolille ja pyöräytetään moottori käyntiin. Hetkinen, käynnistyikö se…?

Ovet suljettuina moottorin ääntä ei meinaa tyhjäkäynnillä edes kuulla. Mercuryn kuusisylinterinen Verado vielä käy todellä pehmeästi ja värinättömästi. Nyt päästään nauttimaan siis aivan harvinaisen meluttomasta moottoriveneilystä.

Nord Star 24 isolla perämoottorilla liikkuu kokoisekseen kieltämättä juhlavasti. Ulkoa se ei näytä paljoa isommalta kuin moni nykyään suosittu pilothouse-vene, eikä painakaan kovin paljoa enempää. Sisällä kuitenkin tuntee, että vene on aivan toista kaliiperia.

Kulku on rauhallista niin tyynellä kuin keskikokoisella merenkäynnilläkin. Veneen liikkeissä on ison veneen hitautta ja tunnelmaa. Pitkä kölilinja varmasti auttaa osaltaan, mutta niin myös yleinen jämäkkyys. Nitinöitä ja helinöitä ei kuulu siten kuin yleensä pienemmissä koppiveneissä.

Korkeana veneenä kallistumista tapahtuu käännöksissä melkoisesti. Osasyy voi olla perämoottorissakin, jolla painopiste on korkeammalla kuin sisäperäkoneella. Ilman sisäperäkoneista saman venemallin vertailukohtaa tätä ei kuitenkaan voi sanoa varmasti.

Asiallinen työvenemäinen ajoasento kertoo, että taustat ovat duunihommissa eikä viihteessä. Kuskina näkee hyvin joka suuntaan, paitsi jos hytti on täynnä porukkaa. Silloin ikkunat huurtuvat helposti, ja perämoottoriversiossa joutuu hieman kikkailemaan.

Sisäperäkoneisessa versiossa olisi perinteinen defrosteri, joka puhaltaa kuten autossakin: ulkoilmaa tai moottorin lämmittämää ilmaa missä tahansa sekoitussuhteessa.

24 Outboardissa taas lämmitys joudutaan hoitamaan lisälämppärillä, joka puhaltaa aina vain kuumaa ilmaa. Sateisena kesäpäivänä se tarkoittaa kabiinin lämpenemistä melkein saunan tyyliin. Silloin joutuu pitämään ovia raollaan, jotta saa myös viilennystä.

Marras-joulukuun pakkasilla homma taas toimii oikein hyvin. Silloin huurteet puhaltaa pois samalla kuin lämmittää. Tuolloin veneillessä on perämoottoriversiossa myös muistettava jättää kone ala-asentoon, että vedet valuvat pois, eivätkä jäädy moottoriin.

  • Array
  • Array
 

Kulku ja kulut

Mercuryn kaukohallintalaite on tässä veneessä nimensä mukainen. Sillä hallittava perämoottori on todella kaukana takana. Ja kaukkari on myös liian kaukana kuljettajasta.

Mukavalta penkiltä joutuu siis kurottelemaan liian eteen operoidakseen vipua, jossa on huono tunto. Trimminappulasta ei oikein tunne, painoiko sitä vai ei. Tässä sähköisessä kaukkarissa myös pienimmätkin nopeuden muutokset alkoivat kertautua. Pienikin kosketus liukuvauhdissa sai vauhdin alkamaan hiipua tai kasvaa. Kaukkaria ei siis vain voinut jättää johonkin asentoon, vaan sitä piti kaitsea lähes koko ajan.

Sääli tuo huono tuntuma, joka toivottavasti oli vain yksilövika tai säädöistä kiinni. Muuten nimittäin Nord Star 24:n ja Mercury 350 Veradon yhdistelmä oli juhlava ajaa. Voimaa riitti vaikka kuinka, mutta äänimaailma oli uskomattoman hiljainen. Kiitos kuuluu sekä hytistä eristetylle kaukana takana olevalle moottoritelineelle että itse moottorille.

Mercury teki mittaukset kyseisellä veneyksilöllä koeajotapahtuman yhteydessä. Huippunopeutta kertyi tämän tyyppiselle veneelle iloiset vauhdikkaat 42 solmua. Taloudellisin matkavauhti oli 27-30 solmua. Tällöin bensaa kului 45-53 litraa tunnissa, eli 1,7 litraa merimailia kohti.

Vertailun vuoksi Nord Star ilmoittaa D4-260 -sisäperädieselillä 24 Patrolin vievän vähimmillään marssivauhdissa tasan litran per merimaili. Silloin tosin vauhtiakin on vain 22 solmua.

Tunnetusti kulutus on kuitenkin vain yksi veneen lukuisista kuluista, eikä yleensä todellakaan se suurin. Näin ollen ison bensaperämoottorin kulutuksen ei kannata välttämättä ajaa valintaa pois siitä. Perämoottori on tulevaisuuden kannalta varma, helposti päivitettävä versio. Sen mukana saa parit epäkäytännöllisyydet, mutta myös todella melutonta matkantekoa.

Ja voihan perämoottoriversion hankkia myös vaatimattomalla koneella kuin koeajettu 350-heppainen fiilistelymoottori. Suositukset alkavat 200 hevosvoimasta. Kakkosella alkavan teholukeman kanssa Nord Star 24 voisi olla oikein kunnon järkivene kaikissa keleissä liikkuville.

Raimo Tengvall, kuvat Raimo Tengvall ja Finnboat / Kari Wilen

Nord Star 24 Outboard

Pituus: 7,80 m (ilman moottoria)
Leveys: 2,70 m
Paino: 1900 kg + moottori
Matkustajia: 6
Moottori: suositus 200-350 hv
Huippunopeus: mitattu 42 s (350 hv)
Hinta: 70 800 € ilman moottoria, koeajoyksilö varusteilla ja Mercury 350 Verado -moottorilla 142 000 €
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.