Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Nord Star 49 SCY – Komeasti suurin suomalainen

Koeajot 02.10.2018

Isoin sarjavalmisteinen suomalainen moottorivene on komea ilmestys. Useimpiin muihin luksusjahteihin verrattuna se on tehty enemmän ajaminen edellä.

Kokkolan kulmilta Kälviältä ponnistava Linex-Boat tekee nyt rohkeita loikkia uudenlaisiin veneisiin. Ympärikäveltävällä kannella varustetut Nord Star Patrol työ-, matka- ja yhteysvenemallit saavat seurakseen Sport-avovenemallit ja 49 SCY:n (Semi Custom Yacht). Tuosta Sport-merkkisestä veneestäkin on tulossa koeajo Nettiveneen Taukopaikkaan.

49 SCY taas eroaa tyyliltään ja sisustukseltaan jonkin verran muista Nord Star -malleista. Veneet tehdään vielä enemmän yksittäiskappaleina kuin muut, joten ratkaisuihin voi vaikuttaa tavallista enemmän. Miljoonan euron hinnalla sellaista voi tietysti jo toivoakin.

Koeajon aikaan alkukesällä 2018 veneitä oli valmistunut kolme. Näin voidaan kyllä jo puhua jonkinlaisesta sarjavalmistuksesta, ja lisääkin on aikomus tehdä. Ensiksi nimi oli 47, mutta Volvo Pentalta tulleiden uusien D8-IPS800 -moottorien mahduttamiseksi moottoritilaa ja veneen peräosaa pidennettiin parilla jalalla.

Näin ollaan oikein tukevasti isoimman suomalaisen sarjavalmisteisen moottoriveneen tittelissä kiinni. Toiseksi suurimmasta Targa 44:stä tehtiin myös hiljattain aavistuksen pidennetty 46-malli, mutta se on myös muilta mitoiltaan pienempi.

Isolle Nord Starille kilpailu tulee siis Targan lisäksi kansainväliseltä puolelta. Siinä maailmassa sen koko taas ei ole mitenkään ihmeellinen. Mitä 49 SCY pystyy tarjoamaan miljoonan euron luksusjahtien maailmaan?

Tilava pikkulaiva isoilla ulkotiloilla

Array

Ensifiilis 49:n nähdessä ja kannelle astuessa on jotakin huvijahdin ja laivan välimaastosta. Muodoissa ja varustelussa näkyy valmistajan työvenetausta, pahassa ja hyvässä. Ratkaisut tuntuvat funktionaalisen toimivilta.

Nord Star -veneet ovat kaikki ympärikäveltävällä ulkokannella varustettuja. Teemaan sopivasti suurimmassa mallissa kansitilaa riittää oikein poskettomasti. Uimataso ja keulakansi ovat melkeinpä liian isoja. Kummalle tahansa saisi mahdutettua vaikka jollan. Yhdessä 49:ssä keulaan onkin tehty pöytäryhmä.

Sivukannet ja peräkansi taas ovat varsin sopivan tuntuisia. Peräkannella pieni oleilu onnistuu pöydän ääressä. Sivuilta mahtuu kävelemään hyvin, mikä tekee veneessä liikkumisesta ja rantautumisista helpompaa.

Flybridgelle kiivetään tikkaita pitkin. Portaiksi niitä ei voi kutsua, kun kävely alaspäin ei kunnolla onnistu pää menosuuntaan. Joissain tätä pienemmissäkin veneissä on kätevämmät portaat, jotka tosin vievät tilaa.

Yläohjaamoon päästyä olo on komea. Siellä ollaan korkealla, ja selkeästi ison aluksen puikoissa. Tilankäytössä ajaminen on ykkönen: etuosassa ei ole mitään aurinkopetejä, vaan hallintalaitteet komeasti keskitetty kolmesta istuimesta keskimmäiselle. Hieman matalalla oleviin hallintalaitteisiin joutuu hitusen kurottelemaan, ja polvilla on ahdasta.

Vakiona yläohjaamossa on vain tuo ohjaamo kolmine penkkeineen, muu on ekstraa. Ensisijaisesti flybridgellä on siis tarkoitus nauttia ajamisesta eikä auringonotosta tai juhlimisesta. Lisävarusteena saa kuitenkin hankittua vähän muutakin kivaa yläohjaamoon.

L-sohva on aika ”must”. Sen muotoilu suosii ihan ryhdikästä istumista enemmän kuin loikoilua tai ylpeänä huvijahteilijana röhnöttämistä. Pikku tarjoilut tai barbequet taas luonnistuvat, kun valitsee lisävarusteista jääkaapin ja grillin. Toinen vaihtoehto on niiden sijaan aurinkopatja.

