TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

Koeajot 04.10.2021

Porvoolaisen Freja Marinen TG 5.9 on ollut vuosina 2015, 2017, 2018 ja 2020 Suomen myydyin hyttivene. Löytyykö suosiolle katetta Nettiveneen koeajossa?

TG:n mallistossa on neljä vaihtoehtoa: TG 7.9 Supreme, TG 7.9, TG 6.9 ja nyt koeajossa oleva malliston pienin ja Suomessa suosituin vaihtoehto TG 5.9.

Veneen pituus on hieman yli kuusi metriä ja leveys 2,10 metriä. Hyvällä suunnittelulla TG 5.9:ään on saatu asiallisen kokoinen keskihytti, jossa voi yöpyä kaksi ihmistä.

Tilat laiturissa riittävät jopa kuudelle hengelle hytissä. Liikkeellä vesillä veneessä saa olla viisi henkilöä samanaikaisesti.

Keulassa on tilaa neljälle ja veneen takana tilaa on kahden hengen kalastukselle, uimatikkaille ja esimerkiksi moottorin huoltotoimenpiteille.

Korkeat laidat ja tukevat kaiteet

Array

Veneeseen astumista helpottavat tukevat ja isokokoiset kaiteet sekä porrastus keulassa ja veneen sivuilla. Turkki on karhennettu, joten pystyssä pysyy, vaikka veneen pohja olisi märkä. Lapsiperheitä ilahduttavat veneen korkeat laidat, joka lisää TG 5.9:n turvallisuutta.

Veneen keulasta hyttiin kuljetaan ulospäin aukeavan oven kautta. Hytistä taakse käynti kulkee liukuoven kautta. Takana on keulan tapaan tukevat kaiteet. Uimatikkaat ovat niin ikään vakiovaruste.

Varustelu on kaiken kaikkiaan asiallista, josta voi antaa pisteitä TG 5.9:lle. Mukana on (vene + moottori -pakettihinnalla 39 900 euroa) lähes kaikki tarpeellinen. Lisänä voi halutessa ostaa led-keulavalot, keulatikkaat, vuodepatjat, karttaplotterin ja lämmityslaitteen.

Vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa kattoluukku, ilmanvaihtoventtiilit hytissä, trimmitasot, tuulilasinpyyhkijät, 12V virran ulosotto ja NFB-ohjaus.

Suojattua säilytystilaa ankkurilla, köysille ja muulle tavaralle löytyy veneen keulasta, hytistä ja perästä.

Simppelin tyylikäs hytti

Hytissä pehmustetut istuimet kapteenille ja kartturille tarjoavat mukavuutta ajoon. Takasohvilla on niin ikään pehmusteet. Lattialla on vakiovarusteiset matot. Hytti on yksinkertaisen tyylikäs, kun sen suhteuttaa veneen hintatasoon.

Ajossa TG 5.9 paljon kehuja saanut pohja vakuuttaa. Vaikka TG 5.9 painaa ilman moottoria vain 640 kiloa, ajaminen on tukevan ja turvallisen tuntuista jopa kohtuullisen tuulisessa merikelissä.

Kehuja voi myös antaa kuskin paikasta, jossa mahtuu iso ihminen ajamaan mukavasti niin istuen kuin seisten ja tähystäen ison kattoluukun kautta.

Veneen keveys aiheuttaa sen, että 80-hevosvoimainen moottori tuntuu kahden hengen kuormalla jopa sporttiselta.

Tällä kokemuksella uskon, että pienin vaihtoehto eli 60-hevosvoimainen voimanlähde riittää hyvin, jos ajaa paljon kevyellä lastilla, eikä ole kiire. Marssinopeus nousee silloinkin mukavaan 25 solmuun.

  • Array
  • Array
 

Yhteenveto

TG 5.9 suosion ymmärtää hyvin. Hyttivene avoveneen hinnalla ja venekaudesta selvästi mukavampi ja useimmissa tapauksissa varmasti myös pidempi. Pienehkö moottori tietää myös maltillisempaa polttoaineen kulutusta.

Antti Liinpää

TG 5.9 + Honda 80 hv

Pituus:  6,10 m
Maksimileveys: 2,10 m
Paino:  640 kg + moottori
Henkilömäärä: Maksimissaan 5
Moottori: Moottori: 60-80 hv
Huippunopeus: 33 solmua
Hinta:  Vene + 80 hv Honda-moottori, pakettihinta: 39 900 euroa
Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Comments

OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

OR

 

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.