Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Tahiti Marauder V8 jettivene – suorilla putkilla kesään

Play video
Jutut 21.05.2019

Alan harrastajien mielestä jettivene on kesän hauskin peli. Eero Junnila on tuunannut Tahitiansa vuosikausia autotallissaan.

Jet boat eli jettivene on matala pikavene, joka kehitettiin 50-luvulla Uudessa Seelannissa kulkemaan kivikkoisissa sisävesissä vesisuihkun voimalla. Amerikkalaiset tekivät näistäkin taiteen ja varustivat nämä alle 6 metriset matalalaitaiset pikaliipparit suurilla V8 -koneilla jo 60-luvulla. USA:ssa, Kanadassa, Uudessa Seelannissa, Australiassa ja Meksikossa näillä myös kilpaillaan joessa tai rakennetulla radalla. Ajetaan kiihdytyskisaa. Euroopassa nämä ovat outoja lintuja.

Autotallien aarteita

Array

Suomessa jettiveneitä on kymmenkunta. Jotkut ovat vedessä, useimmat ilmeisesti autotallien aarteina. Uusia ei enää saa CE-kilpiin, joten maassa olevista yksilöistä pidetään hyvää huolta harrastajien toimesta. Raadot pelastetaan varaosiksi.

Eero Junnila tuunaa neljättä vuotta venettään autotallissaan. Vuoden 1972 Tahiti Marauder oli kärsinyt kovia, mutta on nyt uutta vastaavassa kunnossa. Tänä kesänä se pääsee taas vesille.

Hauskaa niin kauan kuin kesti

Junnila osti unelmaveneensä 2014. Tämä kevyt 5,7 metrin kampelamainen pikavene kulki 500 hv:n Oldsmobile 350 V8:lla silloinkin ihan kivasti. Seuraavana vuonna se maalattiin ja koneelle tehtiin pieni kasvojen kohotus. Ajettiin kavereiden kanssa suorilla putkilla ja pidettiin hauskaa. Katso tästä miltä vauhti näytti!

Kesällä 2017 kyydissä oli pieni polttariporukka. Kun heidät oli jätetty rannalle, Junnila päätti paluumatkallaan kokeilla paljonko kulkee. Ja kulkihan se. Peräti 69 solmua. 

Vetolaitteen valmistusvirheen takia perästä alkoi kuitenkin tulvia vettä. Junnila rantautui normaalia rivakammin ajamalla Tahitin suoraan ylös rantaan. Tahiti lähes upposi ja keulassa oli reikä, mutta vene saatiin kuitenkin nostettua.

Projekti tallissa

Junnilalla oli nyt projekti autotallissaan. Kaikki revittiin aluksi irti. Runkoa kuivatettiin koko talven. Sitten alettiin vahvistamaan pohjaa ja perää. Runkopalkit uusittiin. Vesisuihku sai uuden vahvemman 12 tuumaisen impellerin. 

Junnilalla oli nimittäin muutakin mielessä kuin veneen restauroiminen. Nyt rakennettisiin kunnon show -peli kerralla. Hän halusi Tahitiin ison myllyn, joka kulkee ja näyttää hyvältä. Tarjolla olisi ollut japanilaista moottoria, mutta eihän se käynyt. Piti olla jenkki V8.

Läheiseltä pajalta löytyi 7,4 litrainen Chevyn 454 isolohko, jota markkinoidaan Vortec L29 nimisenä. Tämä on vanhan koulukunnan iso valurautainen pata, jonka juuret juontavat 60-luvulle asti. Tästä isojen avolavojen myllystä on myös tehty Junnilan marinoitu modernimpi versio Mercurylle.

Uutta ja näyttävää

Kone purettiin täysin osiin. Kaikki tarvittava uusittiin. Samalla nostettiin iskutilavuutta 7,5 litraan. Varmuuden vuoksi iskettiin nokalle vielä The Blower Shopin 8-71 ahdin. Whiplen imusarjalla ja Edelbrockin kaasuttimilla saadaan lopullisesti jenkkituunaajien pulssit kohoamaan. Kromi, kiillotettu alumiini ja haponkestävä teräs nousee nyt tornina autotallissa.

Asennettuna kone nousee niin korkealle, että se on ensimmäinen asia, joka näkyy vastaan tuleville. Paljon muuta ne eivät ehdi nähdäkään.

  • Array
  • Array
 

Paljonko kulkee? – kesän kuumin kysymys

Junnila on jo varautunut kesän kuumimpaan kysymykseen. Tehoja hän ei nyt paljasta, koska ne eivät vielä ole tiedossa. Konetta täytyy vielä penkittää ennen asentamista. Voimaa pitäisi kuitenkin olla ihan riittävästi. Jenkeissä samantyyppisillä paketeilla onmenty noin 100-120 mph, eli 87-104 solmua. Tätä lukua voi verrata F1 -veneisiin, jotka tapittavat noin 118 solmua. Tai Poker Runin viime vuotiseen voittajaan, Mika Laineen Spectre 32 Phantomiin, joka kulki 94 solmua.

Koska Tahitin kokonaispaino kuivana on vain 550 kg, saattaa Junnilalla hyvinkin olla autotallissaan vene, jossa on Suomen korkein teho/painosuhde. Mutta huippunopeus tai tehot eivät ole ne tärkeimmät asiat, vaikka hän onkin tuonut ilokaasupullon näytille autotalliin.

- Tällä haetaan ennen kaikkea näyttävyyttä ja kiihtyvyyttä, Junnila kertoo. Hän unohti mainita kuuluvuutta, joka sekin on suorilla putkilla varmasti taattua.

Työtunteja on kertynyt satoja ja rahaakin palaa. - Jenkeissä vastaavat veneet maksavat jopa 40.000 dollaria. Siitä voi jokainen laskea, Junnila paljastaa.

Maalin kovettua alkaa koneen ja sisustan asentaminen. Kesällä joskus on sitten H-hetken aika. 

Kannattako siis tällaiseen projektiin ryhtyä? Junnila antaa kolme vinkkiä:

1. Valitse projektiksi mahdollisimman hyvä aihio.

2. Rakenna kerralla kunnollista.

3. Vaihda halvempaan harrastukseen.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas. 

Albumikuvat: Eero Junnila

Leif Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.