Yläohjaamo ei silti selkeästi ole tämän veneen ykköspanostus. Sen huomaa siitäkin, että hytin koko kattopituutta ei ole käytetty siihen. Flybridgen eteen jää vielä puolisentoista metriä tilaa, jossa on muun muassa valoja. Tämä vene onkin suunniteltu käytettäväksi myös pimeillä syysmyrskyillä.

Helposti kuljettavat ja ihan asialliset sisätilat

Sisätiloissakin huomio kiinnittyy ensimmäiseksi kipparin paikkaan. Komentosilta on nostettu hieman ylemmäs lattiatasosta, ja siinä on kaksi huippuhyvää istuinta. Näiden ympärillä tuntuu olevan melkeinpä hukkatilaa. Hyvänä puolena matkustajat pääsevät helposti kulkemaan ohi kuskia häiritsemättä. Toisin kuin muissa tällaisissa veneissä, jopa styyrpuurin puoleinen sivuovi aukeaa niin isosti, että kuskin takaa pääsee liikkumaan sivukannelle.

Keskellä salonkia on sohva-/ruokailuryhmä. L-muotoisen sohvan lisäksi keskellä olevan pöydän ääreen voi tehdä mieli asetella irtotuoleja, jotta tilaan saa kunnon kattauksen. Perässä on kunnon keittiösaareke: vakionakin jo neljän levyn hella, tuplalavuaari ja jääkaappi-pakastin. Lisähintaan saa liesituulettimen, mikron ja Iittalan astiaston. Astianpesukone jää silti puuttumaan.

Styyrpuurin puoleisella sivulla käytävän varrella on kaappitilaa, jossa korostuu veneen asiallinen merikarhumeininki. Mitään viinikaappeja tai Pleikkareita ei ole, mutta merikartoille suunniteltu lokero kyllä löytyy.

Makuuhyttejä on kolmin kappalein. Lasten suosikki voisi hyvinkin olla perähytti, jonne laskeudutaan keittiön nurkasta. Palvelusväkeä käyttävissä kulttuureissa tämä voisi olla miehistöhytti.

Keulahytti on tämän kokoluokan veneiden tapaan se toiseksi paras, ”VIP-vierashytti” parisängyllä. Omaa WC-suihkutilaa tällä ei kuitenkaan ole, vaan toiletti löytyy oven takaa käytävältä.

Keskellä koko veneen levyinen ja osittain seisomakorkuinen ”omistajanhytti” on tämän luokan veneiden tyyliin se ykköspaikka. Siellä on oma WC ja suihku, ja hytin ikkunat hyvillä merimaisemilla molempiin suuntiin. Täällä on muuten vinhaa olla veneen painellessa marssivauhtia ja katsoa ikkunoista veden roisketta.

  • Array
  • Array
 

Ajaminen on pääasia

Nord Star 49 SCY vaikuttaa monilta ratkaisuiltaan asiatyylillä ja ajaminen edellä tehdyltä luksusveneeltä. On siis aika hypätä puikkoihin. Kipparin komentosilta on todella mukavan tuntuinen paikka olla, ammattilaistasoisesta säädettävästä joustopenkistä alkaen.

Kaukohallintalaitteet ovat kivasti juuri oikeassa paikassa oikealle kädelle, kuten myös joystick-ohjain. Näitä voi käyttää vaikkapa rantautuessa myös sivukannella seisten. Vakiona olevien ala- ja yläohjaamoiden joystickien lisäksi voi hankkia lisäjoystickin vaikkapa veneen takakannelle paapuurin puolelle. Silloin se on hyvässä paikassa perä edellä tai vasen kylki laituriin ajaen.

Ammattilaisveneen henkistä ohjaamoa hallitsee kaksi jättimäistä Simradin näyttöä. Ne näyttävät estävän jopa osan näkyvyydestä eteenpäin, mutta eivät käytännössä tule silmien ja horisontin korkeudelle.

Kolmas näyttö katonrajassa on itse asiassa TV. Siihenkin saa silti tuotua kolmannen erillisen kuvasignaalin Simradeilta. Näin saa yhtä aikaa isosti näkyviin vaikkapa tutkan ja lisäksi kartan kahdessa eri koossa. Muut saavat katsella TV:n sijaan merimaisemia, kun kippari ajaa.

Tunnelma ajaessa on jylhä ja rauhallinen. Normaalit merikelit eivät tunnu kummoisilta, eivätkä toisten peräaallot aiheuta liiemmin ohjelmaa. Kunnon kokemukset voisivat tulla vasta alkaen metrisessä aallokossa.

Nyt samassa koeajotilaisuudessa onneksi sattui olemaan hyvä vertailukohta, Targa 44:stä uudistettu Targa 46. Se tuntui vesillä selvästi kapoisemmalta ja matalammalta, vaikka erot mitoissa eivät ole kovin suuret. Nord Star 49 on siis selkeästi luonteeltaan rauhallinen jättiläinen.

Tunnelmaa korostivat koeajoveneen moottorit, 2 x IPS600, eli nimestään huolimatta kaksi 435-heppaista. Vajaat 900 heppaa ei ole ihan valtava teho yli 14 tonnin painoiseen veneeseen. Kiihtyvyys ei ole missään kohtaa kovin räjähtävän tuntuista, vaikka moottorien ronski jylinä hyvin tunnelmaa luokin.

Volvo Pentan IPS-systeemi on omanlaisensa tapa tehdä vetolaitteita. Ehkä huomiota herättävin erikoisuus niissä on potkurien sijainti tavallisesta poiketen peräsimen etupuolella. Isoimmat saatavilla olevat koneet 49 SCY:hyn ovat D8-IPS800:t, joilla tehoa on 2×600 hv. Niillä huippunopeus kuulemma lähentelisi 40 solmua. Hinta niillä on 100 000 euroa enemmän kuin näillä ajetuilla IPS600:illa.

Koeajoveneellä pääsin 33 solmua, mikä tuntui vielä todella rauhalliselta vauhdilta tyynenpuoleisessa kelissä. Hyvä matkavauhti oli esimerkiksi 28 solmua, jolloin koneet kuluttivat yhteensä 140 l/h, viisi litraa merimaililla. Monien mielestä se on varmaan paljon, mutta 50-jalkaisten liukunopeuksilla jyräävien jahtien maailmassa vielä menettelee.

Tiettyä juhlavuutta ja kookkaan menon tuntua saa vielä enemmän flybridgellä ajaen. Siellä erityisesti kallistukset tuntuvat, sillä onhan kyseessä aika korkea vene. Istuminen keskellä on hieno ja hallinnan tunnetta kasvattava ominaisuus. Flybridgelle tuuli käy kunnolla, kuten yläohjaamoissa asiaan kuuluu. Tuulensuojaa haluavat voivat istua sisällä.

Sisällä tuntuukin, että voisi istua ja ajaa vaikka monta tuntia. Tunnelma on miellyttävä ja rauhallinen, penkki huippuluokkaa. Ainoa ajossa hieman häiritsevä ominaisuus on huono näkyvyys vasemmalle takaviistoon. Yhdessä yksilössä onkin asiakkaan toiveesta jätetty keittiön yläkaapisto pois, jolloin ikkunaa on voinut jatkaa ylemmäs. Tämäkin hyvä esimerkki siitä, että kyseessä on tosiaan räätälöitävä Semi Custom Yacht.

Kokonaisuutena Nord Star on miljoonajahtien maailmassa suomalaisen vaatimaton ja asiallinen tapaus. Se ei näytä erityisen ökyltä muuten kuin kokonsa puolesta. Se on myös tehty selvästi enemmän kipparille nautittavaksi kuin vieraille pröystäiltäväksi. Tätä korostavat hienot kuljettajan olosuhteet ylä- ja varsinkin alaohjaamossa.

Nord Star 49:llä voi yksin tai kiinnostuneen apukuskin kanssa hoitaa ajamisen rauhassa. Mahdolliset muut perheenjäsenet tai kaverit voivat sitten temmeltää tai oleilla muualla veneessä. Heidän olosuhteensa eivät ehkä ole venemaailman isointa luksusta, mutta ei tätä heille ole ostettukaan. Tällä veneellä kokenut ja työelämässä menestynyt merikarhu voi nauttia lähes ympärivuotisesta huippulaadukkaasta merellä liikkumisesta.

 

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilen/Finnboat ja Raimo Tengvall

Nord Star 49 SCY

Pituus: 15,45 m
Leveys: 4,15 m
Paino: kuivapaino n. 14 000 kg
Matkustajia: 15
Moottori: 2 x 435 hv – 2 x 600 hv
Huippunopeus: mitattu 33 s (2 x 435 hv (IPS600))
Hinta: alkaen 865 000 euroa (2 x IPS600 -perusmoottoreilla) + runsaat lisävarusteet
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.